Jak robicie otwory na wyświetlacze w plastikowych obudowach

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
pawcios123
Użytkownik

Jak robicie otwory na wyświetlacze w plastikowych obudowach

Post autor: pawcios123 » 03 sie 2009, 7:38

Witam, mam ogromny problem. Jest to wycinanie otworów na wyświetlacze w obudowach Jak wy to robicie

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 03 sie 2009, 8:25

Rysunek ołówkiem, cztery dziurki 4 mm w rogach, piłka włosowa i pilnik. Nic mądrzejszego nie wymyśliłem. Jeszcze ewentualnie na wierzch maskownica z twardej, czarnej folii samoprzylepnej, wycinana nożykiem do tapet.

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 03 sie 2009, 8:41

Zaznaczam sobie markerem miejsce i robię dużo otworów wewnątrz. Potem już łatwo wyłamać środek i pilnikiem spiłować resztę. Pozdrawiam :smile:

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 03 sie 2009, 9:54

Witam
Zaznaczam suwmiarką -mam już w tym wprawę , [wcześniej ołówkiem] a następnie biorę lutownice transformatorowa [ mam 2] , wypalam z grubsza otwór , a potem pilnikiem :mrgreen:

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 03 sie 2009, 11:17

Próbowałem lutownicą, ale powstawały mi nadtopione brzegi trudne do spiłowania i zasłaniające rysunek otworu. Lepiej wychodzi mi jednak piłką włosową.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 03 sie 2009, 11:45

w plastiku dziury jeszcze nie wycinałem, ale stosuje taki sposób dla przewodów w cienkiej gumowej izolacji.
Cieniutki drucik oporowy o długości ze 20cm ma kilkanaście omów. podłączony do wydajnego zasilacza rozgrzewa się do odpowiedniej temperatury (mam wrażenie, ze niezbyt wysokiej). Taki drucik jest dostępny w wielu różnych średnicach. Powinien ciąć całkiem ładnie, ale trzeba by poeksperymentować ;)

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 03 sie 2009, 12:14

z tym drucikiem sposób dobry, podobnie jak z lutownicą i ew. laserem. Tyle że dużo smrodu z tego, i brzegi są trochę pofałdowane (nadtopione). Ja najczęściej używam miniwiertarki, potem tylko wyrównuję papierem ściernym.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 03 sie 2009, 12:33

Na Allegro i bodajze w Castoramie mozna kupic male pilki tarczowe, ktore mozna przykrecic do wiertarki modelarskiej. Wtedy mozna swobodnie ciac po obrysie. Wada tej metody jest spore zapylenie. Czasami docinam w ten sposob laminat.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 04 sie 2009, 19:50

No cóż ja w pracy mam do dyspozycji frezarkę, wiec raczej nie problem dla mnie. Ale w domowych warunkach jak wspomniał tu już kolega, 4 otworki 4mm + piłka włosowa + pilniczek i do dzieła. No i dobrze przed rysowaniem obrysu okleić obudowę (plekse) choćby zwykłą szarą taśmą, bo niektóre tworzywa są wredne i mają tendencję do pękania przy wierceniu lub wycinaniu, no i nie porysujesz obudowy. A z jakością tworzyw na obudowach jest różnie bo producenci oszczędzają jak mogą i często dosypują do oryginału przemiał (tworzywo z odzysku lub 2 gatunku w proporcjach większych niż zalecane), co pogarsza jego właściwości mechaniczne. Sie wie. Pracowało sie przy tworzywach sztucznych. :wink: tam akurat kantowanie, aby tylko po kosztach jechać nie zna granic. A najlepsze w tym wszystkim jest to że często jest napis lub naklejka. "Produkt zgodny z ISO9001", a zrobiony z największego syfu jaki się da kupić. No może trochę poza tworzywami przeźroczystymi, bo tam od razu takie manewry widać gołym okiem.

Nick_2
Użytkownik

Post autor: Nick_2 » 06 sie 2009, 5:17

ja mam schemat na tekturce otworu na wyświetlacz + otwory na śrubki ktore odrysowuje na plastiku. Potem jest kilka możliwości. Czasami nawiercam mniej w około mniej wiecej narysowany obrys (otwór obok otworu) i po wypadnięciu wewnętrznego kawałka wyrównuje całość pilnikiem albo ściernicą dremela. Druga opcja no tak jak pisał jeden z kolegów powyżej, wywiercic jeden otwór i wyciąć cały otwór piłką włosową

marcin1326
-
Kontakt:

Post autor: marcin1326 » 06 sie 2009, 23:57

Ja ostatnio wyciąłem nożykiem do tapet - brzegi wyszły dość ładnie lecz jest to metoda dość czasochłonna...

ODPOWIEDZ