Jak robicie otwory na wyświetlacze w plastikowych obudowach
-
pawcios123
- Użytkownik
Jak robicie otwory na wyświetlacze w plastikowych obudowach
Witam, mam ogromny problem. Jest to wycinanie otworów na wyświetlacze w obudowach Jak wy to robicie
w plastiku dziury jeszcze nie wycinałem, ale stosuje taki sposób dla przewodów w cienkiej gumowej izolacji.
Cieniutki drucik oporowy o długości ze 20cm ma kilkanaście omów. podłączony do wydajnego zasilacza rozgrzewa się do odpowiedniej temperatury (mam wrażenie, ze niezbyt wysokiej). Taki drucik jest dostępny w wielu różnych średnicach. Powinien ciąć całkiem ładnie, ale trzeba by poeksperymentować
Cieniutki drucik oporowy o długości ze 20cm ma kilkanaście omów. podłączony do wydajnego zasilacza rozgrzewa się do odpowiedniej temperatury (mam wrażenie, ze niezbyt wysokiej). Taki drucik jest dostępny w wielu różnych średnicach. Powinien ciąć całkiem ładnie, ale trzeba by poeksperymentować
No cóż ja w pracy mam do dyspozycji frezarkę, wiec raczej nie problem dla mnie. Ale w domowych warunkach jak wspomniał tu już kolega, 4 otworki 4mm + piłka włosowa + pilniczek i do dzieła. No i dobrze przed rysowaniem obrysu okleić obudowę (plekse) choćby zwykłą szarą taśmą, bo niektóre tworzywa są wredne i mają tendencję do pękania przy wierceniu lub wycinaniu, no i nie porysujesz obudowy. A z jakością tworzyw na obudowach jest różnie bo producenci oszczędzają jak mogą i często dosypują do oryginału przemiał (tworzywo z odzysku lub 2 gatunku w proporcjach większych niż zalecane), co pogarsza jego właściwości mechaniczne. Sie wie. Pracowało sie przy tworzywach sztucznych.
tam akurat kantowanie, aby tylko po kosztach jechać nie zna granic. A najlepsze w tym wszystkim jest to że często jest napis lub naklejka. "Produkt zgodny z ISO9001", a zrobiony z największego syfu jaki się da kupić. No może trochę poza tworzywami przeźroczystymi, bo tam od razu takie manewry widać gołym okiem.
ja mam schemat na tekturce otworu na wyświetlacz + otwory na śrubki ktore odrysowuje na plastiku. Potem jest kilka możliwości. Czasami nawiercam mniej w około mniej wiecej narysowany obrys (otwór obok otworu) i po wypadnięciu wewnętrznego kawałka wyrównuje całość pilnikiem albo ściernicą dremela. Druga opcja no tak jak pisał jeden z kolegów powyżej, wywiercic jeden otwór i wyciąć cały otwór piłką włosową
-
marcin1326
- -
- Kontakt: