Zmiana sygnału
Zmiana sygnału
Witam Mam problem mienowicie potrzebuje zmienić prąd o wykresie prostokątnym na prąd stały. Ma ktoś w mierę prosty schemat urządzenia, które by to zrobiło?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Jeśli jest to typowy przebieg prostokątny z wyjścia układu cyfrowego, jak ten_|¯|_|¯|_|¯|_|¯|_ to najprościej będzie ten przebieg "wyprostować" stosując na wyjściu tego układu kondensator o odpowiedniej pojemności. Oczywiście obciążalność takiego wyjścia jest mała i w razie potrzeby można ją zwiększyć stosując np. tranzystor.
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
Dolna linia na rysunku to GND, Vin - wyjście sygnału z odbiornika, Vout - napięcie wyfiltrowane (stałe).
Układ nazywa się filtrem dolnoprzepustowym: http://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_dolnoprzepustowy
- przemotronik
- Użytkownik
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
No na bank, sprawdź w praktyce jak układ będzie się zachowywał jak od czasu do czasu dostanie jakiś sygnał ;Psnow pisze:Dolna linia na rysunku to GND, Vin - wyjście sygnału z odbiornika, Vout - napięcie wyfiltrowane (stałe).
Układ nazywa się filtrem dolnoprzepustowym: http://pl.wikipedia.org/w...olnoprzepustowy
J.w, trzeba raczej filtr uśredniający, a nie prosty filtr dolno-przepustowyprzemotronik pisze:Jeżeli dasz na wyjściu takiego układu całkującego jakiegokolwiek Schmitta (4093, 40106 etc.) to dostaniesz ładny, prostokątny impuls (a dokładniej stan wysoki, utrzymujący się przez czas, w którym odbiornik będzie aktywny - czyli podczas odbioru paczek podczerwieni).
Tak tylko chodzi mi o wyprostowanie sygnalu z prostokątnego na stały. A nie na odwrót. 
Niestety nadajnik irda nadaje impulsy w postaci krótkich mignięc <inpulsów> a odbiornik je wtedy odbiera i na wyjsciu mam prostkokąt zamiast impulsu stałego. Już próbowalem aby nadajnik nadawał jednolitym strumieniem podczerwini ale niestety odbiornik na to nie reaguje.
Niestety nadajnik irda nadaje impulsy w postaci krótkich mignięc <inpulsów> a odbiornik je wtedy odbiera i na wyjsciu mam prostkokąt zamiast impulsu stałego. Już próbowalem aby nadajnik nadawał jednolitym strumieniem podczerwini ale niestety odbiornik na to nie reaguje.
Można się pokusić o zbudowanie układu jak na schemacie poniżej. Ma on jednak tą wadę, że jeśli sygnał z odbiornika podczerwieni zaniknie to zaniknie też napięcie na wyjściu tego układu. Wówczas rozwiązaniem wydaje się mi zastosowanie przerzutnika 4013, na zasadzie włącz - wyłącz.
- Załączniki
-
- uklad.png (2.73 KiB) Przejrzano 9801 razy
Przedstawiony schemat jest poglądowy i można go dostosować do własnych wymagań. Wstawiłem na tym schemacie przekaźnik na 12V bo taki miałem "pod ręką". Na początek zamiast przekaźnika może być dioda LED. Stosowanie transoptora według mnie mija się z celem, gdyż uzyskany z niego sygnał i tak trzeba wzmocnić żeby np. włączyć przekaźnik. Napięcie 12V można obniżyć do 6V dla odbiornika podczerwieni stabilizatorem 78L06.