Zmiana sygnału

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
HV
-
Kontakt:

Zmiana sygnału

Post autor: HV » 27 cze 2009, 7:04

Witam Mam problem mienowicie potrzebuje zmienić prąd o wykresie prostokątnym na prąd stały. Ma ktoś w mierę prosty schemat urządzenia, które by to zrobiło?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 27 cze 2009, 10:05

Jeśli jest to typowy przebieg prostokątny z wyjścia układu cyfrowego, jak ten_|¯|_|¯|_|¯|_|¯|_ to najprościej będzie ten przebieg "wyprostować" stosując na wyjściu tego układu kondensator o odpowiedniej pojemności. Oczywiście obciążalność takiego wyjścia jest mała i w razie potrzeby można ją zwiększyć stosując np. tranzystor.

Awatar użytkownika
HV
-
Kontakt:

Post autor: HV » 27 cze 2009, 11:16

Z kondensatorem już próbowałem ale na wyjsciu nadal pojawia sie przebieg prostokątny ale troche (wyprostowany). A mugł byś zapodać jakiś schemat połączeń tego tranzystora o ktorym wspominałes?
Załączniki
New Digital Universe (16).jpg

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 27 cze 2009, 12:40

1) jaką dałeś pojemność? zwieksz ją.
2) na pewno kondensator podłącz przez diodę prostowniczą.

bez diody to oczywiscie ze nie uzyskasz przebiegu stałego tylko, pulsujący wykłądniczo-liniowy, zalezy na którym fragmencie ch-ki bedziesz (tzn jak wartość kondensatora).

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 27 cze 2009, 14:06

No i jeżeli chcesz coś wykonać z wykorzystaniem odbiornika podczerwieni to zobacz czy przypadkiem w spoczynku nie jest na wyjściu zamiast poziomu masy stan wysoki

Awatar użytkownika
HV
-
Kontakt:

Post autor: HV » 28 cze 2009, 8:57

Tak mam podłączyć diode i kondensator? Jezeli tak to już tak robiłem i na wyjsciu nadal pojawia się prostokąt.
Załączniki
New Digital Universe (16)c.jpg

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 28 cze 2009, 10:11

Obrazek
Dolna linia na rysunku to GND, Vin - wyjście sygnału z odbiornika, Vout - napięcie wyfiltrowane (stałe).

Układ nazywa się filtrem dolnoprzepustowym: http://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_dolnoprzepustowy

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 28 cze 2009, 21:02

Jeżeli dasz na wyjściu takiego układu całkującego jakiegokolwiek Schmitta (4093, 40106 etc.) to dostaniesz ładny, prostokątny impuls (a dokładniej stan wysoki, utrzymujący się przez czas, w którym odbiornik będzie aktywny - czyli podczas odbioru paczek podczerwieni).

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 28 cze 2009, 21:50

snow pisze:Dolna linia na rysunku to GND, Vin - wyjście sygnału z odbiornika, Vout - napięcie wyfiltrowane (stałe).

Układ nazywa się filtrem dolnoprzepustowym: http://pl.wikipedia.org/w...olnoprzepustowy
No na bank, sprawdź w praktyce jak układ będzie się zachowywał jak od czasu do czasu dostanie jakiś sygnał ;P
przemotronik pisze:Jeżeli dasz na wyjściu takiego układu całkującego jakiegokolwiek Schmitta (4093, 40106 etc.) to dostaniesz ładny, prostokątny impuls (a dokładniej stan wysoki, utrzymujący się przez czas, w którym odbiornik będzie aktywny - czyli podczas odbioru paczek podczerwieni).
J.w, trzeba raczej filtr uśredniający, a nie prosty filtr dolno-przepustowy

Awatar użytkownika
HV
-
Kontakt:

Post autor: HV » 29 cze 2009, 7:24

Tak tylko chodzi mi o wyprostowanie sygnalu z prostokątnego na stały. A nie na odwrót. :wink:
Niestety nadajnik irda nadaje impulsy w postaci krótkich mignięc <inpulsów> a odbiornik je wtedy odbiera i na wyjsciu mam prostkokąt zamiast impulsu stałego. Już próbowalem aby nadajnik nadawał jednolitym strumieniem podczerwini ale niestety odbiornik na to nie reaguje.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 29 cze 2009, 8:08

Można się pokusić o zbudowanie układu jak na schemacie poniżej. Ma on jednak tą wadę, że jeśli sygnał z odbiornika podczerwieni zaniknie to zaniknie też napięcie na wyjściu tego układu. Wówczas rozwiązaniem wydaje się mi zastosowanie przerzutnika 4013, na zasadzie włącz - wyłącz.
Załączniki
uklad.png
uklad.png (2.73 KiB) Przejrzano 9768 razy

Awatar użytkownika
HV
-
Kontakt:

Post autor: HV » 29 cze 2009, 8:33

Aha czyli Vcc mam podłączyć pod Vcc odbiornika, a ten punkt A do wyjscia (sygnalu) odbiornika? :smile:

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 29 cze 2009, 8:47

Tak, ale zamiast przekaźnika na początek możesz zastosować diodę LED (z rezystorem ograniczającym prąd). Ja ten układ sprawdzałem w symulatorze stąd na wejściu układu podłączony jest generator zamiast odbiornika podczerwieni.

Awatar użytkownika
HV
-
Kontakt:

Post autor: HV » 29 cze 2009, 8:51

Tak ale jest pewien problem bo przekaznik jest na 12v a odbiornik pracuje na 6 V Niewiem czy przekaznik się wzbudzi na tym napieciu.
Chetnie bym zastosował przekaznik 5VDC ale niestety go nie posiadam. :cry:
Moge zastosować zamiast przekaznika transoptor? Bo akurat ich mam dużo. :smile:

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 29 cze 2009, 9:06

Przedstawiony schemat jest poglądowy i można go dostosować do własnych wymagań. Wstawiłem na tym schemacie przekaźnik na 12V bo taki miałem "pod ręką". Na początek zamiast przekaźnika może być dioda LED. Stosowanie transoptora według mnie mija się z celem, gdyż uzyskany z niego sygnał i tak trzeba wzmocnić żeby np. włączyć przekaźnik. Napięcie 12V można obniżyć do 6V dla odbiornika podczerwieni stabilizatorem 78L06.

ODPOWIEDZ