Zasilanie układów małej mocy

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
snow
Użytkownik
Kontakt:

Zasilanie układów małej mocy

Post autor: snow » 24 cze 2009, 0:03

Obecnie jestem na etapie projektowania zasilania do urządzenia opartego na mikroprocesorze i mam dylemat jak rozwiązać jego zasilanie. Będzie posiadało wyjście przekaźnikowe i planowałem cewkę przekaźnika zasilać z 12V. Zatem będę potrzebował dwóch napięć 5V oraz 12V. O ile to drugie można uzyskać poprzez dodanie stabilizatora do napięcia 12V o tyle mam problem z napięciem 12V. Układ będzie pobierać jakieś 50-100mA zatem nie są to jakieś wielkie moce. Pierwsze co mi przyszło do głowy to zrobić zasilanie beztransformatorowe ale to trochę zbyt niebezpieczne tym bardziej że urządzenie będzie się komunikować z innymi więc taki zasilacz raczej odpada. Zatem pozostają dwa rozwiązania. Przetwornica AC/DC impulsowa oraz zwykły transformator. Z faktu że chciałbym to mieć w miarę małe pomyślałem że dla tak małych mocy można by się pokusić o wykonanie transformatora we własnym zakresie. Są rdzenie problem natomiast w dobraniu ilości zwojów. Problem oczywiście z policzeniem ;) Na studiach to było strasznie dawno stąd może ktoś wie jak policzyć to draństwo? ;)

W ostateczności mógłbym rozbebeszyć jakiś zasilacz do telefonu ale chciałbym mieć na jednej płytce wszystko a nie modułowe. Użycie zewnętrznego zasilacza odpada z braku miejsca gdzie będzie znajdował się budowany moduł.

Stąd moja prośba o pomoc.

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 24 cze 2009, 6:23

kupić mały gotowy i wbudować go (ewentualnie przenieść części) do twojej obudowy.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 24 cze 2009, 14:20

Witam
Albo prościej przekaźnik na 5V.

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 24 cze 2009, 22:18

Zastosuj trafo TS2/18. Ma dwa uzwojenia po 5,5 V/0,14A. Z jednego uzwojenia zrobisz 5V, z połączonych szeregowo 12. Małe gabarytowo, separacja galwaniczna i do tego zastosuj małe stabilizatorki.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 25 cze 2009, 2:58

Albo kawałek zasilacza ATX, zwłaszcza ten kawałek który odpowiada za dostarczanie 5V nawet przy wyłączonym kompie, składa się na to jeden tranzystor, jedno mini trafko impulsowe, i parę elementów biernych, wyjście to około 15-25V i 1A.
No i ta "przetwornica" zwykle nie pada, więc mając zasilacz komputerowy z odzysku masz elementy za free ;)

ODPOWIEDZ