W jaki sposób można zmusić aparat Kodak CX7220 do zrobienia zdjęcia. Chodzi mi o układ pomiędzy µkontrolerem a aparatem.
Myślałem o:
→rozkręceniu aparatu i przylutowaniu przewodów do przycisku, ale jak dwa razy urządzenie kopło mnie prądem zrezygnowałem.
→czy da się wykorzystać złącze, które aparat ma na dole?
Chodzi o to na zdjęciu poniżej:
aparat cyfrowy
aparat cyfrowy
- Załączniki
-
- nf.gif
- (212.06 KiB) Pobrany 343 razy
Jeśli do tego aparatu jest opcja dokupienia "wężyka" wyzwalającego, to wyzwalanie musi być gdzieś na złączu. Jeśli nie to bym na to nie liczył. Podłącz przewody do spustu, a z kopaniem możesz po prostu uważać i rozładować lampę przed rozbieraniem aparatu. Chociaż z drugiej strony, jak by Cię kopnął naładowany kondensator od lampy to pewnie z aparatu by już nic nie zostało 
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
To złącze na zdjęciu niestety nie jest wstanie wyzwolić aparatu, służy ono do podłączenia pod małą drukarkę do zdjęć. Też posiadałem ten aparat... Chyba najlepszym sposobem będzie rozebranie i przylutowanie przewodów do spustu. Uważałbym tak jak kolega mówił na kondensator wysokiego napięcia. Zostawiłbym aparat na jakiś czas, aby rozładował się kondensator, a następnie go rozebrał.
Proponowałbym jednak nie ruszać tego aparatu, ponieważ zdjęcia nie są najlepszej jakości. Jednak do "zabawy" z pewnością wystarczy
Pozdrawiam
Proponowałbym jednak nie ruszać tego aparatu, ponieważ zdjęcia nie są najlepszej jakości. Jednak do "zabawy" z pewnością wystarczy
Pozdrawiam
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt: