literatura na początek

Tu możemy wymieniać się swoimi opiniami na tematy książek i czasopism związanych z elektroniką oraz podawać interesujące adresy stron internetowych.
monter
-

Post autor: monter » 22 lut 2008, 17:57

podsumowując - teksty p. P. Góreckiego "Ośla łączka" i "Sztuka elektroniki" będą dobre dla początkującego i dla starego elektronicznego wygi.. tak?

bo skoro mialbym kupic ksiązkę "X" czy "Y", a za jakiś czas i tak kupić "Sztukę elektroniki" to chyba lepiej od razu ją nabyć..

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 23 lut 2008, 13:20

Dokładnie tak, i nie zapomnij o książce "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz- układy" Gdzie tez podstawy opisane są w bardzo intuicyjny sposób na modelu hydraulicznymi i sa rzeczy których nie ma w "Listach od Piotra".

jerzykiler
-

Post autor: jerzykiler » 29 lut 2008, 19:23

podlacze sie do tematu oslej laczki. probuje sie tym bawic, ale niestety przy probie zakupu elementow z drugiej lekcji napotkalem trudnosci z zakupem 2 elementow:Fototranzystor L-932P3C 2 szt, Fotorezystor RPP130(131). jakimi czesciej spotykanymi elementami moznaby je zastapic?

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 29 lut 2008, 19:42

Jakikolwiek fototranzystor i fotorezystor.

240VOLT
-

Post autor: 240VOLT » 02 mar 2008, 17:07

Ja przeczytałem (i zrozumiałem) obie części oślej łączki uważam że jest to bardzo dobry kurs. Mam pytanie w sprawie następnej lektury. Co moglibyście polecić w celu kontynuacji mojej edukacji? Myślałem o mikrokontrolerach dla początkujących ale jak przejzałem spis treści do sztuki elektroniki to zobaczyłem kilka nieznanych mi zagadnien.Czy powinienem wstrzymać sie z nauką programowania a pogłębiać wiedze o analogowej?

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 02 mar 2008, 19:36

Hehe, trudno powiedzieć. To zależy od Ciebie. "Sztuka elektroniki" jest fajna, ale nie jest łatwa. Możesz robić równolegle jedno i drugie i w praniu się okaże, gdzie Cię pociągnie.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 12 mar 2008, 8:54

Dla znających język angielski książki online a szczególnie dla początkujących ta książka będzie przydatna.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 12 mar 2008, 14:34

kosa
-

Post autor: kosa » 09 cze 2009, 22:05

Zastanawiam się nad zakupieniem kasiążki 20 prostych pojektów dla elektroników autorstwa p. Góreckiego.
W zwiazku z tym proszę o recenzje i czy podane w tej książce układy, to tylko schemat i opis zastosowania (bo to mogę wyszperać w sieci) czy jest również opis działania - coś w stylu jak w 'Oślej Łące' :?:
Przejrzałem spis treści i chętnie bym się z nimi zapoznał, ale nie tyle dla samego złożenia i użytkowania, co dla poznania i zrozumienia zasad działania.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 10 cze 2009, 6:15

Na ok 60 stronach masz zupełne podstawowe informacje dotyczące elemntów , przydatnych narzędzi w warsztacie itp, potem są projekty na każdy poświęcony jest obszar ok 2 - 3 stron więc nie ma mowy o dogłębnym opisie schematów typu co i dlaczego robi taki tranzystor czy kondensator itp. To książka raczej dla początkujących niecierpliwych (w dobrym tego słowa znaczeniu) praktyków którzy chcą szybko zbudować swoje pierwsze ciekawe i przydatne układy. Takie jest moje zdanie (mam tę książkę).

kosa
-

Post autor: kosa » 10 cze 2009, 15:18

Dzięki za odpowiedź.

Czyli analizy układów nie ma, szkoda. To na razie sobie odpuszczę i kontynuuję "Sztukę Elektroniki"...

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 11 cze 2009, 6:14

kosa pisze:Dzięki za odpowiedź.

Czyli analizy układów nie ma, szkoda. To na razie sobie odpuszczę i kontynuuję "Sztukę Elektroniki"...
Źle mnie zrozumiałeś, jest opis i analiza taka jaką można zmieścić na tak niewielkiej objętości książki - nie ma natomiast bardzo szczegółowej, dokładnie opisującej zachowanie poszczególnych elementów pracujących w układzie i ich roli jaką tam pełnią i dlaczego, a o to zdaje mi się Ci chodziło. Dlatego napisałem że to jest dobre dla młodych początkujących praktyków którzy się czegoś nauczą ale przede wszystkim zbudują układ rozumiejąc podstawy jego działania :) . Jeśli więc interesuje cię analiza układów od strony teoretycznej to nie jest to dla ciebie pozycja, chociaż uważam, że nie da się nauczyć elektroniki bez "praktykowania" , bez pomiarów, popełnienia mnóstwa błędów, poprawiania i wyciągania z tego wniosków.
Jeśli masz możliwość to wybierz się do księgarni w której mogą być takie książki i przeglądnij zawartość.

[ Dodano: 2009-06-11, 07:21 ]
kosa pisze:Zastanawiam się nad zakupieniem książki 20 prostych projektów dla elektroników autorstwa p. Góreckiego.
a tak swoją drogą to autorem jest Krzysztof Górski polecam jego stronkę http://www.krzysztofg.elb.vectranet.pl/ jest autorem jeszcze innych książek.

kosa
-

Post autor: kosa » 14 cze 2009, 13:37

Wojtek pisze:nie ma mowy o dogłębnym opisie schematów typu co i dlaczego robi taki tranzystor czy kondensator itp.
Z tym nie mam większych problemów, choć nie zawsze :wink:
Wojtek pisze:jest opis i analiza taka jaką można zmieścić na tak niewielkiej objętości książki
Czyli jest opis blokowy, myślę, że to mi wystarczy.

Suma sumarum kupię ją jednak.
Dzięki Wojtek, za opis oraz za link :!:

ODPOWIEDZ