literatura na początek
-
jerzykiler
- -
Ja przeczytałem (i zrozumiałem) obie części oślej łączki uważam że jest to bardzo dobry kurs. Mam pytanie w sprawie następnej lektury. Co moglibyście polecić w celu kontynuacji mojej edukacji? Myślałem o mikrokontrolerach dla początkujących ale jak przejzałem spis treści do sztuki elektroniki to zobaczyłem kilka nieznanych mi zagadnien.Czy powinienem wstrzymać sie z nauką programowania a pogłębiać wiedze o analogowej?
Dla znających język angielski książki online a szczególnie dla początkujących ta książka będzie przydatna.
Dla znających angielski:
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=6424
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=6424
Zastanawiam się nad zakupieniem kasiążki 20 prostych pojektów dla elektroników autorstwa p. Góreckiego.
W zwiazku z tym proszę o recenzje i czy podane w tej książce układy, to tylko schemat i opis zastosowania (bo to mogę wyszperać w sieci) czy jest również opis działania - coś w stylu jak w 'Oślej Łące'
Przejrzałem spis treści i chętnie bym się z nimi zapoznał, ale nie tyle dla samego złożenia i użytkowania, co dla poznania i zrozumienia zasad działania.
W zwiazku z tym proszę o recenzje i czy podane w tej książce układy, to tylko schemat i opis zastosowania (bo to mogę wyszperać w sieci) czy jest również opis działania - coś w stylu jak w 'Oślej Łące'
Przejrzałem spis treści i chętnie bym się z nimi zapoznał, ale nie tyle dla samego złożenia i użytkowania, co dla poznania i zrozumienia zasad działania.
Na ok 60 stronach masz zupełne podstawowe informacje dotyczące elemntów , przydatnych narzędzi w warsztacie itp, potem są projekty na każdy poświęcony jest obszar ok 2 - 3 stron więc nie ma mowy o dogłębnym opisie schematów typu co i dlaczego robi taki tranzystor czy kondensator itp. To książka raczej dla początkujących niecierpliwych (w dobrym tego słowa znaczeniu) praktyków którzy chcą szybko zbudować swoje pierwsze ciekawe i przydatne układy. Takie jest moje zdanie (mam tę książkę).
Źle mnie zrozumiałeś, jest opis i analiza taka jaką można zmieścić na tak niewielkiej objętości książki - nie ma natomiast bardzo szczegółowej, dokładnie opisującej zachowanie poszczególnych elementów pracujących w układzie i ich roli jaką tam pełnią i dlaczego, a o to zdaje mi się Ci chodziło. Dlatego napisałem że to jest dobre dla młodych początkujących praktyków którzy się czegoś nauczą ale przede wszystkim zbudują układ rozumiejąc podstawy jego działaniakosa pisze:Dzięki za odpowiedź.
Czyli analizy układów nie ma, szkoda. To na razie sobie odpuszczę i kontynuuję "Sztukę Elektroniki"...
Jeśli masz możliwość to wybierz się do księgarni w której mogą być takie książki i przeglądnij zawartość.
[ Dodano: 2009-06-11, 07:21 ]
a tak swoją drogą to autorem jest Krzysztof Górski polecam jego stronkę http://www.krzysztofg.elb.vectranet.pl/ jest autorem jeszcze innych książek.kosa pisze:Zastanawiam się nad zakupieniem książki 20 prostych projektów dla elektroników autorstwa p. Góreckiego.
Z tym nie mam większych problemów, choć nie zawszeWojtek pisze:nie ma mowy o dogłębnym opisie schematów typu co i dlaczego robi taki tranzystor czy kondensator itp.
Czyli jest opis blokowy, myślę, że to mi wystarczy.Wojtek pisze:jest opis i analiza taka jaką można zmieścić na tak niewielkiej objętości książki
Suma sumarum kupię ją jednak.
Dzięki Wojtek, za opis oraz za link