Kabel ziemny

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Kontakt:

Kabel ziemny

Post autor: Misiek84LG » 01 cze 2009, 19:44

Witam

Ostatnio wykonałem instalacje elektryczną w garażu. Całość została zasilona przez kabel ziemny. Z ciekawości chciałem sprawdzić czy taki kabel posiada jakąś upływność (pojemność) względem ziemi . Wykonałem prosty pomiar (posiadam prosty miernik) i okazało się ze jednak płynie niewielki prąd. Nigdy wcześniej nie stosowałem kabli ziemnych i nie wiem czy takie zjawisko jest dopuszczalne. Kabel został położony na głębokości 0.8m i długości 38m. Pomiar został wykonany według rysunku. Dodam ze kabel jest nowy i dodatkowo przy układaniu sprawdzałem czy nie jest uszkodzona izolacja, pomiar wykonałem po kilku deszczowych dniach aby sprawdzić go w najgorszych warunkach. Co o tym myślicie?????? piszcie!!
Załączniki
Kabel ziemny 1.GIF
(3.18 KiB) Pobrany 10062 razy

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 01 cze 2009, 20:39

Specem od elektryki nie jestem, ale dwa przewody rozdzielone warstwa izolatora sa w zasadzie kondensatorem. Kondensator natomiast nie stanowi nieskonczonego oporu dla pradu zmiennego, zgodnie ze wzorem:
Xc=1/jωC
Jezeli nie pomylilem sie w obliczeniach, to wychodzi, ze przewod ma okolo 20nF pojemnosci i wedlug mnie jest to wartosc prawdopodobna. Reasumujac: moim zdaniem zaobserwowane przez Ciebie zjawisko ma prawo zaistniec i nie jest niczym niezwyklym.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 01 cze 2009, 20:44

Ten prąd to skutek istnienia pojemności między żyłami. Gdybyś chciał sprawdzić upływowność do ziemi do musiałbyś obie żyły zasilić prądem stałym i sprawdzić prąd upływu. W twoim przypadku ten wynik jest zafałszowany dodatkowo przez mostek prostowniczy. Podaj typ kabla to napiszę jakie wyniki powinieneś uzyskać.

Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Misiek84LG » 01 cze 2009, 20:47

Jutro podam typ kabla, dodam ze po odłączeniu przewodu neutralnego prad nieznacznie spada do ok 1,45mA

[ Dodano: 2009-06-02, 15:34 ]
Zakupiony kabel to:KABEL ZIEMNY YKY 4x4mm 1kV (żyły połączone parami). Przewód jest zakopany w ziemi a ziemię można traktować jak dodatkowy przewód neutralny otaczający cały kabel czy nie tworzy to czegoś w rodzaju koncentryka ?????

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 02 cze 2009, 15:50

a ile Ci pokazuje "goły miernik" niepodłączony na tym zakresie?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 02 cze 2009, 17:56

podepnij wszystkie żyły do fazy przez rezystor o znanej rezystancji; np 1000 ohm i zmierz spadek napięcia na nim, to będzie w twoim wypadku najbardziej miarodajny pomiar. No chyba że mieszkasz w wawie lub bliskiej okolicy to mógłbym wlaść do Ciebie z profesjonalnym miernikiem, oczywiście 0,5% i paczka fajek wymagana w tym wypadku ;P

Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Misiek84LG » 02 cze 2009, 18:00

"Goły miernik" pokazuje zero na tym zakresie, gdyby mój miernik posiadał możliwość mierzenia prądów przemiennych to nie bawiłbym się w mostek prostowniczy no ale jakoś trzeba sobie radzić. Może i ten sposób z rysunku nie jest dokładny, ale prąd płynie bo jeśli wepnę diodę zamiast miernika to widać jak niezbyt jasno świeci. Oczywiście jak rozłączę przewód neutralny, a w kablu ziemnym zostanie tylko faza to prąd nieznacznie spada.

[ Dodano: 2009-06-02, 19:25 ]
niestety ale mieszkam dosyć daleko od warszawy

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 02 cze 2009, 21:37

Dioda świeci przy jednym mA nawet.. Dałbym sobie spokój z tym kablem, indukcja i inne zjawiska wchodzą w gr, a to zjawisko normalne. Zrób jak pisałem wcześniej: zasil wszystkie żyły z "fazy" z szeregowym rezystorem 1k, jak po przeliczeniu z prawa ohma wyjdzie prąd powyżej 50mA to wtedy zastanowimy się co robić

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 03 cze 2009, 6:04

powiedz jeszcze jekiego rzędu (wartość skuteczna) napięcia masz na wejściu mostka , a jakie na wyjsciu w w stanie jałowym i zwarcia poprzez amperowmierz (układ z rysunku).

Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Misiek84LG » 03 cze 2009, 17:44

Zrobiłem tak jak zalecił kolega JOON napięcie trochę się wahało (cały czas w tych samych zakresach) no ale nie skakało jak szalone. Sprawdzałem kabel parami bo już zostały tak połączone (skręcone) jego żyły. A oto wyniki:
I para > 0.5V-1.4V
IIpara >0.6V-1.5V
I i II para >1V-2V
R=1008Ω

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 03 cze 2009, 21:28

Kabel, więc jest sprawny, pomiary możesz sobie odpuścić ;) Jeszcze możesz powtórzyć ten pomiar zasilając kabel prądem stałym, wyjdą dużo mniejsze prądy.

Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Misiek84LG » 04 cze 2009, 14:12

Dzięki wielkie za pomoc JOON, czy to w kablach ziemnych normalne czy tu jednak kłania się jakość kabla?? Pisałeś wcześniej ze możesz zrobić pomiar profesjonalnym miernikiem czy to oznacza ze zajmujesz się takimi pomiarami??

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 04 cze 2009, 16:49

Tak, zajmuję się pomiarami ponieważ jestem elektrykiem z zawodu ;P Zjawisko które zaobserwowałeś występuje nie tylko w kablach ziemnych, w każdym przewodzie więcej niż jedno żyłowym występują takie zjawiska. Jeżeli nadal ciekawią Cię takie sprawy to polecam forumsep.pl Może znajdziesz temat jak koleś krążek przewodu (100m) podzielił na odcinki 10-cio metrowe bo jak podał na jedną żyłę fazę to na pozostałych neonówka pokazywała mu napięcie :mrgreen:

Awatar użytkownika
TWN TEKNIKS
-
Kontakt:

Post autor: TWN TEKNIKS » 04 cze 2009, 17:54

Cóż, prąd pojemnościowy jest nieraz kłopotliwym zjawiskiem w elektrotechnice. Sprzedaje kable energetyczne i też miałem sytuacje, że klient sprawdzał kabel w ten sposób przy użyciu próbnika z neonówką i chciał go reklamować. Narobił krzyku. Miałem niezły ubaw z tego.
Jeśli to YKY 4X4 i połączyłeś po dwie żyły równolgle taki przekrój smiało powinien wystarczyć na garaż.

ODPOWIEDZ