Kabel ziemny
- Misiek84LG
- Użytkownik
- Kontakt:
Kabel ziemny
Witam
Ostatnio wykonałem instalacje elektryczną w garażu. Całość została zasilona przez kabel ziemny. Z ciekawości chciałem sprawdzić czy taki kabel posiada jakąś upływność (pojemność) względem ziemi . Wykonałem prosty pomiar (posiadam prosty miernik) i okazało się ze jednak płynie niewielki prąd. Nigdy wcześniej nie stosowałem kabli ziemnych i nie wiem czy takie zjawisko jest dopuszczalne. Kabel został położony na głębokości 0.8m i długości 38m. Pomiar został wykonany według rysunku. Dodam ze kabel jest nowy i dodatkowo przy układaniu sprawdzałem czy nie jest uszkodzona izolacja, pomiar wykonałem po kilku deszczowych dniach aby sprawdzić go w najgorszych warunkach. Co o tym myślicie?????? piszcie!!
Ostatnio wykonałem instalacje elektryczną w garażu. Całość została zasilona przez kabel ziemny. Z ciekawości chciałem sprawdzić czy taki kabel posiada jakąś upływność (pojemność) względem ziemi . Wykonałem prosty pomiar (posiadam prosty miernik) i okazało się ze jednak płynie niewielki prąd. Nigdy wcześniej nie stosowałem kabli ziemnych i nie wiem czy takie zjawisko jest dopuszczalne. Kabel został położony na głębokości 0.8m i długości 38m. Pomiar został wykonany według rysunku. Dodam ze kabel jest nowy i dodatkowo przy układaniu sprawdzałem czy nie jest uszkodzona izolacja, pomiar wykonałem po kilku deszczowych dniach aby sprawdzić go w najgorszych warunkach. Co o tym myślicie?????? piszcie!!
- Załączniki
-
- Kabel ziemny 1.GIF
- (3.18 KiB) Pobrany 10062 razy
Specem od elektryki nie jestem, ale dwa przewody rozdzielone warstwa izolatora sa w zasadzie kondensatorem. Kondensator natomiast nie stanowi nieskonczonego oporu dla pradu zmiennego, zgodnie ze wzorem:
Xc=1/jωC
Jezeli nie pomylilem sie w obliczeniach, to wychodzi, ze przewod ma okolo 20nF pojemnosci i wedlug mnie jest to wartosc prawdopodobna. Reasumujac: moim zdaniem zaobserwowane przez Ciebie zjawisko ma prawo zaistniec i nie jest niczym niezwyklym.
Xc=1/jωC
Jezeli nie pomylilem sie w obliczeniach, to wychodzi, ze przewod ma okolo 20nF pojemnosci i wedlug mnie jest to wartosc prawdopodobna. Reasumujac: moim zdaniem zaobserwowane przez Ciebie zjawisko ma prawo zaistniec i nie jest niczym niezwyklym.
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Ten prąd to skutek istnienia pojemności między żyłami. Gdybyś chciał sprawdzić upływowność do ziemi do musiałbyś obie żyły zasilić prądem stałym i sprawdzić prąd upływu. W twoim przypadku ten wynik jest zafałszowany dodatkowo przez mostek prostowniczy. Podaj typ kabla to napiszę jakie wyniki powinieneś uzyskać.
- Misiek84LG
- Użytkownik
- Kontakt:
Jutro podam typ kabla, dodam ze po odłączeniu przewodu neutralnego prad nieznacznie spada do ok 1,45mA
[ Dodano: 2009-06-02, 15:34 ]
Zakupiony kabel to:KABEL ZIEMNY YKY 4x4mm 1kV (żyły połączone parami). Przewód jest zakopany w ziemi a ziemię można traktować jak dodatkowy przewód neutralny otaczający cały kabel czy nie tworzy to czegoś w rodzaju koncentryka ?????
[ Dodano: 2009-06-02, 15:34 ]
Zakupiony kabel to:KABEL ZIEMNY YKY 4x4mm 1kV (żyły połączone parami). Przewód jest zakopany w ziemi a ziemię można traktować jak dodatkowy przewód neutralny otaczający cały kabel czy nie tworzy to czegoś w rodzaju koncentryka ?????
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
podepnij wszystkie żyły do fazy przez rezystor o znanej rezystancji; np 1000 ohm i zmierz spadek napięcia na nim, to będzie w twoim wypadku najbardziej miarodajny pomiar. No chyba że mieszkasz w wawie lub bliskiej okolicy to mógłbym wlaść do Ciebie z profesjonalnym miernikiem, oczywiście 0,5% i paczka fajek wymagana w tym wypadku ;P
- Misiek84LG
- Użytkownik
- Kontakt:
"Goły miernik" pokazuje zero na tym zakresie, gdyby mój miernik posiadał możliwość mierzenia prądów przemiennych to nie bawiłbym się w mostek prostowniczy no ale jakoś trzeba sobie radzić. Może i ten sposób z rysunku nie jest dokładny, ale prąd płynie bo jeśli wepnę diodę zamiast miernika to widać jak niezbyt jasno świeci. Oczywiście jak rozłączę przewód neutralny, a w kablu ziemnym zostanie tylko faza to prąd nieznacznie spada.
[ Dodano: 2009-06-02, 19:25 ]
niestety ale mieszkam dosyć daleko od warszawy
[ Dodano: 2009-06-02, 19:25 ]
niestety ale mieszkam dosyć daleko od warszawy
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Dioda świeci przy jednym mA nawet.. Dałbym sobie spokój z tym kablem, indukcja i inne zjawiska wchodzą w gr, a to zjawisko normalne. Zrób jak pisałem wcześniej: zasil wszystkie żyły z "fazy" z szeregowym rezystorem 1k, jak po przeliczeniu z prawa ohma wyjdzie prąd powyżej 50mA to wtedy zastanowimy się co robić
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
- Misiek84LG
- Użytkownik
- Kontakt:
- Misiek84LG
- Użytkownik
- Kontakt:
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Tak, zajmuję się pomiarami ponieważ jestem elektrykiem z zawodu ;P Zjawisko które zaobserwowałeś występuje nie tylko w kablach ziemnych, w każdym przewodzie więcej niż jedno żyłowym występują takie zjawiska. Jeżeli nadal ciekawią Cię takie sprawy to polecam forumsep.pl Może znajdziesz temat jak koleś krążek przewodu (100m) podzielił na odcinki 10-cio metrowe bo jak podał na jedną żyłę fazę to na pozostałych neonówka pokazywała mu napięcie 
- TWN TEKNIKS
- -
- Kontakt:
Cóż, prąd pojemnościowy jest nieraz kłopotliwym zjawiskiem w elektrotechnice. Sprzedaje kable energetyczne i też miałem sytuacje, że klient sprawdzał kabel w ten sposób przy użyciu próbnika z neonówką i chciał go reklamować. Narobił krzyku. Miałem niezły ubaw z tego.
Jeśli to YKY 4X4 i połączyłeś po dwie żyły równolgle taki przekrój smiało powinien wystarczyć na garaż.
Jeśli to YKY 4X4 i połączyłeś po dwie żyły równolgle taki przekrój smiało powinien wystarczyć na garaż.