Od dłuższego czasu planuję zrobić zasilacz wg zasady "szybko, tanio, jak najszybciej" póki co lepszy nie jest mi potrzebny. Na jednym z podobnych for podano mi już taki schemacik:

Z tym że:
C1 = 4700uF
C2 = 470uF
Q1 (tranzystor) = BD911
Zbudowałem już coś takiego i pięknie działa (w pająku) Zrobiłem płytkę (pierwsza) i co się okazało? Pomyliłem nóżki tranzystora... no i się chwilowo zniechęciłem. Przyszła wena i coś mi zaświtało: bezpiecznik, dioda, włącznik ;]
I oto mam kilka pytań.
1. Bezpiecznik - powinien być na przewodzie fazowym (kabel dwużyłowy) skąd mam wiedzieć który to? Czy coś mylę? Oczywiście znajdzie się on przed trafem na "+"
2. Dioda + rezystor jako kontrolka czy jest włączony zasilacz czy nie ;]
3. Włącznik - ze starej drukarki o nazwie (chyba) SMK JA36 (ma cztery kabelki - 1-1a;2-2a) Podejrzewam że to coś to włącznik symetryczny który może włączać dwa równoległe układy.
Trafo jakie mam to TS15/31 o napięciach wyjściowych 11,7V/1A oraz 6V/0,4A początkowo chciałem się tylko zająć 11,7V i zrobić z tego zasilacz stabilizowany (czy schemat jest ok do tego? ) Ale z drugiej strony 6V? Może coś z tym zrobić? Od razu kondensator jakiś i na zmiennym drugi układ czy coś?
Proszę o pomoc w ustaleniu co i jak wg w/w pytań ;]
Pragnę jeszcze zaznaczyć iż jakąś wiedzę mam ale mimo to w praktyce jestem laikiem ;P lub czymś takim więc proszę nie krytykować od razu.
PS. chyba nie ten dział... :/ Sorka i proszę o przeniesienie.