Jak sprawdzić poprawność działania instalacji

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 04 mar 2009, 22:16

kosa, Żeby ZE zareagował to najlepiej by było jak parę/paręnaście osób napisało list o sprawdzenie "jakości" dostarczanej instalacji. Ale ciężko może być, jeżeli trafo na stacji jest notorycznie przeciążone to tylko wymiana pomoże a to już nie jest takie proste (i tanie) dla zakładu. Popytaj więc sąsiadów, w kupie siła ;)

kosa
-

Post autor: kosa » 08 mar 2009, 13:52

Z napisaniem petycji to już jest problem. Ludzie się przyzwyczaili i nie chce się tu nikomu sprawy ruszać (wielu jest nieświadomych, że to wcale nie musi tak być). A nawet ja zostałem określony, że 'wszystkim pasuje, tylko jemu jedmu się nie podoba'.
Rozumiem sprawę przeciążonego transformatora i to, że ewentualna wymiana to nie małe koszta. Gdzieś czytałem, że jak są za niskie napięcia, to na rozdzielni 'podbijają' i wtedy jest poprawa. Poza tym wcale nie musi to być wielka walka z ZE. Moja znajoma, miejscowość obok, też miała skoki napięć, zadzwoniła do ZE i zrobili. Nawet do niej nie zajeżdżali, poprostu zrobili co mieli zrobić i jest dobrze.
Wczoraj w nocy złapałem za miernik i czekalem. No i: 215V, 213V, 205V 198V, 200V, 202V, 198V, 206V, 211V. Najwyższe napięcie jakie zanotowałem, to 225V, ale to tylko raz udało mi się aż tak wysokie złapać miernikiem. Zazwyczaj jest poniżej 220V.
Jakośc energi dostarczanej przez ZE to jedna sprawa, a te strzały w głośnikach, to ja myślę, że to jest coś nie tak w instalacji, tylko ja nie bardzo wiem jak do tego dojść.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 08 mar 2009, 14:15

Witam
to może podłącz wzmacniacz gdzie indziej i będziesz widział czy po zmianie tez "strzela".

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 08 mar 2009, 18:37

A nie posiadacz czasem elektrycznych grzejników? <mysli>

kosa
-

Post autor: kosa » 08 mar 2009, 20:01

Podłączę całą listwę, komp itd. i zobaczę czy będą jakieś zmiany. Głośniki nie są podpięte pod wzmacniacz. To jest taki zestaw - LOGITECH X-530 - 5.1 Wyczytałem na elektrodzie, że 'pykanie' to przypadłośc tych głośników. Podobno UPS nie pomoże. Zastanawiam się nad warystorem.
Jednak pomijając już głośniki, to skoki napięć są widoczne, oprócz ciemniejszego światła, na monitorze...
Nie. Dom jest ogrzewany piecem CO.

ODPOWIEDZ