problewy

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
pawcios123
Użytkownik

problewy

Post autor: pawcios123 » 23 lut 2009, 16:44

OD pewnego czasu mam nie lada problemy:
NIGDY,PRZENIGDY nie udało mi sie zbudowac układu z wyswietlaczami na płytce stykowej.
nigdy nie udało mi sie zbudowac multiwibratora na tranzystorach a płytce stykowej[w pajaku bez problemu

czy ktos zna przyczyne czy ktos ma miał podobne problemy

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 23 lut 2009, 17:42

desperacja... :mrgreen: Ja mam podobne problemy non stop ;) zbudowanie jakiegoś ukladu u mnie, czy napisanie programu polega na tym, ze po kolei wkładam po elemencie/kawałku kodu i sprawdzam czy działa :mrgreen: Nie działa? czyli coś nie tak z tym co dołożyłem. Działa? hmmm no tego nie przewidziano...
I tak metodą błędów i błędów w koncu dochodze do czegośtam :mrgreen: A z tymi wyswietlaczami, co dokładnie ci nie działa? może niestykają do płytki i dlatego nie działa. Wydaje się ze układ jest wpięty, a część nóżek styka częśc nie część jak im sie podoba raz tak raz tak...
Zwykle chodzi o jakis banał (bo takiego sie nie szuka jako błędu) może na płytce zle wpinasz tranzystory? moze coś nie styka, a może wpinasz odwrotnie? Płytka i pająk są troche inne łatwo o pomyłke przy przenoszeniu ;)

pawcios123
Użytkownik

Post autor: pawcios123 » 23 lut 2009, 20:40

na pewno wszystko styka, najwyzej swieci sie jakas kreska na wyswietlaczu. A robiłem układ zliczający impulsy. A z multiwibratorem nigdy układ nie zadziałał na płytce stykowej.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 23 lut 2009, 20:49

Hmmm no jakiś powód musi być na płytce wszystko działa zawsze jak i w pajaku :mrgreen: moze podeslesz w miare dokładne zdjecia jednego i drugiego?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 23 lut 2009, 21:04

Moim zdaniem albo nie znasz rozkładu połączeń płytki i przez to źle wkładasz elementy, albo w płytkę były wkładane elementy o "grubych" nóżkach i teraz część dziurek jest rozciągnięta i nie "łapie" cieńszych nóżek.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 23 lut 2009, 22:58

Ja za pierwszym raziem używając płytki stykowej "przejechałem się" na zasilaniu. Nie sprawdzając stwierdziłem ze wszystkie otwory oznaczone niebieską linią są połączone ze sobą więc wystarczy ze podepne do jednego rzędu masę a pojawi się ona we wszystkoch (niebieskich) rzedach. na szczęście to nie było trudne do zweryfikowania.

pawcios123
Użytkownik

Post autor: pawcios123 » 24 lut 2009, 8:55

doskonale znam rzkład połączeń płytki zdjęć nie podeśle bo nie robiłem a w ogóle mam teraz brak dekoderów BCD wiec kicha. Moze dzisiaj zrobie ten multiwibrator jak bede miał czas
pzdr

ODPOWIEDZ