OD pewnego czasu mam nie lada problemy:
NIGDY,PRZENIGDY nie udało mi sie zbudowac układu z wyswietlaczami na płytce stykowej.
nigdy nie udało mi sie zbudowac multiwibratora na tranzystorach a płytce stykowej[w pajaku bez problemu
czy ktos zna przyczyne czy ktos ma miał podobne problemy
problewy
desperacja...
Ja mam podobne problemy non stop
zbudowanie jakiegoś ukladu u mnie, czy napisanie programu polega na tym, ze po kolei wkładam po elemencie/kawałku kodu i sprawdzam czy działa
Nie działa? czyli coś nie tak z tym co dołożyłem. Działa? hmmm no tego nie przewidziano...
I tak metodą błędów i błędów w koncu dochodze do czegośtam
A z tymi wyswietlaczami, co dokładnie ci nie działa? może niestykają do płytki i dlatego nie działa. Wydaje się ze układ jest wpięty, a część nóżek styka częśc nie część jak im sie podoba raz tak raz tak...
Zwykle chodzi o jakis banał (bo takiego sie nie szuka jako błędu) może na płytce zle wpinasz tranzystory? moze coś nie styka, a może wpinasz odwrotnie? Płytka i pająk są troche inne łatwo o pomyłke przy przenoszeniu
I tak metodą błędów i błędów w koncu dochodze do czegośtam
Zwykle chodzi o jakis banał (bo takiego sie nie szuka jako błędu) może na płytce zle wpinasz tranzystory? moze coś nie styka, a może wpinasz odwrotnie? Płytka i pająk są troche inne łatwo o pomyłke przy przenoszeniu
-
pawcios123
- Użytkownik
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja za pierwszym raziem używając płytki stykowej "przejechałem się" na zasilaniu. Nie sprawdzając stwierdziłem ze wszystkie otwory oznaczone niebieską linią są połączone ze sobą więc wystarczy ze podepne do jednego rzędu masę a pojawi się ona we wszystkoch (niebieskich) rzedach. na szczęście to nie było trudne do zweryfikowania.
-
pawcios123
- Użytkownik