Czy bezpiecznik może zrobić bum?
Czy bezpiecznik może zrobić bum?
Czasami bezpieczniki umieszcze się na płytce drukowanej w takich podstawkach. Jeśli uządzenie nie ma obudowy, a popłynie duży prąd zwarcia to czy bezpiecznik może wybuchnąć (czasami często zawsze) wyrzucając na zewnątrz szkło i gorące jeszcze włókno? Widziałem czasami przepalone bezpieczniki czarne w środku, czy białe, ogólnie nie trzeba było nawet patrzeć czy drucik przepalony a nawet nie można było
Tylko czy taki bezpiecznik gdyby był na wierzchu moze zachować się nieoczekiwania jak napisałem wyżej?
Jak najbardziej :d
Jak naprawiałem zasilacz impulsowy z "LajtBoxa" to wpakowałem bezpiecznik w koszulkę termokurczliwą na wypadek jakby coś nie tak było.......i miałem dobrego nosa. Gdyby końce nie były przylutowane to bym go pewnie nigdy nie znalazł - z koszulki zostały strzępy .
ps: jak go dopadnę to zapodam foto
Jak naprawiałem zasilacz impulsowy z "LajtBoxa" to wpakowałem bezpiecznik w koszulkę termokurczliwą na wypadek jakby coś nie tak było.......i miałem dobrego nosa. Gdyby końce nie były przylutowane to bym go pewnie nigdy nie znalazł - z koszulki zostały strzępy .
ps: jak go dopadnę to zapodam foto
Jakiś czas temu przy naprawianiu zasilacza ATX miałem właśnie taki przypadek. Otworzyłem obudowę i wpatrując się w bebechy zasilacza włożyłem wtyczkę, po czym poczułem szkło na twarzy. Od tamtej pory jak coś takiego pierwszy raz włączam to czymś przykrywam albo odwracam głowę. Jak miałem do naprawienia przetwornicę 12/230 2kW (taki potwór przy normalnej pracy pobiera z akumulatora 160A a bezpiecznik na wejściu jest na 240A) to po tej przygodzie z zasilaczem atx normalnie bałem się to podłączyć do akumulatora 
To bardzo częste. Mnie np. kiedyś wybuchła w (środku na szczęście tylko) cała listwa zasilająca do komputera (Acar popularny). Fajerwerki były takie że aż na 2 metry odskoczyłem. Co ciekawe komputer bez szwanku to przeżył. Przyczyną wybuchu po rozkręceniu okazał się zwęglony kondesator w środku. Zabiła go prawdopodobnie spawarka, która była podłączona jakieś pół godziny wcześniej. A tak na marginesie, w tgz. listwach zasilających, wbrew temu co piszą producenci nie ma żadnych filtrów sieciowych (nawet tych droższych), co najwyżej kondesator, takowy filtr LC trzeba by sobie zkupić np. w AVT i dopiero tam wszczepić. Proszę ta listwa kosztowała chyba 50zł i środku ma wyłącznik bezpiecznikowy i kondesator, a producent twierdzi bezczelnie że tam jest jakiś lepszy filtr sieciowy. Kompletne bzdury.
-
000andrzej
- Użytkownik
Po pierwsze takie sprawy proszę załatwiać na PW.kayron pisze:timo66, "kayron das ist meine Meinung ... Und wie ist deine Meinung ???" Czy ten twój podpis to jakaś aluzia do mojej osoby?? Niemieckiego niestety nie znam.
Po drugie każdy w miejsce Twojego nicku widzi swój, jest to niejako trick 'forumowy' z wykorzystaniem pewnej zmiennej przechowującej właśnie nazwę zalogowanego usera.
W razie chęci kontynuacji proszę korzystać z PW. Dalsze posty na ten temat będą usuwane.
Pozdrawiam,
Spark