zapalnik z opuźnieniem

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kordek
-

zapalnik z opuźnieniem

Post autor: kordek » 16 gru 2008, 17:12

Witam chciałbym zbudować zapalnik z choinkowej żaróweczki

chodzi o najtańszy układ który włączył by na chwilkę żaróweczkę po np. 15 minutach od podłączenia źródła zasilania najlepiej jednego paluszka :D

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 16 gru 2008, 17:39

A nie przyszło Ci do głowy, że żaróweczka nie zadziała z "paluszka" skoro normalnie lampki choinkowe wtykasz do gniazdka? :) Uważaj z taką zabawą, bo zawsze może się zdarzyć że zapalnik zadziała wtedy kiedy nie powinien. Pomyśl czy nie lepiej byłoby zastosować pewien ciekawy patent, a mianowicie łepek od zapałki owinięty kilkoma centymetrami drutu oporowego. Wyjdzie znacznie taniej niż z lampek i lepiej zadziała, bo pewnie nie muszę mówić że "uruchomiona" siarka z zapałek jest lepszym zapalnikiem niż przepalający się drucik żarówki :) Jeśli chodzi o odmierzanie czasu można by pójść drogą znaną z filmów akcji i zastosować budzik elektroniczny :D Fajnie by wyglądało. A jak nie to najlepiej chyba mikrokontroler.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 16 gru 2008, 17:53

c4r0 pisze:A jak nie to najlepiej chyba mikrokontroler.
Wszędie te uC :evil: .Czyżby ludzkość zapmnieło o najprostszych rozwiązaniach? Może NE555?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 16 gru 2008, 18:45

1. zapalnik najprostszy to rozbita żaróweczka zalana kroplą rozpuszczonej siarki...
2. 4017 i 555. Wskazanie czasu na ledach i 3 złote mniej w kieszeni :)

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 16 gru 2008, 18:48

Obecnie NE555 nie jest najlepszym i nie musi być najprostszym rozwiązaniem. Mikrokontroler może być nawet mniejszy niż NE555 i do tego nie wymaga żadnych dodatkowych elementów w tym zastosowaniu. Jeśli ktoś ma jak zaprogramować mikroprocka i wie jak napisać program (trudno o prostszy) to nie ma żadnego problemu, a jak ktoś nie umie to czas się nauczyć bo bez tego ani rusz w XXI wieku.

Awatar użytkownika
kordek
-

Post autor: kordek » 16 gru 2008, 18:55

A nie przyszło Ci do głowy, że żaróweczka nie zadziała z "paluszka" skoro normalnie lampki choinkowe wtykasz do gniazdka?
- do gniazdka jest podłączone sporo żarówek... ja podłączam bez żadnego układu do paluszka to działa

naprawdę najtańszy będzie mikrokontroler? mam programator progat.. i taki program to chyba każdy umie napisać..

ale czy to na pewno najtaniej? pomysł z budzikiem to trochę przesada .. za sam budzik 5-taka najmniej zapłacę

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 16 gru 2008, 19:48

kordek pisze:
A nie przyszło Ci do głowy, że żaróweczka nie zadziała z "paluszka" skoro normalnie lampki choinkowe wtykasz do gniazdka?
- do gniazdka jest podłączone sporo żarówek... ja podłączam bez żadnego układu do paluszka to działa
Fakt, może się mylę :) Ale dalej uważam że lepiej chyba zrobić z drutu oporowego.
kordek pisze:naprawdę najtańszy będzie mikrokontroler? mam programator progat.. i taki program to chyba każdy umie napisać..
Nie napisałem że z mikrokontrolerem będzie najtaniej, tylko że najłatwiej i najprościej jeśli ma się zaplecze. Czy najtaniej to nie wiem. A z budzikiem to chodziło mi raczej o wykorzystanie jakiegoś walającego się po domu, i to raczej był żart, chociaż bajer byłby ciekawy :)

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 16 gru 2008, 20:21

Stary analogowy budzik z mechanicznym budzeniem, trochę nitrocelulozy na którymś dzwonku i już masz zapalnik.

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 16 gru 2008, 20:22

Może CD4541? Ma wbudowany dzielnik fosc/256, 1024, 8192, 65536 dzięki czemu można wymigać się od używania elektrolita (którego trzeba formować). Generator dwubramkowy zapewnia przyzwoitą stabilność. Można ustalić stan po resecie timera. Jeszcze tylko tranzystor i element wykonawczy i gotowe.
Ja z powodzeniem przeprowadzałem próby z żarnikiem z żarówki 25 W 230 V owiniętym o główkę zapałki. Zasilanie 9 V. Aby wydobyć żarnik najlepiej podczas tłuczenia żarówki owinąć ją w szmatkę. Z jedniego żarnika można zrobić kilka zapalników (tj rozwinąć spiralę i podzielić).

Awatar użytkownika
kordek
-

Post autor: kordek » 17 gru 2008, 13:54

z tego co wywnioskowałem

jeżeli chodzi o dokładność to chyba najtaniej wsiąść zegarek na rękę z bazaru i nastawić budzik a pod głośniczek można już coś podpiąć (jak znajdę gdzieś taki na pewno przetestuje)

ale teraz chodzi mi o dokładność np. 0d 13 do 17 min

zależy mi przede wszystkim na cenie

chciałbym powiedzmy wykonać z 5 - 10 świec dymnych które mógłbym gdzieś postawić i usiąść sobie z daleka i poczekać aż zacznie świecić :D

przetestowałem żaróweczkę pokryta tym środkiem co jest na zapałkach skruszyłem z 2 zapałek pomieszałem z woda na łyżeczce podgrzałem lutownica nałożyłem na żarnik jak podłączyłem pod 2 paluszki to sie elegancko zajarało

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 17 gru 2008, 15:52

kordek pisze:nastawić budzik a pod głośniczek można już coś podpiąć
:idea: W budziku elektronicznym za <10 zł nie trzeba podpinać pod głośniczek - w końcu godzinę alarmu nastawia się mechanicznie więc musi być tam jakiś styk co bardzo ułatwia kostrukcję. :smile:

Awatar użytkownika
kordek
-

Post autor: kordek » 17 gru 2008, 18:14

myślałem o takim na rękę elektronicznym - malutki jest :D

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 17 gru 2008, 18:42

Ale po co sobie utrudniać życie. No i bardziej ""bajerancko"" wygląda :razz:

ODPOWIEDZ