Problem z torem podczerwieni w CPLD

Dyskusje ogólne na temat "cyfrówki" czyli wszystko o TTL/CMOS, językach VHDL i VERILOG, bramkach, rejestrach, przerzutnikach... Dobre miejsce na pytania odnośnie uniwersalnych programatorów (np. Willem) a także podłączania własnych peryferiów do komputera PC.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Problem z torem podczerwieni w CPLD

Post autor: Kulpina » 06 gru 2008, 17:49

Uruchomiłem płytkę testową do CPLD. Udało mi się zaprogramowac, ale jest problem z torem podczerwieni. Wygląda to tak, jakby dioda IRED miala jakąś super jasnosc, bo ani nakladanie rurki termokurczliwej ani zasłanianie czymkolwiek innym nie powoduje wylączenia toru podczerwieni... myślalem nawet, ze cos jest uszkodzone,a le jak sie okazało po wylutowaniu diody tor sie wyłączył... więc chyba wszystko w porządku, tylko czego to dziala tak "mocno"?

a i przy okazji, czy u was widac w programie testowym zmieniające sie kolejno cyferki nawyswietlaczach? bo u mnie tylkomiga tak jakby sie zmieniały, ale bardzo szybkoze nie idze zauwazyc... :mrgreen:

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 06 gru 2008, 19:34

A jaki odbiornik jest tam użyty? Odbiorniki na nośną 36kHz np. TFMS5360 są bardzo czułe, ustawienie np. dłoni na linii łączącej nadajnik z odbiornikiem nie blokuje transmisji. Poza tym, diody IR też są dość jasne.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 08 gru 2008, 18:44

Noo... xD to niezla moc musi byc ;D ale jak sprawdzilem prz wyjetej diodzie pilotem to cos tam dzialalo wiec zakladam, ze tor ired jest ok :D

a pytanie 2 xD u innych posiadaczy tej plytki wyswietlacze tez tak zasuwaja? :mrgreen:

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 09 gru 2008, 0:10

Kulpina pisze:bo u mnie tylkomiga tak jakby sie zmieniały, ale bardzo szybkoze nie idze zauwazyc...
Zerknij na budowe testu w EdW 8/2008. Wyswietlacz 7-segmentowy jest sterowany z przestrajanego generatora. Pokrec potencjometrem, powinno pomoc, a jezeli nie to masz zwarcie/zimny lut w okolicach generatora na NE555.
Kulpina pisze:bo ani nakladanie rurki termokurczliwej ani zasłanianie czymkolwiek innym nie powoduje wylączenia toru podczerwieni...
To naloz czarna rurke o dlugosci 10 cm i wsun ja tak, aby znajdowal sie w niej caly korpus IRED, a jak sie da, to dosun dalej. Plytke najlepiej poloz na krawedzi biurka, aby podczerwien sie nie odbijala. Mozesz tez wymienic rezystor przy diodzie IR na 1k albo wiecej.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 10 gru 2008, 18:06

Ok wszystko działa :mrgreen: Wielkie dzięki. Nawet mi sie wydawalo, ze kręcilem kiedyś tym potencjometrem, ale może wtedy nie popatrzyłem na wyświetlacze albo co :mrgreen:
A tor podczerwieni jest rzeczywiście baaaaaaaaardzo czuły... Dopiero zasłanianie czarną zatyczka od markera dało jakiś efekt, ale i tak całkiem nie wygasilo diody, bo mrugała delikatnie :mrgreen:

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 10 gru 2008, 20:52

Kulpina pisze:Dopiero zasłanianie czarną zatyczka od markera dało jakiś efekt, ale i tak całkiem nie wygasilo diody, bo mrugała delikatnie :mrgreen:
Wymien rezystor na wiekszy. U mnie z rurka dziala i nic nie mruga... Tylko ze rurka ma pare centymetrow...

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 11 gru 2008, 14:27

Ale rezystor mam taki jaki powinien być, bo płytke kupowałem jako kit B, więc po co wymieniać? :mrgreen:

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 11 gru 2008, 15:28

Zeby dioda emitowala mniej swiatla i latwiej bylo ja przyslonic. Nie namawiam do wymiany, tylko sugeruje, ze jest taka mozliwosc:)

ODPOWIEDZ