[Poszukuję danych] - Oscyloskop PM-3543

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

[Poszukuję danych] - Oscyloskop PM-3543

Post autor: przemotronik » 26 lis 2008, 11:24

Witam :!:

Mam nadzieję, że post umieściłem w odpowiednim dziale :grin:

Zwracam się do Forumowiczów z pytaniem, dotyczącym danych oscyloskopu, jak w temacie. Próbowałem szukać odpowiednich danych w internecie, ale nie znalazłem nic dokładniejszego. Interesują mnie przede wszystkim instrukcja obsługi, jakiś katalog, opis i oczywiście wszystko, co tylko mogę zdobyć na temat tego sprzętu. Jak na razie wiem tylko, że pasmo analogowe to 2 kanały 35MHz, ponadto oscyloskop ma jakieś funkcje logiczne, ale zbyt wiele nie wiem na ten temat-ma chyba jakieś wejścia na płycie tylnej. Z obsługi można dowiedzieć się tyle, ile widać po pokrętłach płyty czołowej (np. regulacja czułości i podstawy czasu).

Będę bardzo wdzięczny za skierowanie mnie na odpowiednie strony (najlepiej download dokumentacji :lol: ), ale także za uwagi, dotyczące tego sprzętu. Może ktoś z Was będzie w stanie powiedzieć nieco więcej z odczytania parametrów z płyty czołowej...

Załączam 3 zdjęcia sprzętu z aukcji.

Pozdrawiam serdecznie,
Przemotronik
Załączniki
489714681.jpg
Front
489714681_1.jpg
Płyta czołowa
489714681_5.jpg
Płyta tylna

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 26 lis 2008, 12:16

:shock:
Jaki fajny...zerknęłam na Allegro....no, za taką "kasę" to masz skarb, o ile w pełni sprawny jest.
Co do dokumentacji - to chyba się nie ucieszysz - będzie trudno, ja do swojego
PM3055 długi czas szukałam spec. w końcu zaczęłam go rozpracowywać metodą
prób i błędów... O komunikacji via interface GPIB ciągle nic nie wiem, poza tym, że to możliwe :(

Może tak:
pilnuj tej stronki, może się coś pojawi, ewentualnie zapytaj na ich forum.
http://www.eserviceinfo.com/browse.php?id=35
i dalej - na zasadzie ryzyk-fizyk:
http://www.eecg.utoronto.ca/~aulich/analyzer.html
http://www.eecg.utoronto.ca/~aulich/
Może napisz e-mail do tego gostka? Zakładam, że jakby podobny miał to byłoby o tym
wspomniane na stronce...ale może on Cię naprowadzi na jakiś trop, ewentualnie skieruje
do kogoś innego.
Pozostaje też bezpośredni kontakt z serwisem Philips, ale to raczej należy traktować
z pewna rezerwą. Ja raz zadzwoniłam w sprawie swojego osc. i z dość miłą panią
rozmawiałam jak ze ślepą o kolorach. Niestety, oscyloskop to nie żelazko :roll: , choć
kto wie - może akurat Ty będziesz miał więcej szczęścia.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 26 lis 2008, 12:48

tasza pisze: :shock:
Jaki fajny...zerknęłam na Allegro....no, za taką "kasę" to masz skarb, o ile w pełni sprawny jest.
Wcześniej "napalałem się" na inny oscyloskop, dokładniej HP-ka (2 kanały oscyloskopu+ 80 kanałów logicznych), ale kiedy przeczytałem, że max. czułość to 150mV/div to dałem sobie spokój :neutral:
tasza pisze:PM3055 długi czas szukałam spec. w końcu zaczęłam go rozpracowywać metodą
prób i błędów... O komunikacji via interface GPIB ciągle nic nie wiem, poza tym, że to możliwe :(
W moim oscyloskopie jest chyba łącze RS232, ale głowy nie dam. Podejrzewam, że to do podpięcia drukarki, ale być może dałoby się archiwizować na komputerze... Jeden z przycisków ma opis HEX, czyżby oscyloskop rozpoznawał paczki danych :?:

Zastanawiam się jeszcze-oprócz tego, jakie jest przeznaczenie poszczególnych klawiszy-jakie złącza zastosować do przewodów analizatora. Są podobne do EURO, ale niestety, nie takie same. Godpiny chyba też nie zdadzą egzaminu...

Pozdrawiam serdecznie,
Przemotronik

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 27 lis 2008, 11:05

Co do złącz na zadku oscyloskopu...RS232 to chyba ten DB25 centralnie,
a wejścia sygnałowe analizatora to te trzy pionowo...zgaduj-zgadula.
Ale można tak - delikatnie rozkręć obudowę (o, fotki przy okazji zrób, pewnie fajne będą)
i popatrz jak do tych złącz idą wiązki sygnałów/ścieżki na płytce.
W ten sposób ustalisz, które piny odpowiadają za GND (o ile tam nie ma separacji
galwanicznej, prosty test omomierzem z GND dowolnego BNC powinien dać pewność),
a które piny to wejścia skanera sygnałów logicznych.
Tu problem jest taki, że pewnie niektóre piny odpowiadają za zewnętrzne taktowanie,
jakiś triggering, etc...pełnią rolę sterującą a nie są wejściami danych. Bez dokumentacji/manuala
dojść się praktycznie nie da, ale pozastanawiać się można.
Ja bym wyszła z założenia, że wejścia cyfr. są jakoś buforowane, zabezpieczone etc,
stąd można oczekiwać np. "serii" identycznych elementów przy podobnych funkcją pinach.
Potem tak - zrób prosty generatorek TTL, może podłącz jakiś licznik np. 7493, wyjścia
przez rezystory jakieś 3...5K podłączaj do kolejnych pinów sygnałowych.
I kombinuj z klawiszami na płycie czołowej - może uda Ci się przy odrobinie szczęścia
zmusić go do pokazania przebiegu cyfrowego. A jeżeli tak, to już dalej systematycznie
będziesz musiał dojść który pin co robi i dlaczego.....to wszystko trudne, ale równie trudne
będzie zdobycie manuala, więc jeżeli tylko niczego nie uszkodzisz - warto spróbować.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 27 lis 2008, 11:13

tasza pisze:Ale można tak - delikatnie rozkręć obudowę (o, fotki przy okazji zrób, pewnie fajne będą)
i popatrz jak do tych złącz idą wiązki sygnałów/ścieżki na płytce.
W ten sposób ustalisz, które piny odpowiadają za GND (o ile tam nie ma separacji
galwanicznej, prosty test omomierzem z GND dowolnego BNC powinien dać pewność),
a które piny to wejścia skanera sygnałów logicznych.
Z tyłu są jeszcze dwa złącza BNC-może na któreś z nich będzie trzeba podać taktowanie :roll:
tasza pisze:I kombinuj z klawiszami na płycie czołowej - może uda Ci się przy odrobinie szczęścia
zmusić go do pokazania przebiegu cyfrowego. A jeżeli tak, to już dalej systematycznie
będziesz musiał dojść który pin co robi i dlaczego.....to wszystko trudne, ale równie trudne
będzie zdobycie manuala, więc jeżeli tylko niczego nie uszkodzisz - warto spróbować.
Z tego wyczytałem, oscyloskop ma wbudowane menu :!: (jeden z klawiszy po prawej), poza tym ma chyba opcję odczytywania słów binarnych (WORD), coś z opisem word jest też w sekcji wyzwalania...
Dziękuję, że zwróciłaś mi uwagę na problem masy w tych złączach-trzeba będzie do niej dojść. Z tymi wejściami cyfrowymi jest tylko taki problem, że nie wiadomo, jakie złącza zastosować do kableków...
Pozdrawiam

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 27 lis 2008, 11:40

przemotronik pisze:Z tymi wejściami cyfrowymi jest tylko taki problem, że nie wiadomo, jakie złącza zastosować do kableków...
Nie bardzo umiem to na szybko narysować, więc tylko opiszę - wyobraź sobie
kawałek (maleńką płytkę) dwustronnego laminatu, ponacinaną w poprzek z odstępem
100 mils (2.54mm), ale tak, że nacięcia po jednej stronie są przesunięte względem drugiej
o połowę (50mils), do tego z dwóch stron lutujesz goldpiny, odłamane z pojednyńczej
listwy, lutujesz te krótsze częsci (do plastiku), dłuższe mają wejść w otworki gniazd.

A popatrz jeszcze dokładnie - czy czasem te złącza to nie są typu DB15? Żeńskie?
Musiałbyś kupić męskie wtyki, są do dostania.
w TME , DSC-015
http://zefiryn.tme.pl/dok/a13/dsc-0.pdf
http://www.tme.eu/pl/katalog/?art=DSC-0 ... %3D11%2C20
http://www.tme.eu/wtyk-meski-d-sub-do-w ... c-009.html

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 27 lis 2008, 12:27

tasza pisze:Nie bardzo umiem to na szybko narysować, więc tylko opiszę - wyobraź sobie
kawałek (maleńką płytkę) dwustronnego laminatu, ponacinaną w poprzek z odstępem
100 mils (2.54mm), ale tak, że nacięcia po jednej stronie są przesunięte względem drugiej
o połowę (50mils), do tego z dwóch stron lutujesz goldpiny, odłamane z pojednyńczej
listwy, lutujesz te krótsze częsci (do plastiku), dłuższe mają wejść w otworki gniazd.
Jeżeli nie udałoby się zastosować innych gniazd, to mogę spróbować z takim. Nie wiem, czy dobrze rozumiem-czy masz na myśli taki sposób przylutowania, jaki był zastosowany w programatorze do Pecela autorstwa śp. Zbigniewa Raabe? Tam całość płytki "wisiała" pomiędzy pinami wtyku LPT.
tasza pisze:A popatrz jeszcze dokładnie - czy czasem te złącza to nie są typu DB15? Żeńskie?
Musiałbyś kupić męskie wtyki, są do dostania.
w TME , DSC-015
Kiedy oscyloskop przyjdzie na miejsce, będę mógł powiedzieć coś więcej, wygląda na to, że układ faktycznie podobny do DB15. Otwory może tylko nieco większe, ale nie czepiam się szczegółów :wink: Tak więc wygląda na to, że największy problem będzie z identyfikacją pinów, ale-jak pisałaś wcześniej-otwarcie obudowy powinno powiedzieć najwięcej.

Wracając do Twojego pierwszego postu w tym temacie-jak oceniasz, tak na oko, możliwości tego oscyloskopu (abstrahując od ceny z allegro) :?:

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 27 lis 2008, 13:13

przemotronik pisze:Tam całość płytki "wisiała" pomiędzy pinami wtyku LPT.
No właśnie to...oczywiście koncepcyjnie, bo wykonie przecież deczko inne...

Jak oceniam? Ha, tak zupełnie abstrahować od ceny to się tu nie da :)
Ale: 2mV/div + 1us/div + dwa kanały - do amatorskich zastosowań super. Do bardziej
poważnych (jakiś lekki serwis) pewnie też będzie ok. Włączając w to "ułatwiacze"
czyli autosetup (guzik [auto]) to maszyna jest całkiem, całkiem...
A jak rozpracujesz analizator....fiufiu....

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 27 lis 2008, 13:18

Właśnie ze względu na parametry czułości (2mV/div) odpadł oscyloskop HP (miał 150mV/div). Poza tym dość ciekawie zapowiada się właśnie kwestia cyfrowej części maszyny.

W takim razie pozostaje poczekać, aż oscyloskop przyjdzie, wtedy pokażę więcej zdjęć i będę mógł coś szerzej napisać (proszę nie zamykać jeszcze tego tematu :wink: )
Póki co dziękuję za zainteresowanie tematem i pozdrawiam serdecznie,
Przemotronik

fpc

Post autor: fpc » 29 lis 2008, 4:45

Tasza, Przemotronik - specyfikacje do Waszych modeli sa tutaj:

ftp://bama.sbc.edu/downloads/philips/pm3055/

http://www.sy-yq.com/pdf/pm3543.pdf

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 29 lis 2008, 9:16

WIELKIE, OGROMNE DZIĘKI :!: :wink:

Z tego co widzę, jest to wycinek manuala do tego oscyloskopu "(This present maual..."). Czy mógłbyś napisać, jak wpadłeś na ten trop? Może udałoby się znaleźć całość instrukcji. Ale te dane już powiedzą mi dużo więcej, niż wiedziałem wcześniej.

Jeszcze raz strasznie dziękuję :!:
Pozdrawiam serdecznie,
Przemotronik

fpc

Post autor: fpc » 29 lis 2008, 15:15

przemotronik pisze:WIELKIE, OGROMNE DZIĘKI :!: :wink:

Z tego co widzę, jest to wycinek manuala do tego oscyloskopu "(This present maual..."). Czy mógłbyś napisać, jak wpadłeś na ten trop? Może udałoby się znaleźć całość instrukcji. Ale te dane już powiedzą mi dużo więcej, niż wiedziałem wcześniej.

Jeszcze raz strasznie dziękuję :!:
Pozdrawiam serdecznie,
Przemotronik
troche Cie zmartwie. przeszukalem naprawde sporo netu i tylko ten pdf udalo mi sie uzyskac. jesli juz mozna znalezc, akurat caly manual/specyfikacje - to za kase na komercyjnych www, niestety :(.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 29 lis 2008, 16:14

Naprawdę bardzo dziękuję Ci za włożony trud i czas - przczytałem cały ten materiał bardzo dokładnie, dowiedziałem się mnóstwa rzeczy - wiele przycisków jest opisanych. I choć nie jest to jeszcze stricte manual (to jest część z prezentacją parametrów i trybów pracy), to jednak informacje o tym, który przycisk z której sekcji odpowiada za daną opcję zastępuje mi wiele stron dokładnej instrukcji. Myślę, że-w razie problemów-zwrócę się na forum z pytaniem i sprawa w razie czego zostanie wyjaśniona. Chyba uda mi się poznać ten oscyloskop dokładnie z pomocą tego pdfa.

Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie,
Przemotronik

P.S. Znalazłem w nim także oznaczenie oryginalnych "podów" do analizatora logicznego. Jest to PM 8821.

fpc

Post autor: fpc » 29 lis 2008, 19:13

przemotronik pisze:Naprawdę bardzo dziękuję Ci za włożony trud i czas - przczytałem cały ten materiał bardzo dokładnie, dowiedziałem się mnóstwa rzeczy - wiele przycisków jest opisanych. I choć nie jest to jeszcze stricte manual (to jest część z prezentacją parametrów i trybów pracy), to jednak informacje o tym, który przycisk z której sekcji odpowiada za daną opcję zastępuje mi wiele stron dokładnej instrukcji. Myślę, że-w razie problemów-zwrócę się na forum z pytaniem i sprawa w razie czego zostanie wyjaśniona. Chyba uda mi się poznać ten oscyloskop dokładnie z pomocą tego pdfa.

Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie,
Przemotronik

P.S. Znalazłem w nim także oznaczenie oryginalnych "podów" do analizatora logicznego. Jest to PM 8821.
cala przyjemnosc po mojej stronie. z mila checia jeszcze niejednokrotnie pomoge, o ile tylko bede w stanie.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 03 gru 2008, 14:11

Witam :!:

Nareszcie doczekałem się-wyczyszczony i uruchomiony oscyloskop już zajął swoje miejsce w warsztacie :grin:

Niestety, przy regulowaniu pokrętłem FOCUS, obraz staje się raz nieostry, potem znów wyraźny jak żyletka. Zauważyłem, że dobre wyniki otrzymuję, gdy... lekko wyciągnę pokrętło regulatora do przodu :idea: Gdy pomiędzy obudową a krawędzią pokrętła znajduje się cienki papierek, obraz jest idealny do tego stopnia, że w trybie analizatora można odczytać w menu każdą, najmniejszą nawet kropkę. Podejrzewam, że konieczna będzie wymiana tego potencjometru... :sad:

Poza tym oscyloskop działa ładnie (brakuje tylko sond), chociaż przy niektórych przebiegach obraz jest nieco dziwny-nie wiem, czy to normalne zachowanie oscyloskopu, czy coś jest nie tak.

Wieczorem pokażę własne zdjęcia oscyloskopu i dokładniej opiszę co i jak. Zamieszczę też zdjęcia kilku przykładowych obrazów.

-----edit-----

Zauważyłem jeszcze dwie rzeczy, które nieco mnie zmartwiły:
1. Pokrętło pozycjonowania X pracuje w dwóch pozycjach: kiedy jest wciśnięte (normalnie) można ustawić położenie przebiegu (przesuwanie poziomo po ekranie). Wyciągnięte służy do pozycjonowania "X MAGNET" (nie wiem dokładnie, do czego służy ta opcja :neutral: ), zauważyłem jednak, że regulator ten ma czasem problemy z przełączaniem pomiędzy dwiema opcjami. Jeżeli ktoś zna tego typu pokrętła w praktyce, byłbym wdzięczny za "serwisowe" uwagi na ten temat (ewentualne sposoby poprawy działania).
2. Sprawa dużo bardziej przykra, przełącznik obrotowy wzmacniacza odchylania pionowego kanału B jest chyba dość mocno wypracowany, gdyż:
a) podczas przełączania pojawiają się zakłócenia (ostre szpilki na całym przebiegu),
b) czasem nie chce "zaskoczyć" (obraz sygnału staje się b. mały, trzeba ponownie przestawić i wrócić do pożądanego położenia);
c) czasem-już po ustawieniu pozycji- gdy przełącznik zostanie dotknięty, powoduje podobne zakłócenia jak w pkt. a.
Czy tego typu przełączniki można jakoś sensownie naprawić, bez większego ryzyka uszkodzenia? Co doradzicie mi w tej kwestii?

Natomiast wszystkie inne opcje, które przetestowałem do tej pory, działają bardzo ładnie.
Pozdrawiam,
Przemotronik

Oto kilka zrzutów z ekranu:

[ Dodano: 2008-12-04, 12:50 ]
:arrow: tasza, sprawdzałem wejścia podów na zadku-to DB15. Sprawdzałem za pomocą joysticka, co prawda nie do końca pasowało to złącze, ale może przez to, że joy jest jakiś dziwny :razz: Podejrzewam, że powinno dać się podpiąć fabryczne, porządne złącza z metalową obudową (joy ma plastikową).

Natomiast w kwestii analizatora-w instrukcji, którą zamieścił fpc, znajduje się notka, dotycząca ilości danego rodzaju wejść i tolerowanego zakresu napięć. Czy da się z tym zrobić coś więcej bez otwierania oscyloskopu (przynajmniej na razie)? Myślę, że z ustalaniem masy chyba nie powinno być problemu.
Załączniki
DSCF5011.JPG
Obraz ze złym focusem (pokrętło w normalnym położeniu).
DSCF5016.JPG
Tutaj obraz z pokrętłem lekko podniesionym (papierek...)
DSCF5028.JPG
Prawie jak sinus
DSCF5029.JPG
Przebieg audio (stereo, prosto z wyjścia słuchawkowego wieży)
DSCF5017.JPG
Analizator logiczny (menu)
DSCF5019.JPG
Wykrył, że nie ma "kabelków" do analizatora
DSCF5025.JPG
Najciekawsze - zawartość pamięci

ODPOWIEDZ