Witam
Nareszcie doczekałem się-wyczyszczony i uruchomiony oscyloskop już zajął swoje miejsce w warsztacie
Niestety, przy regulowaniu pokrętłem FOCUS, obraz staje się raz nieostry, potem znów wyraźny jak żyletka. Zauważyłem, że dobre wyniki otrzymuję, gdy... lekko wyciągnę pokrętło regulatora do przodu

Gdy pomiędzy obudową a krawędzią pokrętła znajduje się cienki papierek, obraz jest idealny do tego stopnia, że w trybie analizatora można odczytać w menu każdą, najmniejszą nawet kropkę. Podejrzewam, że konieczna będzie wymiana tego potencjometru...
Poza tym oscyloskop działa ładnie (brakuje tylko sond), chociaż przy niektórych przebiegach obraz jest nieco dziwny-nie wiem, czy to normalne zachowanie oscyloskopu, czy coś jest nie tak.
Wieczorem pokażę własne zdjęcia oscyloskopu i dokładniej opiszę co i jak. Zamieszczę też zdjęcia kilku przykładowych obrazów.
-----edit-----
Zauważyłem jeszcze dwie rzeczy, które nieco mnie zmartwiły:
1. Pokrętło pozycjonowania X pracuje w dwóch pozycjach: kiedy jest wciśnięte (normalnie) można ustawić położenie przebiegu (przesuwanie poziomo po ekranie). Wyciągnięte służy do pozycjonowania "X MAGNET" (nie wiem dokładnie, do czego służy ta opcja

), zauważyłem jednak, że regulator ten ma czasem problemy z przełączaniem pomiędzy dwiema opcjami. Jeżeli ktoś zna tego typu pokrętła w praktyce, byłbym wdzięczny za "serwisowe" uwagi na ten temat (ewentualne sposoby poprawy działania).
2. Sprawa dużo bardziej przykra, przełącznik obrotowy wzmacniacza odchylania pionowego kanału B jest chyba dość mocno wypracowany, gdyż:
a) podczas przełączania pojawiają się zakłócenia (ostre szpilki na całym przebiegu),
b) czasem nie chce "zaskoczyć" (obraz sygnału staje się b. mały, trzeba ponownie przestawić i wrócić do pożądanego położenia);
c) czasem-już po ustawieniu pozycji- gdy przełącznik zostanie dotknięty, powoduje podobne zakłócenia jak w pkt. a.
Czy tego typu przełączniki można jakoś sensownie naprawić, bez większego ryzyka uszkodzenia? Co doradzicie mi w tej kwestii?
Natomiast wszystkie inne opcje, które przetestowałem do tej pory, działają bardzo ładnie.
Pozdrawiam,
Przemotronik
Oto kilka zrzutów z ekranu:
[ Dodano: 2008-12-04, 12:50 ]
tasza, sprawdzałem wejścia podów na zadku-to DB15. Sprawdzałem za pomocą joysticka, co prawda nie do końca pasowało to złącze, ale może przez to, że joy jest jakiś dziwny

Podejrzewam, że powinno dać się podpiąć fabryczne, porządne złącza z metalową obudową (joy ma plastikową).
Natomiast w kwestii analizatora-w instrukcji, którą zamieścił
fpc, znajduje się notka, dotycząca ilości danego rodzaju wejść i tolerowanego zakresu napięć. Czy da się z tym zrobić coś więcej bez otwierania oscyloskopu (przynajmniej na razie)? Myślę, że z ustalaniem masy chyba nie powinno być problemu.