[CPLD][LogicMaster] Nie działa programowanie
[CPLD][LogicMaster] Nie działa programowanie
Witam. Zmontowałem sobie płytkę testową kursu CPLD (EdW sierpień '08). Problem pojawia się kiedy za pomocą iMPACTu próbuję zaprogramować XC9572XL. Co ciekawe kabel jest automatycznie wykrywany jak i również układ. Zaś kiedy próbuję zczytać/zapisać cokolwiek to pojawia się błąd. Gdzie może tkwić przyczyna takiego zachowania ? Przecież układ jest wykrywany...
Co do moich spostrzeżeń to zauważyłem, że obudowa LPT nie jest połączona z masą oraz układy 74HC125 lepiej byłoby zasilać 3.3V a nie 5V, ale myślę że to nie jest przyczyną moich problemów.
Co do moich spostrzeżeń to zauważyłem, że obudowa LPT nie jest połączona z masą oraz układy 74HC125 lepiej byłoby zasilać 3.3V a nie 5V, ale myślę że to nie jest przyczyną moich problemów.
Istotnie tak jest. Pin 40 jest portem I/O wiec podlaczone tam napiecie zasilania w niczym nie przeszkadza. Mozesz rowniez przy pomocy przewodu polaczyc pin 40 z 41 i wtedy bedziesz mial tam zasilanie.kabuto15 pisze:Patrząc na schemat i płytkę wydaje mi się, że zamiast pin 41 podłączyć do 3.3V to jest podłączony pin 40.
Nie sadze, zeby to bylo powodem, bo oprocz 41 pinu sa jeszcze dwa inne przeznaczone do zasilania. Na mojej plytce tez nie ma 3.3V na 41 pinie i programuje sie prawidlowo.
Proponowalbym zaprogramowanie plytki na innym komputerze, pomoze to ustalic, czy winna jest plytka, czy konfiguracja komputera. W programie iMPACT proponowalbym rowniez eksperymenty z ustawieniem predkosci transmisji (Output->Cable Setup). Sprobuj tez zastosowac mozliwie krotki przewod, jezeli sie da, to wepnij plytke bezposrednio do gniazda LPT.
A z czego zasilasz tę płytkę?. Bo mi najpierw wariowała, jak podłączyłem ją do zasilacza wtyczkowego o za małej wydajności prądowej. Mi się wydaje że trzeba mieć zasilacz przynajmniej 500mA.
Aby nie zakładać nowego tematu, to przy okazji mam pytanie do kolegi alaris. Czy na płytce powinny świecić kropki dziesiętne, odpowiedzialne za tor podczerwieni. Mi świecą ciągle, ale jak skieruję pilota na czujnik, zaczynają lekko migotać. Nie wiem czy to doże, czy źle, i nie umiem stwierdzić czy tor IR jest ok.
Aby nie zakładać nowego tematu, to przy okazji mam pytanie do kolegi alaris. Czy na płytce powinny świecić kropki dziesiętne, odpowiedzialne za tor podczerwieni. Mi świecą ciągle, ale jak skieruję pilota na czujnik, zaczynają lekko migotać. Nie wiem czy to doże, czy źle, i nie umiem stwierdzić czy tor IR jest ok.
Niestety koszulka nie pomaga, ale grzeje mi się znacznie stabilizator 5V, i na wyjściu odbiornika IR mam na stałe 1.5 V, a powinno być logiczne 1. Podejrzewam iż odbiornik jest dead i robi dodatkowo zwarcie, co powoduje nadmierne grzanie się stabilizatora. Jutro go spróbuję wy lutować i zobaczę co się stanie.

Jak napisal przedmowca - ten temat byl poruszany. W skrocie: czarna rurka termokurczliwa. Mozesz tez zewrzec wyprowadzenia diody, kropka powinna przestac swiecic.kayron pisze:Czy na płytce powinny świecić kropki dziesiętne, odpowiedzialne za tor podczerwieni.
Jezeli podajesz tam 30V, to masz prawdopodobnie po przekazniku. Poza tym stabilizator 7805 nie wyrobi z takim napieciem, bo wydzieli sie tam jakies 2..3W mocy i wlaczy sie zabezpieczenie termiczne. Zasil uklad z 9..12V i wtedy sprobuj.kabuto15 pisze:mam zasilacz stabilizowany 30V (2A) więc z pewnością daje rade
[ Dodano: 2008-09-21, 20:55 ]
A jak nie chcesz dawac rezystora, to zaloz jakis rozsadny radiator...
Haha, spokojnie układ zasilam 12V
to, że napisałem że ma 30V i 2A to nie znaczy, że zasilam 30V i pobiera mi 2A
Takie niedomówienie.
EDIT:
Układ działa - wymieniłem rezystory 330 na rezystory 270 (Xilinx zaleca 300). I wszystko poszło
Autor Logicmastera dodatkowo używał rezystorów 150 zamiast zalecanych przez Xilinxa 100Ohmów. Nie wiem z czego wynikają takie wartości jak on obierał - przejrzałem kilka schematów i w żadnym nie było 330 i 150 Ohmów, a jak widać mogą robić zamieszanie w działaniu układu (oczywiście mój kabel LPT też nie był pierwszej klasy, ale inne programator na nim śmigały).
EDIT:
Układ działa - wymieniłem rezystory 330 na rezystory 270 (Xilinx zaleca 300). I wszystko poszło