Sterownik silnika krokowego
- miloo1
- Użytkownik
- Kontakt:
Sterownik silnika krokowego
Witam potrzebuję prosty schemat sterownika silnika krokowego najlepiej na (atmega) tylko wtedy potrzebuję jeszce listing
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... a/4047.pdf - schemat na str. 20. Z mniejszą liczbą elementów już chyba się nie da
Ew. tradycyjnie L297 + L298.
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
W poprzednim poście zupełnie zapomniałem polecić Koledze superowy kurs na temat silników krokowych- sześć części które na prawde warto przeczytać. Poniżej link do pierwszego z nich ( pozostałe z nich możesz namierzyć w Elportalu):
https://elportal.pl/pdf/k01/79_22.pdf
Te cewki to cewki silnika. Jeśli masz silnik czterocewkowy unipolarny (zazwyczaj z pięcioma przewodami) to steruje sięgo za pomocą czterech tranzystorów z których każdy załącza jedną z cewek. Jeśli masz silnik z czterema przewodami to jest to silnik dwucewkowy bipolarny i wymaga sterowania za pomocą mostka H - są to dwa zupełnie różne rozwiązania i musisz najpierw stwierdzić jakie masz silnii i dobrać do nich odpowiedni rodzaj drivera.
H/L - podajesz na ten pin logiczny stan wysoki (High) lub niski (Low) zależnie od tego czy chcesz włączyć daną funkcję.
CLK - sygnał zegarowy (oznacza się też jako STEP), każdy impuls powoduje wykonanie jednego kroku.
ENABLE - włacza i wyłącza zasilanie cewek, służy do "luzowania" silnika.
CW/CCW - clockwise/counterclockwise - prawo/lewo - oznacza się również jako DIR - podając stan niski lub wysoki określasz kierunek obrotów silnika.
RESET - reset
Powinno być tak że po włączeniu zasilania na tym pinie jest stan 0 a po chwili zamienia się na 1, robi się to najczęściej za pomocą kondensatora z rezystorem.
Napięcia zasilania masz przecież na schemacie - logika 5V a silnik (Vm - "m" od "motor") 24V.
H/L - podajesz na ten pin logiczny stan wysoki (High) lub niski (Low) zależnie od tego czy chcesz włączyć daną funkcję.
CLK - sygnał zegarowy (oznacza się też jako STEP), każdy impuls powoduje wykonanie jednego kroku.
ENABLE - włacza i wyłącza zasilanie cewek, służy do "luzowania" silnika.
CW/CCW - clockwise/counterclockwise - prawo/lewo - oznacza się również jako DIR - podając stan niski lub wysoki określasz kierunek obrotów silnika.
RESET - reset
Napięcia zasilania masz przecież na schemacie - logika 5V a silnik (Vm - "m" od "motor") 24V.
- miloo1
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja mam silnik z pięcioma przewodami czyi jak przeczytałem robi się z nich silniki z dwoma cewkami z centralnym odczepem który jest przyłączony do gnd. Czyli do kostki 4047 potrzebny jest jeszcze mikrokontroler który by określał te parametry stany wysokie i nieskie na odpowiednich pinach. Jest jeszcze nastepny problem dopiero zaprogramowałem 2 procki i to z gotowych listingów
Upewnij się czy ten silnik na pewno jest taki jak myślisz, czyli za pomocą omomierza znajdź to wspólne wyprowadzenie i zobacz czy od tego wyprowadzenia kolejno do czterech pozostałych jest ta sama rezystancja. Jeśli tak to masz łatwiejsze zadanie, bo nie musisz używać mostka H, wystarczą tylko cztery MOSFET-y każdy do jednej cewki i mikrokontroler, nic więcej. A jeśli umiesz już skompilować gotowy program i wgrać go do procka to bez problemu sam napiszesz program do tego, to jest jedna prosta pętla zmieniająca stany na czterech pinach procesora.
W przypadku sterownika z mostkiem musisz albo skorzystać z gotowego podwójnego mostka w postaci scalaka (np. L298 ) albo zbudować z tranzystorów dwa mostki (do dwóch uzwojeń), np. tak lub tak albo jeszcze inaczej (jest wiele rozwiązań). Włączanie i wyłączenia odpowiednich gałęzi mostków realizuje procesor. W przypadku drugim, prostszym, z silnikiem czterofazowym unipolarnym, masz po prostu cztery mosfety z kanałem N, każdy ma źródło połączone z masą, dreny idą do czterech końców cewek silnika, wspólny koniec cewek czyli piąty przewód idzie do + zasilania. Równolegle z cewkami należałoby dać diody zwrotne. Bramki tranzystorów łączysz przez rezystory lub nawet bezpośrednio z czterema pinami portu procesora. Mam nadzieję że zrozumiale opisałem bo na taki schemat nie warto nawet painta odpalać