Sterownik silnika krokowego

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
miloo1
Użytkownik
Kontakt:

Sterownik silnika krokowego

Post autor: miloo1 » 11 wrz 2008, 20:39

Witam potrzebuję prosty schemat sterownika silnika krokowego najlepiej na (atmega) tylko wtedy potrzebuję jeszce listing

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 11 wrz 2008, 20:57

Zależy jaki rodzaj silnika krokowego chcesz sterować (ilo-fazowy, ilo-polarny).

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 11 wrz 2008, 23:00

a do tego jeszcze jaki interfejs: czy sterowanie Step/Dir czy moze dwupulsowe. Jaki mikrokrok?

Awatar użytkownika
miloo1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: miloo1 » 12 wrz 2008, 21:39

Krok niewielki to ma poprostu tylko dziłać nie chodzi tu o dokładność silników posiadam wiele głównie 4 i 2 cewkowe

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 13 wrz 2008, 0:11

http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... a/4047.pdf - schemat na str. 20. Z mniejszą liczbą elementów już chyba się nie da ;) Ew. tradycyjnie L297 + L298.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 13 wrz 2008, 2:02

W poprzednim poście zupełnie zapomniałem polecić Koledze superowy kurs na temat silników krokowych- sześć części które na prawde warto przeczytać. Poniżej link do pierwszego z nich ( pozostałe z nich możesz namierzyć w Elportalu):
:arrow: https://elportal.pl/pdf/k01/79_22.pdf

Awatar użytkownika
miloo1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: miloo1 » 13 wrz 2008, 22:00

Czy ten schemat co podał snow mógłby mi ktoś wyjaśnić te cewki to cewki silnika czy jest możliwość zrobienia na 4 cewki i o co chodzi z H/L i tymi CLK RESET ENABLE CW/CCW Jakim napięciem jest zasilany ten układ

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 13 wrz 2008, 22:25

Te cewki to cewki silnika. Jeśli masz silnik czterocewkowy unipolarny (zazwyczaj z pięcioma przewodami) to steruje sięgo za pomocą czterech tranzystorów z których każdy załącza jedną z cewek. Jeśli masz silnik z czterema przewodami to jest to silnik dwucewkowy bipolarny i wymaga sterowania za pomocą mostka H - są to dwa zupełnie różne rozwiązania i musisz najpierw stwierdzić jakie masz silnii i dobrać do nich odpowiedni rodzaj drivera.

H/L - podajesz na ten pin logiczny stan wysoki (High) lub niski (Low) zależnie od tego czy chcesz włączyć daną funkcję.
CLK - sygnał zegarowy (oznacza się też jako STEP), każdy impuls powoduje wykonanie jednego kroku.
ENABLE - włacza i wyłącza zasilanie cewek, służy do "luzowania" silnika.
CW/CCW - clockwise/counterclockwise - prawo/lewo - oznacza się również jako DIR - podając stan niski lub wysoki określasz kierunek obrotów silnika.
RESET - reset :) Powinno być tak że po włączeniu zasilania na tym pinie jest stan 0 a po chwili zamienia się na 1, robi się to najczęściej za pomocą kondensatora z rezystorem.

Napięcia zasilania masz przecież na schemacie - logika 5V a silnik (Vm - "m" od "motor") 24V.

Awatar użytkownika
miloo1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: miloo1 » 13 wrz 2008, 22:38

Ja mam silnik z pięcioma przewodami czyi jak przeczytałem robi się z nich silniki z dwoma cewkami z centralnym odczepem który jest przyłączony do gnd. Czyli do kostki 4047 potrzebny jest jeszcze mikrokontroler który by określał te parametry stany wysokie i nieskie na odpowiednich pinach. Jest jeszcze nastepny problem dopiero zaprogramowałem 2 procki i to z gotowych listingów

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 14 wrz 2008, 10:25

Upewnij się czy ten silnik na pewno jest taki jak myślisz, czyli za pomocą omomierza znajdź to wspólne wyprowadzenie i zobacz czy od tego wyprowadzenia kolejno do czterech pozostałych jest ta sama rezystancja. Jeśli tak to masz łatwiejsze zadanie, bo nie musisz używać mostka H, wystarczą tylko cztery MOSFET-y każdy do jednej cewki i mikrokontroler, nic więcej. A jeśli umiesz już skompilować gotowy program i wgrać go do procka to bez problemu sam napiszesz program do tego, to jest jedna prosta pętla zmieniająca stany na czterech pinach procesora.

Awatar użytkownika
miloo1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: miloo1 » 15 wrz 2008, 17:29

Ok z napisaniem programu dam sobie rade a mógłbym poprosić o schemat w tych dwóch przypadkach z mostkiem H i mosfetami bo zbytnio nie wiem jak je podłączć

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 15 wrz 2008, 19:35

W przypadku sterownika z mostkiem musisz albo skorzystać z gotowego podwójnego mostka w postaci scalaka (np. L298 ) albo zbudować z tranzystorów dwa mostki (do dwóch uzwojeń), np. tak lub tak albo jeszcze inaczej (jest wiele rozwiązań). Włączanie i wyłączenia odpowiednich gałęzi mostków realizuje procesor. W przypadku drugim, prostszym, z silnikiem czterofazowym unipolarnym, masz po prostu cztery mosfety z kanałem N, każdy ma źródło połączone z masą, dreny idą do czterech końców cewek silnika, wspólny koniec cewek czyli piąty przewód idzie do + zasilania. Równolegle z cewkami należałoby dać diody zwrotne. Bramki tranzystorów łączysz przez rezystory lub nawet bezpośrednio z czterema pinami portu procesora. Mam nadzieję że zrozumiale opisałem bo na taki schemat nie warto nawet painta odpalać :)

Awatar użytkownika
miloo1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: miloo1 » 15 wrz 2008, 19:40

Zrozumiałe dzięki czyli muszę kupić mosfety procka np atmega i 4047

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 15 wrz 2008, 19:46

Zależy jakim napięciem zasilimy mostek to wtedy może się okazać że aby wysterować górne tranzystory należy dać jeden dodatkowy tranzystor. Zazwyczaj jeśli mostek zasilany jest napięciem większym od napięcia zasilania procesora.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 15 wrz 2008, 22:23

miloo1 pisze:Zrozumiałe dzięki czyli muszę kupić mosfety procka np atmega i 4047
A którą wersję będziesz robił? I po co 4047?

ODPOWIEDZ