Poziom bezpieczeństwa w waszych domach i warsztatach.
Mój dom ma 5 lat i ma sieć TN-C i nigdy nie było przypadku zadnego przeplenia ,porażenia itp.Słyszałem jescze o jakiś innych układch tj. TN-C-S , TT . Czym się różnią ?
Po co jest przewód neutralny ? Większość urządzeń go nie wykorzystuje.
Czemu z elektrowni prowadzi się przewód zerowy a nie po prostu każdym dom miałby przewód do ziemi?
Po co jest przewód neutralny ? Większość urządzeń go nie wykorzystuje.
Czemu z elektrowni prowadzi się przewód zerowy a nie po prostu każdym dom miałby przewód do ziemi?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_sieciowywojtusp pisze:Słyszałem jescze o jakiś innych układch tj. TN-C-S , TT . Czym się różnią ?
To jakim cudem działają?wojtusp pisze:Po co jest przewód neutralny ? Większość urządzeń go nie wykorzystuje.
Jeśli urządzenie " nie potrzebuje" przewodu N to jest to urządzenie zasilane napięciem między fazowym [ktore wynosi 400V], przeważnie trójfazowe [tzw. siła] , a jeśli ma to być większość to na pewno nie jest to w domu tylko w jakimś zakładzie . Każde urządzenie które potrzebuje napięcia 230V musi mieć podłączony przewód fazowy i neutralny.mathieiov pisze:Po co jest przewód neutralny ? Większość urządzeń go nie wykorzystuje.
To jakim cudem działają?
Np. silnik trójfazowy , piec elektryczny , podgrzewacz wody itp. generalnie tak gdzie jest duży pobór energii , by równomiernie obciążyć sieć
ps: dużo to znaczy powyżej KW
np. podgrzewacz 21KW
ps: dużo to znaczy powyżej KW
np. podgrzewacz 21KW
-
000andrzej
- Użytkownik
Żeby zabezpieczyć użytkownika przed porażeniem wywołanym pojawieniem się prądu na obudowie.
Na marginesie - miałem w domu oryginalne połączenie - bezpieczniki tego samego typu na "fazie" i na "zerze". Wobraźcie sobie, że jest przebicie na obudowę i wysiada bezpiecznik na przewodzie N
Instalacja była zamonowana w starym pokomunisycznym bloku z lat 50.
Na marginesie - miałem w domu oryginalne połączenie - bezpieczniki tego samego typu na "fazie" i na "zerze". Wobraźcie sobie, że jest przebicie na obudowę i wysiada bezpiecznik na przewodzie N
Jak z lat 50-tych to blok komunistyczny, nie po-komunistyczny, ale ten bezpiecznik na przewodzie N mógł, a przynajmniej powinnien mieć zwłokę większą niż w przewodach fazowych.
Mogła być też inna kombinacja, kiedyś w Polsce (przed i po wojnie) była w użytku sieć która miała napięcie fazowe 127V to daje ok 219,7 napięcia międzyfazowego. Taka przetrwała kiedyś do lat 80-tych i zaskoczyła mojego wujka podczas montażu kiosku RUCH-u na ul. Plebiscytowej w K-cach.
I tak właśnie życie sobie, a plany sobie ;p
Mogła być też inna kombinacja, kiedyś w Polsce (przed i po wojnie) była w użytku sieć która miała napięcie fazowe 127V to daje ok 219,7 napięcia międzyfazowego. Taka przetrwała kiedyś do lat 80-tych i zaskoczyła mojego wujka podczas montażu kiosku RUCH-u na ul. Plebiscytowej w K-cach.
I tak właśnie życie sobie, a plany sobie ;p
- TWN TEKNIKS
- -
- Kontakt:
Dobre stanowisko to podstawa wszystkiego.
Oto moje: http://www.flickr.com/photos/23881985@N ... 4/sizes/l/
Oto moje: http://www.flickr.com/photos/23881985@N ... 4/sizes/l/
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2008, 21:25 przez TWN TEKNIKS, łącznie zmieniany 1 raz.
- TWN TEKNIKS
- -
- Kontakt:
To jeden z katow w mojej pracowni. Zaczynalem od tej rodzielniczki na srodku gdzie kiedys bylo zwykle gniazdko. Po kolei: Mam rozne zrodla napiecia: autotransformator, transformator separacyjny 160 VA, trafo bezpieczenstwa 300VA.Do tego woltomierze,amperomierze i gniazda. Dodatkowo regulator obrotow silnika jednofazowego i zasilanie trojfazowe, styczniki z przyciskiem bezpieczenstwa i z ukladem na podtrzymaniu na styku NO co zabezpiecza przed niespodziewanym powrotem napiecia. Cala pracownie wylacza sie jednym czerwonycm przyciskiem. Oczywiscie roznicowki, jedno i trojfazowa i duzo zabezpieczen nadmiarowopradowych.A ten ruski miernikposrodku to dokladny woltomierz do autotransformatora.
Pracuje w branzy elektrycznej ii sprzedaje wlasnie takie zabezpieczenia wiec mam do czynienia z takimi instalacjami na codzien. To moj domowy warsztat a taka rozdzielnia jest nieoceniona w pracowni.
[ Dodano: 2008-09-11, 22:22 ]
Napisz co chcialbys wiedziec odnosnie tego stanowiska?
Pracuje w branzy elektrycznej ii sprzedaje wlasnie takie zabezpieczenia wiec mam do czynienia z takimi instalacjami na codzien. To moj domowy warsztat a taka rozdzielnia jest nieoceniona w pracowni.
[ Dodano: 2008-09-11, 22:22 ]
Napisz co chcialbys wiedziec odnosnie tego stanowiska?