Uziemienie gniazdka i próbnik z diodą LED

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Uziemienie gniazdka i próbnik z diodą LED

Post autor: Kulpina » 27 sie 2008, 10:56

Takie pytania:
Czy zupełnie ok będzie jeśli podłącze bolec uziemiający w gniazdku z linią 0V? Mam w ścianie doprowadzone tylko przewody faza~230V i 0V (kabel dwużyłowy). Czy jakiś cudowny elektryk nie może wpaść kiedyś na pomysł zmienienia gdzieś w piwnicy/w transformatorze przewodów faza i 0 miejscami?
Dlaczego próbnik z diodą led świeci też delikatnie czasami jak dotykam przewodu 0V (faza - świeci bardzo mocno, a 0V świeci czasami słabo). Zwykły probik z neonówką nie wykazuje takich zdolności :mrgreen:

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 27 sie 2008, 11:12

Kiedyś podłączano zero z bolcem w gniazdku (sam tak mam w domu i jest ok :wink: ) Poza tym elektryk nie może zamienić przewodów przy trafo lub gdzieś po drodze bo zero jest uziemione i automatycznie jest zwarcie. To że próbnik z diodą będzie lekko świecił to kwestia tego że napewno masz podłączone inne urządzenia pod tą fazę a zero ma duży opór i wtedy występuje coś podobnego jak dzielnik rezystorowy (jako rezystory jakieś urządzenie i opór zera) i masz minimalne napięcie między zerem a ziemią.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 27 sie 2008, 15:51

Kulpina pisze:Czy zupełnie ok będzie jeśli podłącze bolec uziemiający w gniazdku z linią 0V? Mam w ścianie doprowadzone tylko przewody faza~230V i 0V (kabel dwużyłowy).
Dzisiaj w pracy kolega po fachu tak właśnie robił, a on raczej się zna (przeszło 30 lat praktyki zawodowej), więc to raczej prawidłowo.
Miernik wskazywał ok. 230V między L1 i N oraz między L1 i PE.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 27 sie 2008, 17:00

Ano z rozróżnieniem fazy i 0 to też sobie poradze :mrgreen: próbniki mam
No skoro można tak spokojnie zrobić to dzienki za poorady bd miał czas to sie tym pobawie :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 28 sie 2008, 9:55 przez Kulpina, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 27 sie 2008, 18:13

Kiedyś podłączano zero z bolcem w gniazdku (sam tak mam w domu i jest ok :wink: )
Tak zwane zerowanie. System sieci TN-C-S. System ten nadal jest stosowany. Mimo że w podanym przykładzie nie ma możliwości użycia różnicówki.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 27 sie 2008, 18:15

Ponieważ różnicówka odprowadza przebity prąd właśnie do przewodu ochronnego PE, a jak jest on zerowany, to idzie na N...

I pamiętaj kolorki:
- brązowy - faza L1
- niebieski - masa N
- zielono-żółty - uziemienie ochronne PE

Awatar użytkownika
przemeksag
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: przemeksag » 27 sie 2008, 21:19

To ja się wtrące. Ja tak miałem i była lipa (małe przebicie na obudowie od kompa) dobrze, że tata się wtrącił (elektryk z 35 letnim doświadczenie) i doradził żebym bolec podpioł pod centralen ogrzewanie. Po tym zabiegu stwierdzam że jest malinowo, nic nie kopie nic nie sczypie.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 27 sie 2008, 23:38

Taki zabieg stosowano kiedyś. Potem nastąpiła elektryfikacja i z racji konieczności stosowania wyłącznika różnicowego taki zabieg nie zdaje egzaminu.

W zakładzie gdzie pracuje (a jest to powierzchniowo potężna hala) połowa instalacji jest zrobiona "po staremu" natomiast druga część po nowemu i w tej nie ma nawet mowy o robieniu czegoś takiego.

Widziałem też jak ktoś uziemiał gniazdka podprowadzając 3 przewód i łącząc go do samodzielnie wkopanej w ziemie "bednarki".

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 27 sie 2008, 23:51

Takie rozwiązanie nadal jest stosowane. Tyle że zamiast mostka w gniazdku mamy mostek w rozdzielni mieszkaniowej. A na marginesie wspomnę ze w ubiegłym tygodniu robiłem zasilanie do serwerowni w TVP (Woronicza) i tam tak samo wszystko wyglądało, tez sam system sieci który został wyparty przez różnicówki.

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 28 sie 2008, 8:22

joon pisze:Takie rozwiązanie nadal jest stosowane. Tyle że zamiast mostka w gniazdku mamy mostek w rozdzielni mieszkaniowej.
i ten punkt połaczenia powinien być uziemiony.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 28 sie 2008, 19:00

i ten punkt połaczenia powinien być uziemiony.
Nie, nie uziemiony ale połączony z zaciskiem N, który nie zawsze może być uziemiony.

Tomik
-

Post autor: Tomik » 21 wrz 2008, 8:27

Witam!
Punkt rozdziału powinien być uziemiony. Uziemieniem nie mogą być np. rury C.O, kanalizacyjne, gazowe itp. Uziemienie należy wykonać poprzez bednarkę zakopaną w ziemi.
A co do sieci TN-C ostrożnie koledzy z tym zerowaniem wystarczy że gdzieś wystąpi przerwa na zerze i już może być tragedia. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 21 wrz 2008, 9:41

Tomik pisze:A co do sieci TN-C ostrożnie koledzy z tym zerowaniem wystarczy że gdzieś wystąpi przerwa na zerze i już może być tragedia.
A przerwa na zerze może wystąpić z jakiego powodu?

Tomik
-

Post autor: Tomik » 21 wrz 2008, 11:01

Przerwa na zerze może wystąpić z takiego samego powodu jak na fazie czyli zaśniedziałe lub luźne styki w gniazdkach, puszkach i jeszcze ,,naładowanie'' za dużo przewodów pod jeden zacisk. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 21 wrz 2008, 11:20

I wtedy na obudowie zamiast 0 pojawi sie 230V?

ODPOWIEDZ