Alek pisze:Z natury promieniowania X wynika, że nie da się go całkowicie zatrzymać, tak jak i promieniowania gamma. Możemy mówić tylko o pochłanianiu tego promieniowania w zadowalającym stopniu.
O ile dobrze rozumuję, jeśli przyjmie się korpuskularną naturę promieniowania X to można je stłumić całkowicie. Jednak tak dalece teoretyczne rozważania nie mają chyba sensu w tym temacie
Alek pisze:Liczniki SBM20 mają obudowę wykonaną z cienkościennego mosiądzu.
Dzięki
elemaniac pisze:c4r0, to ja czytałem, że w rubinie jedna lampa (nie pamiętam jaka) była podłączona do HV

W starych lampowych telewizorach w roli prostownika wysokiego napięcia była stosowana specjalna lampowa dioda, jak np. EY-86 lub 3C22S. Taka lampka zaizolowana i podłączona do odpowiednio wysokiego napięcia (wyższego niż w TV) emituje promieniowanie X w stosunkowo dużym stopniu.
BTW ktoś kiedyś napisał na forum 4hv.org, że to nie elektrony powodują świecenie luminoforu tylko właśnie promieniowanie X. Czyli że elektron zderzając się z wewnętrzną powierzchnią kineskopu powoduje wytworzenie kwantu promieniowania, które od razu zostaje pochłonięte przez luminofor i zamienione na światło widzialne. Nie wiem ile w tym prawdy, ale jeśli tak jest to fakt ciekawy