Antena jest przykręcona do płaskownika, który następnie przymocowałem do zderzaka.
Tak dla sprawdzenia pociągnołem zwykłym drutem miedzianym masę od akumulatora do anteny i dalej to samo się dzieje.
Morze tak wielka rolę odgrywać zestrojenie???
Zakłócenia w radiu CB
Raczej strojenie anteny nie powinno mieć wpływu bo są to zakłócenia generowane lokalnie na pewno dużo robi tu droga prowadzenia kabla i masa spróbuj zastosować podstawę magnetyczna pod antenę i dać ja na dach choćby tylko do testu.
A swoja drogą jaki masz ten zderzak czasem nie plastikowy ??
bo jeśli tak to ten dodatkowy kabel od masy anteny do akumulatora kompletnie nic nie daje, już nie wspomnę o dostrojeniu anteny co w tym przypadku będzie niemożliwe do osiągnięcia
A swoja drogą jaki masz ten zderzak czasem nie plastikowy ??
bo jeśli tak to ten dodatkowy kabel od masy anteny do akumulatora kompletnie nic nie daje, już nie wspomnę o dostrojeniu anteny co w tym przypadku będzie niemożliwe do osiągnięcia
Ha ha ha "A swoja drogą jaki masz ten zderzak czasem nie plastikowy ?? "
Dobre
Nie zderzak mam plastikowy ale płaskownik z anteną mam przykręcony do damy samochodu kabel z masa był tylko dla testu.
Spróbuje jeszcze całkowicie odczyścić wszystkie śruby miernik piszczy, ale dla pewności.
walczę z tym i nie mogę tego pokanać cały czas jak coś zastosuje słyszę dalej wycieraczki
Dobre
Nie zderzak mam plastikowy ale płaskownik z anteną mam przykręcony do damy samochodu kabel z masa był tylko dla testu.
Spróbuje jeszcze całkowicie odczyścić wszystkie śruby miernik piszczy, ale dla pewności.
walczę z tym i nie mogę tego pokanać cały czas jak coś zastosuje słyszę dalej wycieraczki
Spróbuj zastosować pierścień ferytowy na kablu zasilającym do radia blisko radio 2 zwoje może wystarczy. Wracąjac do płaskownika i miejsca mocowania anteny będziesz miał problem ze strojeniem, a w dodatku jeśli masa będzie kiepska właśnie antena będzie zbierała zakłócenia z silnika nie będzie się stroić, i to że sprawdzasz miernikiem ze piszczy to nic nie znaczy antena potrzebuje powierzchni masy jako przeciw wagi.
Obawiam się, że pierścień nic nie da zakłócenia przechodzą na radio przez antenę.
Odnośnie masy też miałem podejrzenia, że jest za mała, więc przykręciłem do płaskownika grubość 4mm kabel 10mm* i do karoserii teraz masa jest n antenie odpowiednia.
I dalej tak samo szumi nie ma jakiegoś filtra na kablu antenowym??
Odnośnie masy też miałem podejrzenia, że jest za mała, więc przykręciłem do płaskownika grubość 4mm kabel 10mm* i do karoserii teraz masa jest n antenie odpowiednia.
I dalej tak samo szumi nie ma jakiegoś filtra na kablu antenowym??
Jak Pisał Joon filtr W.CZ na pasmo CB ale ja niestety z niczym takim się nie spotkałem wiec Ci nie pomogę, Widziałem i używałem jedynie iskrowniki które maja chronić przed wyładowania mi atmosferycznymi ale to niema nic wspólnego z zakłóceniami.
Wróć my do masy ten płaskownik to mało antena potrzebuje powierzchni masy wiec to ze dasz kable do akumulatora nie pomoże.
Szczerze temat jest trudny do rozwiązania wszystkie czynniki jak-
miejsce mocowania, model radia, droga kabla składają się na twoje niepowodzenie.
Pożycz gdzieś podstawę magnetyczna jak już pisałem wcześniej i postaw na dachu.
dodane po kilku minutach:
po googlowałem i znalazłem jakieś forum i widzę że mają te same problemy
poczytaj bo jest tego kilkanaście stron Pierwszy temat
a tu masz drugi temat
chyba Cię czeka wielkie odkłócanie wlutowanie kondensatorów w kilka miejsc w samochodzie itp.
Wróć my do masy ten płaskownik to mało antena potrzebuje powierzchni masy wiec to ze dasz kable do akumulatora nie pomoże.
Szczerze temat jest trudny do rozwiązania wszystkie czynniki jak-
miejsce mocowania, model radia, droga kabla składają się na twoje niepowodzenie.
Pożycz gdzieś podstawę magnetyczna jak już pisałem wcześniej i postaw na dachu.
dodane po kilku minutach:
po googlowałem i znalazłem jakieś forum i widzę że mają te same problemy
poczytaj bo jest tego kilkanaście stron Pierwszy temat
a tu masz drugi temat
chyba Cię czeka wielkie odkłócanie wlutowanie kondensatorów w kilka miejsc w samochodzie itp.