Zakłócenia w radiu CB

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
doktor5
-
Kontakt:

Post autor: doktor5 » 11 lip 2008, 14:17

Antena jest przykręcona do płaskownika, który następnie przymocowałem do zderzaka.
Tak dla sprawdzenia pociągnołem zwykłym drutem miedzianym masę od akumulatora do anteny i dalej to samo się dzieje.
Morze tak wielka rolę odgrywać zestrojenie???

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 11 lip 2008, 18:01

Raczej strojenie anteny nie powinno mieć wpływu bo są to zakłócenia generowane lokalnie na pewno dużo robi tu droga prowadzenia kabla i masa spróbuj zastosować podstawę magnetyczna pod antenę i dać ja na dach choćby tylko do testu.
A swoja drogą jaki masz ten zderzak czasem nie plastikowy ??
bo jeśli tak to ten dodatkowy kabel od masy anteny do akumulatora kompletnie nic nie daje, już nie wspomnę o dostrojeniu anteny co w tym przypadku będzie niemożliwe do osiągnięcia

doktor5
-
Kontakt:

Post autor: doktor5 » 11 lip 2008, 19:17

Ha ha ha "A swoja drogą jaki masz ten zderzak czasem nie plastikowy ?? "

Dobre :lol:

Nie zderzak mam plastikowy ale płaskownik z anteną mam przykręcony do damy samochodu kabel z masa był tylko dla testu.
Spróbuje jeszcze całkowicie odczyścić wszystkie śruby miernik piszczy, ale dla pewności.
walczę z tym i nie mogę tego pokanać cały czas jak coś zastosuje słyszę dalej wycieraczki :evil:

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 12 lip 2008, 8:44

Spróbuj zastosować pierścień ferytowy na kablu zasilającym do radia blisko radio 2 zwoje może wystarczy. Wracąjac do płaskownika i miejsca mocowania anteny będziesz miał problem ze strojeniem, a w dodatku jeśli masa będzie kiepska właśnie antena będzie zbierała zakłócenia z silnika nie będzie się stroić, i to że sprawdzasz miernikiem ze piszczy to nic nie znaczy antena potrzebuje powierzchni masy jako przeciw wagi.

doktor5
-
Kontakt:

Post autor: doktor5 » 12 lip 2008, 20:35

Obawiam się, że pierścień nic nie da zakłócenia przechodzą na radio przez antenę.
Odnośnie masy też miałem podejrzenia, że jest za mała, więc przykręciłem do płaskownika grubość 4mm kabel 10mm* i do karoserii teraz masa jest n antenie odpowiednia.
I dalej tak samo szumi nie ma jakiegoś filtra na kablu antenowym??

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 13 lip 2008, 10:26

Jak Pisał Joon filtr W.CZ na pasmo CB ale ja niestety z niczym takim się nie spotkałem wiec Ci nie pomogę, Widziałem i używałem jedynie iskrowniki które maja chronić przed wyładowania mi atmosferycznymi ale to niema nic wspólnego z zakłóceniami.
Wróć my do masy ten płaskownik to mało antena potrzebuje powierzchni masy wiec to ze dasz kable do akumulatora nie pomoże.
Szczerze temat jest trudny do rozwiązania wszystkie czynniki jak-
miejsce mocowania, model radia, droga kabla składają się na twoje niepowodzenie.
Pożycz gdzieś podstawę magnetyczna jak już pisałem wcześniej i postaw na dachu.

dodane po kilku minutach:
po googlowałem i znalazłem jakieś forum i widzę że mają te same problemy
poczytaj bo jest tego kilkanaście stron Pierwszy temat

a tu masz drugi temat

chyba Cię czeka wielkie odkłócanie wlutowanie kondensatorów w kilka miejsc w samochodzie itp.

doktor5
-
Kontakt:

Post autor: doktor5 » 13 lip 2008, 13:40

Czytałem trochę te tematy, ale jak ktoś tam pisał to nic nie da zmień samochód to mnie przeraziło miałem nadzieje ze sa jakieś filtry.

A mogę dokupić sam magnes z uchwytem na antenę?

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 13 lip 2008, 13:50

Tak możesz jest to uniwersalne, wygodne i szybkie do zamontowania.

dodane po chwili tu są 2 zdjęcia podstaw magnetycznych ty potrzebujesz podstawę jak na zdjęciu DRUGIM (pasuje do twojej anteny) zdjęcia ukradłem z allegro jesli to komuś przeszkadza to przepraszam[/b]
Załączniki
podstawa z allegro 2.jpg
z djecie z allegro1.jpg

ODPOWIEDZ