Mikrokontrolery AVR ATMega w kosmosie!

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Mikrokontrolery AVR ATMega w kosmosie!

Post autor: gwozdex » 11 lip 2008, 16:49

Witam!
Wczoraj gdy czytałem czasopismo Control Engineering (numer bieżący) natknąłem się na pewien artykuł- wywiad z współzałożycielem firmy R&D która to firma konstruowała sterownik do satelity mającego za zadanie rozmieścić (niestety nie wiem gdzie dokładnie) 32km przewodu.
Okazuje się, że jednym z głównych założeń projektu było to, że ma on być zbudowany z komercyjnych produktów- "żadne wojskowe technologie nie wchodzą w rachubę". I tak oto powstał sterownik zbudowany na ATMega. Dalej opisane zostały problemy z jakimi borykał się konstruktor, jakie zabezpieczenia były konieczne (np. zastosowany został tzw system redundantny- dwa procesory wykonywały dokładnie to samo i na wypadek uszkodzenia się jednego z nich drugi przejmował obowiązki). Również fakt, że przy starcie rakiety przewody ważą kilka tysięcy razy więcej niż w warunkach normalnych nie ułatwiał sprawy...

Niestety nie mogę zeskanować artykułu, ani podać żadnego konkretnego linku (bo takowego nie znalazłem) tak więc pozostaje tylko suchy tekst, ale i tak warto wiedzieć o takich działaniach. Pozdrawiam. Janusz

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 11 lip 2008, 19:46

Pozwolę sobie na taki mały offtop (?) by myself w załączniku... :razz: :grin: :mrgreen:
Załączniki
atmelinside.jpg
Atmel inside!

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 12 lip 2008, 10:44

Atmel jest wszędzie :!:
Nawet wzmacniacz na nim zrobili.
Czekam tylko na jakieś radio.
A nie wie kolega jaki uP tam był?

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 12 lip 2008, 15:01

Podana została jedynie rodzina uC- konkretnego modelu brak.

ODPOWIEDZ