elektroda temperatury
elektroda temperatury
Witam szukam pewnego rozwiązania. W piecu jest elektroda czyli kawełek druciaka nad płomieniem. Jak gaz się odpali nagrzewa się elektroda i układ sygnalizuje jej nagrzanie czyli że gaz pali jeżli nie to ponawia zapłon.
Ztego co mi wiadomo ten uklad jest zrobiony na taa320 na tej elektrodzie w stanie bez zapłonowym jest napięcie 120V.
Jak lub za pomocą czego zrobić taki układzik ale inny ?? który by sygnalizował zapłon.
Mile widziane propozycje.
Może na cny17
Ztego co mi wiadomo ten uklad jest zrobiony na taa320 na tej elektrodzie w stanie bez zapłonowym jest napięcie 120V.
Jak lub za pomocą czego zrobić taki układzik ale inny ?? który by sygnalizował zapłon.
Mile widziane propozycje.
Może na cny17
natej stronie na krtka 65 pokazane jest jak działa ten układ czyli do elektrody podłączony jest przewód zbiera elektrony o wartości 5-30 uA i układ załącza przekaźnik.
A co powiesz na jonizacyjne działanie płomienia?
Trzeba byłoby zamontować dwa druciki blisko siebie i mierzyć między nimi rezystancję. Gdy gaz będzie zapalony, płomień zjonizuje powietrze i zmniejszy jego opór.
Nie wiem jednak czy sam gaz (niezapalony) też nie wpłynie za rezystancję powietrza.
Może mój koncept jest trochę za bardzo naciągany, a może warto się nim zainteresować. Co Wy na to?
Pozdrowienia
Trzeba byłoby zamontować dwa druciki blisko siebie i mierzyć między nimi rezystancję. Gdy gaz będzie zapalony, płomień zjonizuje powietrze i zmniejszy jego opór.
Nie wiem jednak czy sam gaz (niezapalony) też nie wpłynie za rezystancję powietrza.
Może mój koncept jest trochę za bardzo naciągany, a może warto się nim zainteresować. Co Wy na to?
Pozdrowienia
pasta20 napisał:
Joon, z piecami nie ma żartów. Zanim bimetal zacznie działać minie kilka sekund. Przez ten czas w komorze spalania może się zgromadzić duża ilość gazów. Chyba nie musze ci mówić, jakie mogą być efekty wybuchu takiej mieszanki. Owszem, w starszych konstrukcjach bimetal był popularnym rowiązaniem, ale teraz odchodzi się od tego (chyba z jakiś powodów, nie?).
I druga sprawa. Nie wiem, po co "oszukiwać" czujnik zapałką. Jeśli ktoś się na tym nie zna, to nic mu takie oszustwo nie da. Jeśli ktoś wie, o co chodzi, znajdzie kilka innych sposobów na oszukanie czujnika.
Jest jeszcze jedno dobre rozwiązanie kontrolujace obecność połmienia. Ponieważ widmo fal emitowanych przez płomień jest dużo bardziej intensywne w zakresie ultrafiletów, niż w paśmie podczerwieni, zastosowanie czujnika UV bedzie odpowiednie do tego zadania.
Pozdrowienia
Na 65. stronie tego PDFa jest pokazany układ, który wykorzystuje jonizacyjne działanie płomienia (Ionisation control). Przy spalaniu mieszanki gazu i powietrza powstają dodatnie jony i elektrony. Gdy nie ma płomienia, lub jest on za mały, między elektrodami nie płynie prąd, co powoduje zadziałanie "wzmacniacza płomienia" (Flame amplifier).natej stronie na krtka 65 pokazane jest jak działa ten układ
Joon, z piecami nie ma żartów. Zanim bimetal zacznie działać minie kilka sekund. Przez ten czas w komorze spalania może się zgromadzić duża ilość gazów. Chyba nie musze ci mówić, jakie mogą być efekty wybuchu takiej mieszanki. Owszem, w starszych konstrukcjach bimetal był popularnym rowiązaniem, ale teraz odchodzi się od tego (chyba z jakiś powodów, nie?).
I druga sprawa. Nie wiem, po co "oszukiwać" czujnik zapałką. Jeśli ktoś się na tym nie zna, to nic mu takie oszustwo nie da. Jeśli ktoś wie, o co chodzi, znajdzie kilka innych sposobów na oszukanie czujnika.
Jest jeszcze jedno dobre rozwiązanie kontrolujace obecność połmienia. Ponieważ widmo fal emitowanych przez płomień jest dużo bardziej intensywne w zakresie ultrafiletów, niż w paśmie podczerwieni, zastosowanie czujnika UV bedzie odpowiednie do tego zadania.
Pozdrowienia
Witam, dalej poszukuję ciekawego rozwiązania takiego układziku.
Pierwszy układ IF15 do kontroli płomienia jest w załaczniku.
Głóny układ kontroli oraz sekwencji załączania jest na TAE 2453
Chcialbym zrobić na Attiny2313 lub atmega 8
układ kontroli gdzie na wyświetlaczu lcd pokazywał by mi prąd uA.
Czy macie jakieś propozycje
PS SL2 to dioda Led.
Pierwszy układ IF15 do kontroli płomienia jest w załaczniku.
Głóny układ kontroli oraz sekwencji załączania jest na TAE 2453
Chcialbym zrobić na Attiny2313 lub atmega 8
układ kontroli gdzie na wyświetlaczu lcd pokazywał by mi prąd uA.
Czy macie jakieś propozycje
PS SL2 to dioda Led.