Mam Radmora 5102 w bardzo dobrym stanie wizualnym. Pomimo wieku, nadal świetnie działa. Co można w nim poprawić?
Kondensatorów nie zamierzam wymienić, gdyż pomierzyłem i te 1uF mają po 1,2uF, 2,2uF maja po 2,5uF, itd.
Tu nie chodzi tylko o pojemności.. a o wprowadzanie szumów przez takie kondensatory elektrolityczne, bo każdy element bierny ma swoje szumy własne itp. dlatego w torach audio wysokiej klasy stosuje się rezystory metalizowane a nie węglowe ze względu na lepsze właściwości, kondensatory tantalowe, foliowe, poliestrowe itp.Kondensatorów nie zamierzam wymienić, gdyż pomierzyłem i te 1uF mają po 1,2uF, 2,2uF maja po 2,5uF
Jeśli to jest tylko chwilowe nie ma się czym przejmować, bo to są tzw. stany nieustalone które objawiają się w ten sposób i znikają dopiero po tym jak wzmacniacz się ustabilizuje. Powodem tego jest np. gromadzenie energii w elementach L i C których we wzmacniaczach jest zazwyczaj sporo. To normalne w przedwzmacniaczach, wzmacniaczach mocy.. dlatego stosuje się układy do opóźniania załączenia kolumn głośnikowych.Ja mam natomiast amplituner Amator 3 stereo i jak go włączam lub wyłączam to mi trzeszczy i stuka w głośnikach.