Wentylator i żarówka 12V
Wentylator i żarówka 12V
Witam wszystklich
Jestem nowy na forum i ogólnie nie dużo wiem jesli chodzi o elektronike.
Podłączylem żarówke 12V-21W do zasilacza 12V i zasilacz padł... co musze zrobić aby taka zarówka mogła być bezpiecznie podłączona do takiego zalilacza. Drugie pytanie czy da sie podłączyć do tego samego zalilania a jezeli tak to w jaki sposób wentylator komputerowy 12V-1W. Bardzo prosze o szczegółowe objaśnienie tego problemu...
Jestem nowy na forum i ogólnie nie dużo wiem jesli chodzi o elektronike.
Podłączylem żarówke 12V-21W do zasilacza 12V i zasilacz padł... co musze zrobić aby taka zarówka mogła być bezpiecznie podłączona do takiego zalilacza. Drugie pytanie czy da sie podłączyć do tego samego zalilania a jezeli tak to w jaki sposób wentylator komputerowy 12V-1W. Bardzo prosze o szczegółowe objaśnienie tego problemu...
Jeżeli masz żarówkę o mocy 21wat i na napięcie 12V
Korzystasz z wzorum na moc P = U*I
Przekształcasz I = P/U = 21W / 12V= 1,75A
I musisz posiać zasilacz o max natężeniu prądu 2A
To że ci padł oznacza że masz za słaby zasilacz nie próbuj zamiast bepiecznika wstawiać drutu wtedy by ci poszło tylko że transformator zacznie się grzać i może się zepsuć
Do drugiego pytania musisz nam podać max prąd ktory możesz popbrać
Ze wcześniejszych rozważań wynika że na pewno jest mniejszy niż 2A
Korzystasz z wzorum na moc P = U*I
Przekształcasz I = P/U = 21W / 12V= 1,75A
I musisz posiać zasilacz o max natężeniu prądu 2A
To że ci padł oznacza że masz za słaby zasilacz nie próbuj zamiast bepiecznika wstawiać drutu wtedy by ci poszło tylko że transformator zacznie się grzać i może się zepsuć
Do drugiego pytania musisz nam podać max prąd ktory możesz popbrać
Ze wcześniejszych rozważań wynika że na pewno jest mniejszy niż 2A
Ostatnio zmieniony 04 cze 2008, 19:19 przez wojtusp, łącznie zmieniany 1 raz.
najprawdopodobniej zasilacz padł bo próbowałeś z niego wyciągnąć zbyt duży prąd przy 12V i 21 W prąd w czasie pracy byłby około 1,75 A a w czasie załączania zimnego włókna mógł być o wiele większy więc raczej nie podłączysz takiego obciążenia pod taki zasilacz sprawdź jaki prąd może oddać Twój zasilaczy i wtedy będziesz wiedział
co do wentylatorka to będzie on pobierał o wiele mniejszy prąd około 100 mA więc też musisz sprawdzić
Pozdrawiam Matejkos
co do wentylatorka to będzie on pobierał o wiele mniejszy prąd około 100 mA więc też musisz sprawdzić
Pozdrawiam Matejkos
Według mnie zasilacz powinien posiadać bezpiecznik zabezpieczający prze spaleniem
Myślałem że Ci się tylko bezpiecznik przepalił ,a widocznie nie ma tam bezpiecznika
Równolegle to możes połączyć bez problemu
czyli układ bedzie pobierał ok. 1,81A
PS. Ja wolę mieć zasilaz z bepiecznikiem naprzykład jeżeli bede pobierał za duzy prąd to bez bezpiecznika mi sie spalili zasilacz , a z bepiecznkiem bezpiecznik
Więc bardziej się opłaca kupić bezpiecznik za 80gr niż nowy zasilacz za 180zł
Myślałem że Ci się tylko bezpiecznik przepalił ,a widocznie nie ma tam bezpiecznika
Równolegle to możes połączyć bez problemu
czyli układ bedzie pobierał ok. 1,81A
PS. Ja wolę mieć zasilaz z bepiecznikiem naprzykład jeżeli bede pobierał za duzy prąd to bez bezpiecznika mi sie spalili zasilacz , a z bepiecznkiem bezpiecznik
Więc bardziej się opłaca kupić bezpiecznik za 80gr niż nowy zasilacz za 180zł