Prąd zmienny (przemienny
Prąd zmienny (przemienny
Nurtuje mnie różnica pomiędzy prądem zmiennym a przemiennym
Wiem że przemienny to wyjątek zmiennego
Jednak nie wiem czy niżej podany wykres oznacza prąd zmienny taki jak w sieci czy przemienny
Przepraszam za niedokładny wykres ale można założyć że te linie są nie falowane
W mojej przetwornicy jak sprawdzam prąd neonówka to mi się na dwóch biegunach zaświeca
I to chyba wskazuje że to jest prąd przemienny
Jednak kiedy szeregowo na wyjściu podłączam kondesator na zmniejsza się prąd pobierany
I wtedy wskazuje że to jest taki prąd jak w sieci elektrycznej
A przeciez kondensator przewodzi przy prądzie przemiennym
Wiem że przemienny to wyjątek zmiennego
Jednak nie wiem czy niżej podany wykres oznacza prąd zmienny taki jak w sieci czy przemienny
Przepraszam za niedokładny wykres ale można założyć że te linie są nie falowane
W mojej przetwornicy jak sprawdzam prąd neonówka to mi się na dwóch biegunach zaświeca
I to chyba wskazuje że to jest prąd przemienny
Jednak kiedy szeregowo na wyjściu podłączam kondesator na zmniejsza się prąd pobierany
I wtedy wskazuje że to jest taki prąd jak w sieci elektrycznej
A przeciez kondensator przewodzi przy prądzie przemiennym
- Załączniki
-
- wykres1.JPG (5.29 KiB) Przejrzano 18875 razy
Prąd przemienny, jest odbity symetrycznie względem osi czasu, tzn. amplituda półokresu dodatniego jest równa amplitudzie półokresu ujemnego. Przykładem tego jest przebieg sinusoidalny. Ponadto zachwany zostaje stały okres przebiegu.
Prąd zmienny ma przebieg zmieniający się, lecz dowolnie. tj. nie musi zachodzić równośc amplitud. Ponadto nie koniecznie występują półokresy w przebiegu. przykład pr. zmiennego: Dodatni przebieg prostokątny z zminnym wypełnieniem.
Prąd zmienny ma przebieg zmieniający się, lecz dowolnie. tj. nie musi zachodzić równośc amplitud. Ponadto nie koniecznie występują półokresy w przebiegu. przykład pr. zmiennego: Dodatni przebieg prostokątny z zminnym wypełnieniem.
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
-
000andrzej
- Użytkownik
Kolega zaprzeczył sam sobie. zgodnie z powyższym, jakim cudem działają prostowniki jedno- i dwupołówkowe?wojtusp pisze:Prąd przemienny zmienia przecież w czasie swoją biegunowość a w sieci mamy prąd nie zmieniający swojej biegunowości
Dioda półprzewodnikową da sie tylko prostować prąd zmieniający swoją biegunowość
Tak jak już pisał o tym kolega GAVRON.
Przebieg nazywamy przemiennym gdy jego wartość średnia jest równa zero.
I z Ośle łączki:
Ogólnie biorąc, prąd zmienny to taki, który dowolnie zmienia w czasie swą wartość i kierunek.
Zmiany mogą być różne. Rysunek 1 pokazuje kilka przebiegów zmiennych.

Jeśli wartości prądu (i napięcia) są na przemian dodatnie i ujemne, a ich średnia wartość wynosi zero, mamy do czynienia z prądem przemiennym. Rysunek 2 pokazuje trzy przebiegi przemienne (prostokątny, trójkątny i impulsowy).

I jeszcze obrazek z wiki
http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Zm ... 4%85du.png
GAVRON pisze:Prąd przemienny, jest odbity symetrycznie względem osi czasu, tzn. amplituda półokresu dodatniego jest równa amplitudzie półokresu ujemnego. Przykładem tego jest przebieg sinusoidalny
Przebieg nazywamy przemiennym gdy jego wartość średnia jest równa zero.
I z Ośle łączki:
Ogólnie biorąc, prąd zmienny to taki, który dowolnie zmienia w czasie swą wartość i kierunek.
Zmiany mogą być różne. Rysunek 1 pokazuje kilka przebiegów zmiennych.
Jeśli wartości prądu (i napięcia) są na przemian dodatnie i ujemne, a ich średnia wartość wynosi zero, mamy do czynienia z prądem przemiennym. Rysunek 2 pokazuje trzy przebiegi przemienne (prostokątny, trójkątny i impulsowy).

I jeszcze obrazek z wiki
http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Zm ... 4%85du.png
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
jest przecież całkowicie odwrotniejoon pisze:Przy zmiennym wartość całego okresu wynosi 0, natomiast przy przemiennym wartość jest różna od zera. tyle.
zastanów się, a dojdziesz do wniosku że źle to napisałaś, oczywiscie ze zmienia biegunowość, tylko zę jest odkształcony od sinusa. no chyba zę w domu korzystać ze źródłą nap sinusoidalnego, np z prądnicy. Właściwie to nikt Ci nie karze posiadać przyłacze z elektrowni, mozesz sobie wytworzyć prąd samemu.a w sieci mamy prąd nie zmieniający swojej biegunowości
-
000andrzej
- Użytkownik
... aleś namącił... można to uznać za prawdę, ale jak widać - adiniunio, a podejrzewam, że większość czytających nie zaskoczy, przyjmując, że chodzi o wartość średnią w danym okresie.joon pisze:Przy zmiennym wartość całego okresu wynosi 0, natomiast przy przemiennym wartość jest różna od zera. tyle.
Po co w to mieszać wartość okresu? Można też zaryzykować twierdzenie że przy okresie → ∞ również mamy prąd stały
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
Po co w to mieszać wartość okresu? Można też zaryzykować twierdzenie że przy okresie → ∞ również mamy prąd stały
no też tak jest andrzejku
temat sie robi za długi i nie wszystko wyłąpuję, ale na pewno wartość śrerednia napiećia przemiennego jest równa zeru, a z miennego mozę być, ale nie musi. Widać to podłaćzajać woltomierz megnetoelektryczny (czyli do napiećia stałego) do zmierzenie napiećia sieci, wówczas wskarze zero, bo jest to przetwornik wartośći średniej.000andrzej pisze:można to uznać za prawdę, ale jak widać - adiniunio, a podejrzewam, że większość czytających nie zaskoczy, przyjmując, że chodzi o wartość średnią w danym okresie.