Zasilacz w stylu retro

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Zasilacz w stylu retro

Post autor: M@ciej » 02 cze 2008, 12:42

Witam wszystkich :)

Próbowałem już swoich sił ze wzmacniaczem retro, zrobiłem 2 zegary Nixie. Teraz zastanawiam się nad zasilaczem. Woltomierz i amperomierz mógłby być na lampach Nixie, przecinki z neonówek a także wszystkie kontrolki. Całość sterowana byłaby jakąś Atmegą, co o tym sądzicie?

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 02 cze 2008, 12:50

No nawet byłoby fajne.
Trzeba tylko jakieś zabezpieczenie napięciowe zrobić.
Zdaje mi się, że UNITRA robiła takie coś:
Fonar

[ Dodano: 2008-06-02, 13:53 ]
Hehe zrobili go na układach TTL :smile:

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 02 cze 2008, 13:18

Unitra robiła takie rzeczy,pamiętam,ale ja chciałbym,żeby to było całkowicie moje opracowanie. Narysowałem sobie juz nawet wstępny schemat. Do sterowania chciałbym użyć 4067 + tranzystory MPSA-42, gdyż 74141 nie posiadam.

Sama cześć zasilająca byłaby na tranzystorze (zasilacz liniowy). Napięciem sterowałby sam procek, podając z PWM (przez filtr) napięcie stałe na (+) wzmacniacza operacyjnego. Prototyp na płytce stykowej działał i napięcie regulowało.
Ostatnio zmieniony 02 cze 2008, 13:23 przez M@ciej, łącznie zmieniany 1 raz.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 02 cze 2008, 13:20

:arrow: M@ciej
Pomysł fajny, jeszcze jak dopadniesz jakąś klimatyczną obudowę, w stylu
"pracownia elektrotechniki z lat '70" + stare ebonitowe gałki, no to już będzie zupełnie super.
Ja swego czasu próbowałam podłączyć NIXIE do przetwornika C520, z rozmyślań
wyszło mi, że to da się zrobić ale niestety "druciak" zachowywał się kiepsko.
Ten przetwornik może z powodzeniem sterować LED lub VFD ale nie NIXIE, które
jednak mają pewną bezwładność (czas jonizacji/dejonizacji gazu)....no i popłynęłam na tym :(

Jeżeli chcesz wykorzystać ATmega do sterowania to problemów mieć nie będziesz,
a program w sumie banalny będzie....chyba więcej się namęczysz z częścią analogową.

[ Dodano: 2008-06-02, 14:24 ]
O, tu jest projekt, na którym się próbowałam wzorować...
http://www.roehrenkramladen.de/Nixievol ... X4TXT.html
Ale to ślepa uliczka, byle Atmel z przetwornikiem A/C będzie znacznie lepszy.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 02 cze 2008, 13:28

:arrow: Tasza

Udało mi się zbudować zegar Nixie na czterech Z566M, sterowanych w sposób multipleksowy. Niestety zauważyłem pewien problem: na poprzedniej lampie lekko,ale widocznie, widać cyfry wyświetlane na następnej lampie. Do sterowania katodami używam CD4067. Wiesz może, dlaczego tak się dzieje i czy można coś z tym zrobić?

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 02 cze 2008, 13:28

tasza, nawet prosty ten projekt ciekawe tylko czy nixie dałoby się zastąpić zwykłymi ledami i zrobić gigantyczny wyświetlacz do niego.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 02 cze 2008, 13:32

Ale tu właśnie chodzi o zastosowanie Nixie! Nie ma problemu zrobić na wyświetlaczach LED czy LCD, nawet znakowym. Chodzi o nadanie urządzeniu unikatowych walorów konstrukotorsko-estetycznych, dlatego wybrałem Nixie :)

[ Dodano: 2008-06-02, 14:34 ]
Ale to ślepa uliczka, byle Atmel z przetwornikiem A/C będzie znacznie lepszy.
Dokładnie, chcę zastosować Atmega162, którą nieopatrznie kupiłem w TME. MIała być Atmega 16, nie zauważyłem dwójki i mam. Myślę,że się nada :)

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 02 cze 2008, 13:36

M@ciej pisze:Niestety zauważyłem pewien problem: na poprzedniej lampie lekko,ale widocznie, widać cyfry wyświetlane na następnej lampie.
Efekt cienia (ducha), różnie to nazywają... to wynika z tego że n-ta lampa jeszcze nieco
świeci, chociaż teoretycznie nie jest wysterowana, a n+1 już pracuje.
Jeżeli multipleksowanie jest robione na piechotę (jakąś elektroniką) to można obniżyć
częstotliwość multipleksowania lub zmniejszyć prąd lampy (dobór rezystancji w katodach/anodach)...
trzeba poeksperymentować...
a jak sterujesz kontrolerem - to w program trzeba wpleść taką szutczkę - najpierw
wygasić poprzednią cyfrę, poczekać kilka ms, potem zapalić następną. To dlatego,
aby poprzednia lampa zdążyła zgasnąć...
elemaniac pisze:nawet prosty ten projekt ciekawe tylko czy nixie dałoby się zastąpić zwykłymi ledami i zrobić gigantyczny wyświetlacz do niego
Jak poczytasz data-sheet do układu przetwornika, który jest tam wykorzystany to
się dowiesz, że on został zaprojektowany głównie do sterowania LED...

[ Dodano: 2008-06-02, 14:39 ]
M@ciej pisze:MIała być Atmega 16, nie zauważyłem dwójki i mam. Myślę,że się nada
Ta kość nie ma przetwornika A/C...ma tylko komparator. Oczywiście dodając
przetwornik C/A (nawet zrobiony na PWM) możesz w efekcie uzyskać A/C...
troszkę naokoło - ale da się.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 02 cze 2008, 13:45

Próbowałem już sztuczki programowej. Po prostu przy jednym przerwaniu najpierw kazałem zaświecić jedną lampę, w następnym nie wysterowałem żadnej,w następnym drugą lampę, potem znowu żadnej itd. W wyniku tego powstał nieprzyjemny efekt migotania wszystkich lamp, więc zrezygnowałem z tego pomysłu.

Obniżenie napięcia pomaga,ale obniża też jasność świecenia całego wyświetlacza. Może macie inne pomysły?

Projekt zegara mam nadzieję ukaże się za jakiś czas w EdW, już wysłałem do Redakcji materiały do publikacji.

[ Dodano: 2008-06-02, 18:44 ]
Tak patrzę na notkę katalogową Atmega162 i chyba się nie nada do mojego projektu. Albo ja źle patrzę, albo ta kostka nie posiada przetworników A/C?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 02 cze 2008, 17:45

M@ciej pisze:Próbowałem już sztuczki programowej. Po prostu przy jednym przerwaniu najpierw kazałem zaświecić jedną lampę, w następnym nie wysterowałem żadnej,w następnym drugą lampę, potem znowu żadnej itd. W wyniku tego powstał nieprzyjemny efekt migotania wszystkich lamp, więc zrezygnowałem z tego pomysłu.
Zerknij na załączony kod ja tego nie mam w swoim zegarze.
Załączniki
Nixie.zip
(65.31 KiB) Pobrany 615 razy

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 02 cze 2008, 19:02

W sumie mój jest podobny układowo.Zamiast 4028 mam 4067,gdyż takie miałem pod ręką. Mam tylko 4 lampy Z566M, reszta w sumie taka sama. Kod pisałem w Bascomie,a tego w C nie rozumiem,bo nie rozumiem C :(

Z katod wychodzą jeszcze diody prostownicze i dioda Zenera 75V, jakie to ma zastosowanie??

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 02 cze 2008, 20:02

To jest takie zabezpieczenie aby czasami nie wybrane akurat katody nie zaczynały pracować jak anody i żeby nie zaczynał swiecić cyfry w innych lampach. Jeżeli np na lampie LN2 ( z załączonego schematu) ma zaświecić cyfra zero to ta katoda jest zwarta poprzez tranzystor (Q18) do masy a pozostałe katody (cyfry) z tej lampy będą dążyć do jakiegoś napięcia dodatniego wystarczająco wysokiego aby spowodować że zaczną "pracować jak anody" co może spowodować że i w innych lampach może słabo rozświetlić się też cyfra zero, diody te powodują że pozostałe katody mogą mieć maksymalnie w takiej sytuacji 75V co nie spowoduje niepożądanego podświetlania.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 02 cze 2008, 21:11

Może to jest rozwiązanie mojego problemu? Zauważyłem, że niektóre cyfry zostają niepożądanie podświetlane. Świecą się całe a niektóre tylko np. u dołu, lub tylko fragment jest podświetlany, lecz bardzo słabo. Mam dokładnie te same lampy co u Kolegi na schemacie.

ODPOWIEDZ