Programy do obliczania układów z lampami elektronowymi
Programy do obliczania układów z lampami elektronowymi
Nie wiem czy ten temat nie pasował by też do działu Kącik lampowy / elektronika retro. W sumie dotyczy on jednak programów wspomagających projektowanie i obliczanie wybranych parametrów układów zbudowanych na lampach elektronowych, więc myślę, że nie popełniłem dużego błędu. Wracając do sedna sprawy. Na tej stronie znalazłem trzy programy mogące się przydać przy konstruowaniu własnych urządzeń zbudowanych na lampach elektronowych. Programy te to:
1. Labolatorium 1.2b - Obliczanie podstawowych parametrów: wzmocnienia, pasma przenoszenia, współczynnika asymetrii itp. dla różnych układów lampowych.
2. Amator 2000 - Obliczanie transformatorów głośnikowych. Dodatkowo można obliczyć parametry transformatora zasilającego i rozkodować kolorowy kod rezystorów.
3. ECCLab 7.0 - Obliczanie podstawowych parametrów: wzmocnienia, pasma przenoszenia, współczynnika asymetrii itp. dla różnych układów lampowych.
Zainteresowanych zachęcam do bezpłatnego pobrania tych programów, tym bardziej iż ich objętość jest znikoma poniżej 1 MB. Strona zawiera wiele różnych materiałów z zakresu lamp elektronowych i myślę, że jest warta odwiedzenia.
1. Labolatorium 1.2b - Obliczanie podstawowych parametrów: wzmocnienia, pasma przenoszenia, współczynnika asymetrii itp. dla różnych układów lampowych.
2. Amator 2000 - Obliczanie transformatorów głośnikowych. Dodatkowo można obliczyć parametry transformatora zasilającego i rozkodować kolorowy kod rezystorów.
3. ECCLab 7.0 - Obliczanie podstawowych parametrów: wzmocnienia, pasma przenoszenia, współczynnika asymetrii itp. dla różnych układów lampowych.
Zainteresowanych zachęcam do bezpłatnego pobrania tych programów, tym bardziej iż ich objętość jest znikoma poniżej 1 MB. Strona zawiera wiele różnych materiałów z zakresu lamp elektronowych i myślę, że jest warta odwiedzenia.
To ja dorzuce coś jeszcze - symulator będący dodatkowym modułem do Cadstara. Ma wbudowanekreatory różnych schematów,wiele instrumentów pomiarowych, wirtualnych generatorów,zasilaczy, itp. Poniżej na zrzucieprzykładowy schemat z kreatora a po lewej dostępne przykłady układów lampowych. Oczywiśćie program ma własną bibliotekę elementów jak i możliwość definiowania własnych modeli. Dostępna jest wersja 45 dniowa demo na stronie producenta lubu mnie wersja pełna,
Jejuuuuu luudzie! Przestaniecie spamować to forum ?? Może zanim napiszesz jakikolwiek post na forum sprawdź w wikipedii, google czy nie ma żadnych info na ten temat
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lampa_elektronowa
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lampa_elektronowa
Różni się, różni i to bardzo.Np. od naftowej która ma knot, zbiornik z naftą, szklaną osłonkę i służyła do oświetlania mieszkań i chyba nawet ulickuoda pisze:Lampa elektronowa się czymś różni od normalnej lampki? Bo dziwnie ją traktujcie - jako coś odmiennego... x]
Aha, a tak w temacie.Jest jeszcze Tube Cad do projektowania wzmacniaczy.
Istnieje jeszcze taki programik jak Pspice. W nim nie ma bezpośrednio po zainstalowaniu lamp, ale są dostępne w internecie gotowe biblioteki. Oczywiście tez jest możliwość tworzenia własnych elementów. Jeżeli ktoś by potrzebował zarówno jednego jak i drugiego mogę użyczyć i wyjaśnić jak szybko i bezboleśnie dołączyć dodatkowe biblioteki by wszystko grało. Korzystałem z tego programu przy robieniu projektu i wszystko potoczyło się dobrze.