Programy do obliczania układów z lampami elektronowymi

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Programy do obliczania układów z lampami elektronowymi

Post autor: KrzysiekK » 05 gru 2007, 21:52

Nie wiem czy ten temat nie pasował by też do działu Kącik lampowy / elektronika retro. W sumie dotyczy on jednak programów wspomagających projektowanie i obliczanie wybranych parametrów układów zbudowanych na lampach elektronowych, więc myślę, że nie popełniłem dużego błędu. Wracając do sedna sprawy. Na tej stronie znalazłem trzy programy mogące się przydać przy konstruowaniu własnych urządzeń zbudowanych na lampach elektronowych. Programy te to:
1. Labolatorium 1.2b - Obliczanie podstawowych parametrów: wzmocnienia, pasma przenoszenia, współczynnika asymetrii itp. dla różnych układów lampowych.
2. Amator 2000 - Obliczanie transformatorów głośnikowych. Dodatkowo można obliczyć parametry transformatora zasilającego i rozkodować kolorowy kod rezystorów.
3. ECCLab 7.0 - Obliczanie podstawowych parametrów: wzmocnienia, pasma przenoszenia, współczynnika asymetrii itp. dla różnych układów lampowych.
Zainteresowanych zachęcam do bezpłatnego pobrania tych programów, tym bardziej iż ich objętość jest znikoma poniżej 1 MB. Strona zawiera wiele różnych materiałów z zakresu lamp elektronowych i myślę, że jest warta odwiedzenia.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 06 gru 2007, 20:13

Bardzo ciekawe, jak na razie myślałem że w technice lampowej to tylko w postaci papierowej można coś obliczyć :oops: . Ale spoko dzięki za post teraz eksperymenty mniej czasu zajmą :D

Awatar użytkownika
Pi-Vo
-

Post autor: Pi-Vo » 08 kwie 2008, 16:50

Symulator Protela 99 i DXP nieźle sobie radzi z lampami.Tylko wybór lamp w bibliotekach dość skromny ale 12AX7 i 12AU7 są i 6L6.A to już nieźle.

przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 29 maja 2008, 20:27

To ja dorzuce coś jeszcze - symulator będący dodatkowym modułem do Cadstara. Ma wbudowanekreatory różnych schematów,wiele instrumentów pomiarowych, wirtualnych generatorów,zasilaczy, itp. Poniżej na zrzucieprzykładowy schemat z kreatora a po lewej dostępne przykłady układów lampowych. Oczywiśćie program ma własną bibliotekę elementów jak i możliwość definiowania własnych modeli. Dostępna jest wersja 45 dniowa demo na stronie producenta lubu mnie wersja pełna,
Załączniki
bez tytułu.JPG

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 29 maja 2008, 21:02

CircuitMaker Student v6.2c ma lampy.

kuoda
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kuoda » 30 maja 2008, 18:55

Lampa elektronowa się czymś różni od normalnej lampki? Bo dziwnie ją traktujcie - jako coś odmiennego... x]

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 30 maja 2008, 18:57

kuoda pisze:Lampa elektronowa się czymś różni od normalnej lampki? Bo dziwnie ją traktujcie - jako coś odmiennego... x]
To nie jest zwykła lampa, kiedyś zastępowała tranzystor.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 30 maja 2008, 18:57

Zależy co kolega rozumie przez "normalną" lampę.

GVolt
Użytkownik

Post autor: GVolt » 30 maja 2008, 18:58

Jejuuuuu luudzie! Przestaniecie spamować to forum ?? Może zanim napiszesz jakikolwiek post na forum sprawdź w wikipedii, google czy nie ma żadnych info na ten temat :!:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Lampa_elektronowa

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 30 maja 2008, 19:00

GVolt pisze:Jejuuuuu luudzie! Przestaniecie spamować to forum ?? Może zanim napiszesz jakikolwiek post na forum sprawdź w wikipedii, google czy nie ma żadnych info na ten temat
Spokojnie, to nie elektroda :D
Spytać się chłopak nie może?? :D

Awatar użytkownika
Pi-Vo
-

Post autor: Pi-Vo » 30 maja 2008, 20:09

kuoda pisze:Lampa elektronowa się czymś różni od normalnej lampki? Bo dziwnie ją traktujcie - jako coś odmiennego... x]
Różni się, różni i to bardzo.Np. od naftowej która ma knot, zbiornik z naftą, szklaną osłonkę i służyła do oświetlania mieszkań i chyba nawet ulic :lol: Od nocnej też się różni, w nocnej jest żarówka albo świetlówka, niekiedy LED i też służy do oświetlenia.Lampa elektronowa nie służy do oświetlania czegokolwiek i świeci bardzo słabo a czasami w ogóle bo ma włókno schowane w katodzie albo metalową obudowę.I służy do wzmacniania, prostowania, mieszania albo generowania sygnałów.Czasami może coś wyświetlać (kineskop, lampa oscyloskopowa, wyświetlacz VFD albo Nixie, magiczne oko).
Aha, a tak w temacie.Jest jeszcze Tube Cad do projektowania wzmacniaczy.

samson
Użytkownik

Post autor: samson » 31 maja 2008, 22:02

Istnieje jeszcze taki programik jak Pspice. W nim nie ma bezpośrednio po zainstalowaniu lamp, ale są dostępne w internecie gotowe biblioteki. Oczywiście tez jest możliwość tworzenia własnych elementów. Jeżeli ktoś by potrzebował zarówno jednego jak i drugiego mogę użyczyć i wyjaśnić jak szybko i bezboleśnie dołączyć dodatkowe biblioteki by wszystko grało. Korzystałem z tego programu przy robieniu projektu i wszystko potoczyło się dobrze.

Awatar użytkownika
Neutron
-
Kontakt:

Post autor: Neutron » 01 cze 2008, 16:13

Niezwykłe uniwersalne narzędzie ECClab 3.1 - za pomocą tego programu można obliczyć podstawowe parametry układów lampowych: wzmocnienie, pasmo przenoszenia, współczynnik asymetrii itd. Program ten można wykorzystać również do projektowania dławików do filtrów zasilaczy.

ODPOWIEDZ