Kondensatory wyłącznie LOW ESR. Przecież to jest zasilacz impulsowy! Zwykłe spuchną od ciepła generowanego z zewnątrz jak i wewnątrz. A brak stabilizacji spowoduje w najgorszym przypadku zmniejszenie wypełnienia impulsów przetwornicy, dojdzie do jej przegrzania (spalenia) z powodu długich czasów otwarcia, groźnie wzrośnie napięcie impulsowe na wyjściu i kolokwialnie "po zawodach".AWS 303 pisze:A czy kondki te bliżej wyjścia napięcia są jakieć specjalne, czy zwykłe? Można je wymienić na zwykłe? Mój zasilacz ma 6 lat...
Jak uruchomić zasilacz komputerowy:?:
-
ZbeeGin
Witam.
Mam kilka pytań:
1. Jak pobieram ze strony wtórnej 15W, to zasilacz ile będzie pobierał z sieci?
2. Nie będę nigdy wykorzystywać pełnej mocy zasilacza. Zwykle będzie to około 15W. Czy wówczas mogę założyć mostek 1,5A?
3. Czy diodę SCHOTKY'ego mogę wymienić na zwykłą?
4. Czy ktoś mógłby zamieścić rysunek z opisanymi napięciami na wtyczce ATX?
5. Czy na linię POWER GOOD można podłączyć diodę LED?
Proszę o odpowiedź...
Mam kilka pytań:
1. Jak pobieram ze strony wtórnej 15W, to zasilacz ile będzie pobierał z sieci?
2. Nie będę nigdy wykorzystywać pełnej mocy zasilacza. Zwykle będzie to około 15W. Czy wówczas mogę założyć mostek 1,5A?
3. Czy diodę SCHOTKY'ego mogę wymienić na zwykłą?
4. Czy ktoś mógłby zamieścić rysunek z opisanymi napięciami na wtyczce ATX?
5. Czy na linię POWER GOOD można podłączyć diodę LED?
Proszę o odpowiedź...
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Ad1. Prawdopodobnie parę watów więcej
Ad2. Nie zawsze, w zależności od konstrukcji zasilacza prąd ładowania kondensatorów wejściowych może uszkodzić mostek o za małym prądzie
Ad3. NIE! diody schotkiego zastosowane są ze względu na mały spadek napięcia oraz ze względu możliwość pracy przy wysokich częstotliwościach, dlatego zastosowanie zwykłych diodek prostowniczych w zasilaczu impulsowym jest niemożliwe
Ad4. http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Wt ... TX_2.2.svg pierwszy wynik google :p
Ad5. Tak, nie ma problemy PG uciągnie LEDa byle tylko prąd nie był większy niż kilkanaście mA.
Ad2. Nie zawsze, w zależności od konstrukcji zasilacza prąd ładowania kondensatorów wejściowych może uszkodzić mostek o za małym prądzie
Ad3. NIE! diody schotkiego zastosowane są ze względu na mały spadek napięcia oraz ze względu możliwość pracy przy wysokich częstotliwościach, dlatego zastosowanie zwykłych diodek prostowniczych w zasilaczu impulsowym jest niemożliwe
Ad4. http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Wt ... TX_2.2.svg pierwszy wynik google :p
Ad5. Tak, nie ma problemy PG uciągnie LEDa byle tylko prąd nie był większy niż kilkanaście mA.
-
ZbeeGin
115V AC? Przecież kupe osób nie ma uziemionych gniazdek a kopiące komputery zdarzają się bardzo rzadko (dużo rzadziej niż osoby z nieuziemionymi gniazdkami) pozatym jeśliby bez uziemienia na obudowie występowało 115V, to po uziemieniu byłoby zwarcie, nas by nie kopało, ale ten prąd by płynął tylko, ze do ziemi...mathieiov pisze:będziesz miał na obudowie połowę napięcia sieciowego - będzie lekko "kopać".
wiec o co chodzi?
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
W zasadzie to nawet mniej niż 115V, trzeba też doliczyć pojemność obudowa komputera-ziemia (otoczenie). Często też zdarza że obudowa PeCeta dotyka ścianę która też w jakimś stopniu przewodzi i napięcie na obudowie komputera jest praktycznie równe zeru.
[ Dodano: 2008-09-24, 19:30 ]
[ Dodano: 2008-09-24, 19:30 ]
Właśnie te kondensatory działają jak dzielnik napięciowy, w którym zamiast rezystancji są pojemności.mathieiov pisze:Kulpina, nie ma zwarcia. Zobacz na schemat zasilacza. Przewody L i N są podłączone do PE szeregowo poprzez kondensatory.