Taśma żyłowa 300V
Taśma żyłowa 300V
Witam
Ciekawi mnie ta taśma: http://www.sklep.avt.pl/p/pl/1425/przew ... awg28.html
I mam pytanie: Jaki ona uciągnie prąd przy powiedzmy 230V i przy np. 12V?
Ciekawi mnie ta taśma: http://www.sklep.avt.pl/p/pl/1425/przew ... awg28.html
I mam pytanie: Jaki ona uciągnie prąd przy powiedzmy 230V i przy np. 12V?
Podane napięcie to nie wszystko, przy podanym przekroju żyły przewodu 0,09m² i napięciu 230V przewód ten może ulec przy dołączeniu do niego żarówki o niezbyt dużej mocy. Podobnie może być przy napięciu 12V, kiedy przewodem będzie płynął większy prąd - ampery. Generalnie tego rodzaju przewód jest stosowany do łączenia np. twardych dysków, napędów CD/DVD w komputerach z płytą główną. Można nim podłączyć także, np. wyświetlacz LCD/LED, klawiaturę do układu elektronicznego. Jednak do przesyłania nim dużych napięć w tym napięcia 230V AC, jak również dużych prądów tego rodzaju przewód się nie nadaje.
Re: Taśma żyłowa 300V
Napięcie nie ma znaczenia. Wytrzymałości przewodu dotyczy tylko prąd. A napięcie dotyczy tylko izolacji.Michał P. pisze:Jaki ona uciągnie prąd przy powiedzmy 230V i przy np. 12V?
Dokładnie. Maksymalne napięcie tej taśmy jest to wartość, po której przekroczeniu istnieje ryzyko przebicia lub innego uszkodzenia izolacji przewodów. To maksymalne napięcie zależy od materiału i grubości zastosowanej izolacji. Natomiast samemu drutowi napięcie występujące na nim w ogóle nie szkodzi. Szkodzi mu natomiast prąd - im większy prąd tym bardziej przewód się grzeje. Po przekroczeniu dopuszczalnego prądu, który zależy od materiału i grubości (konkretnie przekroju) przewodu, pojawia się ryzyko przepalenia tego przewodu lub jego innego uszkodzenia. Wartość prądu nie ma z kolei znaczenia z punktu widzenia izolacji, chyba że weźmiemy pod uwagę to że za duży prąd może tak rozgrzać przewód że izolacja się stopi 
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Panowie! Nie ma o czym dyskutować... Taka taśma służy do przesyłania sygnałów a nie zasilania czegokolwiek powyżej kilkuset miliamperów. Zapewne większość z Was widziała taką taśmę w komputerze, natomiast kto widział żeby taka taśma zasilała silnik, żarówkę czy inny odbiornik "prądożerny"? No właśnie!
Jednak dalej jest to tylko kabel. Amatorzy-hobbyści mają to do siebie, że często wykorzystują rzeczy niezgodnie z zamysłem producenta. Jeśli zachowa się zdrowy rozsądek pod względem prądu i weźmie pod uwagę ryzyko takiego zastosowania to można z powodzeniem tą taśmą coś zasilać. Ja widziałem uzwojenie na transformatorze zrobione z takiej taśmy 
Jednazke laczac kilka zyl razem mozna to obejsc. Tasma ma ta ciekawa ceche, ze mozna zacisnac na niej zlacze IDC, co pozwala w bardzo szybki sposob przygotowac trwaly i estetyczny przewod...gwozdex pisze:Taka taśma służy do przesyłania sygnałów a nie zasilania czegokolwiek powyżej kilkuset miliamperów