Sam zrobił drukarkę
Sam zrobił drukarkę
To prawda. Chociaż była robiona do C64 i tak jest niezła.
Stronka
Jestem pełen podziwu dla tego człowieka. Robił mechanikę od podstaw... .
I to działa (albo działało w każdym razie)!
Stronka
Jestem pełen podziwu dla tego człowieka. Robił mechanikę od podstaw... .
I to działa (albo działało w każdym razie)!
kiedyś tez o tym myślałem... I doszedłem do wniosków że jest to możliwe we własnym zakresie po zrobieniu odpowiedniej mechaniki , programu i odpowiedniego systemu sterującego... Idea była by prosta: z komputera przesyłany by był plik z obrazkiem monochromatyczym .bmp zapisywany by był do EEPROMU procesor odczytywał by i przesuwał pisak i zaznaczał pojedyncze kropki "piksele" które wyznaczały by całośćDarkJarek pisze: myślałem nad zrobieniem plotera do rysowania obwodów
Add:
DarkJarek
Zamiast wypalać laserem ścieżki, a w zasadzie przerwy między nimi, łatwiej było by za pomocą lasera naświetlać emulsję światłoczułą na laminacie tak jak w metodzie fotochemicznej wykonywania płytek drukowanych.
Add:
grysek67
Zamiast wysyłać do takiej drukarki plik graficzny np. BMP, łatwiej było by przetłumaczyć programowo dane w formacie HPGL na format danych zrozumiały dla takiej drukarki. Tak jak w ploterze. Zamiast rysującego pisaka laser jak pisałem wyżej. Tu jest jednak pewien problem. Mianowicie wielkość plamki lasera od której będzie zależała rozdzielczość takiej drukarki. Natomiast co do mechanizmu, może udało by się wykorzystać mechanizm ze starych drukarek ewentualnie skanerów.
DarkJarek
Zamiast wypalać laserem ścieżki, a w zasadzie przerwy między nimi, łatwiej było by za pomocą lasera naświetlać emulsję światłoczułą na laminacie tak jak w metodzie fotochemicznej wykonywania płytek drukowanych.
Add:
grysek67
Zamiast wysyłać do takiej drukarki plik graficzny np. BMP, łatwiej było by przetłumaczyć programowo dane w formacie HPGL na format danych zrozumiały dla takiej drukarki. Tak jak w ploterze. Zamiast rysującego pisaka laser jak pisałem wyżej. Tu jest jednak pewien problem. Mianowicie wielkość plamki lasera od której będzie zależała rozdzielczość takiej drukarki. Natomiast co do mechanizmu, może udało by się wykorzystać mechanizm ze starych drukarek ewentualnie skanerów.
Z tym naświetlaniem to mogła by być fajna sprawa. Mechanizm można zrobić w miarę dokładny kosztem szybkości jego działania. Z tym, że jaki laser był by do tego najlepszy. Popularne diory laserowe ze wskaźników pewnie by się nie nadały. Pewnie najlepszy by był ultrafioletowy o cienkiej wiązce tylko skąd taki wziąć? Pozycjonowanie myślałem, żeby zrobić tak jak napisał KszysiekK.
Z nagrywarki DVD był by w sam raz. Jak widać ploter jest do zrobienia: http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php? ... ers/ploter.
Taki ploter jest trochę za mały do wykonywania płytek drukowanych. Jak widać na zdjęciach zamieszczonych na powyższej stronie do budowy stolika wykorzystano śruby będące "rdzeniem" przyrządu pomiarowego zwanego mikrometrem co zapewnia dokładność rzędu 0,01 mm.