Sam zrobił drukarkę

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Sam zrobił drukarkę

Post autor: elemaniac » 10 maja 2008, 16:48

To prawda. Chociaż była robiona do C64 i tak jest niezła.
Stronka
Jestem pełen podziwu dla tego człowieka. Robił mechanikę od podstaw... .
I to działa (albo działało w każdym razie)!

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 11 maja 2008, 16:00

No tak to jest możliwe, ale współczesne drukarki uzyskują dużo większe rozdzielczości, raczej tak duże, że nie da się ich uzyskać w warunkach domowych, bo robią to maszyny, a ludzie jeśli już zajmują się tylko projektowaniem...

Ale w każdym razie ciekawy projekt :mrgreen:

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 11 maja 2008, 17:22

Rozdzielczosc zależy od kąta mikrokroku silnika krokowego lub w ploterach od przekładni a także od plujki

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 11 maja 2008, 18:51

Ja kiedyś myślałem nad budową drukarki na zwykły długopis. Miałby być to zwykły pojazd który kreślił by kształt liter na kartce. Jestem ciekaw czy coś takiego dało by rade zrobić?

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 11 maja 2008, 18:59

Też myślałem :mrgreen: Np. żeby obejść zabezpieczenia mojej pani od histy i wosy, która każe sama pisać zadania... Ale w każdym razie chyba by sie dało, tylko trzeba by przemyśleć jak zrobić przesuwanie długopisu itp., ale to nie ten temat wiec nie offtopójmy... :mrgreen:

Awatar użytkownika
DarkJarek
-
Kontakt:

Post autor: DarkJarek » 11 maja 2008, 19:05

Ja myślałem nad zrobieniem plotera do rysowania obwodów :), ewentualnie wypalania laserem co było by kłopotliwe pod względem znalezienia i ceny lasera o odpowiedniej mocy.

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 11 maja 2008, 19:27

DarkJarek pisze: myślałem nad zrobieniem plotera do rysowania obwodów
kiedyś tez o tym myślałem... I doszedłem do wniosków że jest to możliwe we własnym zakresie po zrobieniu odpowiedniej mechaniki , programu i odpowiedniego systemu sterującego... Idea była by prosta: z komputera przesyłany by był plik z obrazkiem monochromatyczym .bmp zapisywany by był do EEPROMU procesor odczytywał by i przesuwał pisak i zaznaczał pojedyncze kropki "piksele" które wyznaczały by całość :mrgreen: Eh strasznie to skomplikowane a najgorsze jest zbudowanie tak precyzyjnej mechaniki... :cry:

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 11 maja 2008, 21:29

Add:
DarkJarek
Zamiast wypalać laserem ścieżki, a w zasadzie przerwy między nimi, łatwiej było by za pomocą lasera naświetlać emulsję światłoczułą na laminacie tak jak w metodzie fotochemicznej wykonywania płytek drukowanych.

Add:
grysek67
Zamiast wysyłać do takiej drukarki plik graficzny np. BMP, łatwiej było by przetłumaczyć programowo dane w formacie HPGL na format danych zrozumiały dla takiej drukarki. Tak jak w ploterze. Zamiast rysującego pisaka laser jak pisałem wyżej. Tu jest jednak pewien problem. Mianowicie wielkość plamki lasera od której będzie zależała rozdzielczość takiej drukarki. Natomiast co do mechanizmu, może udało by się wykorzystać mechanizm ze starych drukarek ewentualnie skanerów.

Awatar użytkownika
DarkJarek
-
Kontakt:

Post autor: DarkJarek » 11 maja 2008, 22:56

Z tym naświetlaniem to mogła by być fajna sprawa. Mechanizm można zrobić w miarę dokładny kosztem szybkości jego działania. Z tym, że jaki laser był by do tego najlepszy. Popularne diory laserowe ze wskaźników pewnie by się nie nadały. Pewnie najlepszy by był ultrafioletowy o cienkiej wiązce tylko skąd taki wziąć? Pozycjonowanie myślałem, żeby zrobić tak jak napisał KszysiekK.

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 12 maja 2008, 6:15

KrzysiekK pisze:Mianowicie wielkość plamki lasera od której będzie zależała rozdzielczość takiej drukarki
No właśnie tylko skąd wziać taki laserek? Jeśli była by możliwość kupienia takiego to napewno nie będzie on tani... :???:

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 12 maja 2008, 18:23

Może udało by się wykorzystać laser - lub cały jego moduł wraz z soczewkami z nagrywarki DVD? Plamka - punkt świecenia powinien być mały, a i moc powinna wystarczyć do naświetlenia emulsji światłoczułej.

Awatar użytkownika
DarkJarek
-
Kontakt:

Post autor: DarkJarek » 12 maja 2008, 18:46

Z nagrywarki DVD był by w sam raz. Jak widać ploter jest do zrobienia: http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php? ... ers/ploter.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 12 maja 2008, 19:04

Taki ploter jest trochę za mały do wykonywania płytek drukowanych. Jak widać na zdjęciach zamieszczonych na powyższej stronie do budowy stolika wykorzystano śruby będące "rdzeniem" przyrządu pomiarowego zwanego mikrometrem co zapewnia dokładność rzędu 0,01 mm.

ODPOWIEDZ