Ognista Trioda
Ognista Trioda
Mój pierwszy dzień na forum a już mam ciekawy temat.
Szperając po internecie znalazłem ekscytujący projekt triody:
http://www.sparkbangbuzz.com/flame-amp/flameamp.htm
Szperając po internecie znalazłem ekscytujący projekt triody:
http://www.sparkbangbuzz.com/flame-amp/flameamp.htm
Jak działa? Każdy kto siedział lub siedzi w technice lampowej wie jak. Wykorzystywane jest zjawisko termoemisji elektronów z rozgrzanego metalu (podobnie jak w lampie elektronowej). Płomień jest strefą zjonizowanego quasi-neutralnego gazu, który dzięki obecności w nim jonów może przewodzić prąd. Podstawy fizyczne są te same co przy pracy zwykłej lampy elektronowej, tyle że w lampie jest stosowany bardzo rozrzedzony gaz lub próżnia zaś tutaj zjonizowany temperaturowo gaz.
FachowoJasam pisze:Jak działa? Każdy kto siedział lub siedzi w technice lampowej wie jak. Wykorzystywane jest zjawisko termoemisji elektronów z rozgrzanego metalu (podobnie jak w lampie elektronowej). Płomień jest strefą zjonizowanego quasi-neutralnego gazu, który dzięki obecności w nim jonów może przewodzić prąd. Podstawy fizyczne są te same co przy pracy zwykłej lampy elektronowej, tyle że w lampie jest stosowany bardzo rozrzedzony gaz lub próżnia zaś tutaj zjonizowany temperaturowo gaz.
[ Dodano: 2008-05-09, 13:46 ]
Tak sobie myślę i doszedłem do wniosku, że jakby to całe ustrojstwo wsadzić np. do starego pieca to wyszedł by z tego niezły piecyk lampowy
Co wy na to?
Bardzo dobry żart. W istocie piecykelemaniac pisze: [ Dodano: 2008-05-09, 13:46 ]
Tak sobie myślę i doszedłem do wniosku, że jakby to całe ustrojstwo wsadzić np. do starego pieca to wyszedł by z tego niezły piecyk lampowy![]()
Co wy na to?
Wiem przecież o tym czytałem na tamtej stronce.Jasam pisze:Bardzo dobry żart. W istocie piecykelemaniac pisze: [ Dodano: 2008-05-09, 13:46 ]
Tak sobie myślę i doszedłem do wniosku, że jakby to całe ustrojstwo wsadzić np. do starego pieca to wyszedł by z tego niezły piecyk lampowy![]()
Co wy na to?. Jednak z praktycznego punktu widzenia te ogniowe "lampy elektronowe" mają bardzo małą sprawność i mogą być raczej jedynie wspaniałą ciekawostką.
Chodzi Ci o przetwornicę do wytworzenia napięcia zasilania do tej lampy tak? Lepiej ją jednak zrobić na tranzystorach na przykład bo o ile nie jest do zasilania tego potrzebne duże natężenie to do doświadczeń z wzmocnieniem czy generowaniem jest potrzebne dosyć dobrze wystabilizowane napięcie stałe (U= około 300V. Wartość ta nie jest jednak krytyczna i może być różna-byle była stała w czasie).
Tzn. generator do trafa na tranzystorach czy ogólnie cała przetwornica na nich zbudowana?Jasam pisze:Chodzi Ci o przetwornicę do wytworzenia napięcia zasilania do tej lampy tak? Lepiej ją jednak zrobić na tranzystorach na przykład bo o ile nie jest do zasilania tego potrzebne duże natężenie to do doświadczeń z wzmocnieniem czy generowaniem jest potrzebne dosyć dobrze wystabilizowane napięcie stałe (U= około 300V. Wartość ta nie jest jednak krytyczna i może być różna-byle była stała w czasie).