układ '90 oraz '47 i eagle

Dyskusje ogólne na temat "cyfrówki" czyli wszystko o TTL/CMOS, językach VHDL i VERILOG, bramkach, rejestrach, przerzutnikach... Dobre miejsce na pytania odnośnie uniwersalnych programatorów (np. Willem) a także podłączania własnych peryferiów do komputera PC.
Barto
-
Kontakt:

Post autor: Barto » 04 maja 2008, 17:51

Czy mogłbys rozwinąć pkt 4 twojej odpowiedzi,bo nie zabardzo wiem jak to zrobic.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 04 maja 2008, 17:56

Kolego, czytaj ze zrozumieniem i czytaj wszystko. Przeież to napisałem:
Jak sterować kropką? Jeśli założymy, że sygnał zegarowy będzie miał stałą częstowliwość przy obu zakresach - co jest Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem - to sytuacja będzie następująca: Przy zakresie 9.9999 sygnał zegarowy podajesz bezpośredniio do licznika i zapalasz segment "h" na pierwszym wyświetlaczu. Przy zakresie 99.999 sygnał zegarowy przepuszczasz dodatkowo przez licznik do 10 - w celu jego podzielenia (prescaler) a zapalasz seg. "h" na drugim wyświetlaczu. Za pomocą kilku dodatkowych bramek można to ładnie zrealizować.
A bramki AND i jej funkcje przecież znasz (?).

Barto
-
Kontakt:

Post autor: Barto » 04 maja 2008, 19:55

Poprawilem schemat,choć nie jestem pewien czy bedzie dobrze działał ;].

Na jakim etapie mam podłaczyć zasilanie do układów ....po przeniesieniu na plytke ?

Zastanawiam sie czy przed wejsciem clk do pierwszedo liczniaka nie dac bramki or.
Załączniki
licznik.jpg

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 05 maja 2008, 17:09

Barto pisze:Poprawilem schemat,choć nie jestem pewien czy bedzie dobrze działał ;].
Zbuduj sobie na płytce stykowej (bread board) i sprawdź... Eewentualnie częściowo możesz sprawdzić działanie w symulatorze logicznym.
http://www.elektroda.net/download/file1356.html
http://www.softronix.com/logic.html
Zastanawiam sie czy przed wejsciem clk do pierwszedo liczniaka nie dac bramki or.
Przez bramkę lub przez diody (też zrobią sumę). Inaczej będzie stan hazardu.
Barto pisze:Na jakim etapie mam podłaczyć zasilanie do układów ....po przeniesieniu na plytke ?
Przecież, Eagle połączy piny zasilające. Podepnij tylko wyprowadzenia jakieś z VCC i GND by móc to zasilanie podłączyć z zasilacza. No i nie zapomnij o przełączniku S3.

Barto
-
Kontakt:

Post autor: Barto » 06 maja 2008, 11:33

Podłaczyłem zasialnie,lecz jak daje na sprawdzanie błedów do wyskakuje mi ostrzezenie ze Vss jes podłaczone do GND a Vdd do NS85? i tak przy kazdym podlaczeniu pinow zasilajacych.
Załączniki
bez tytułu.JPG

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 06 maja 2008, 18:48

To podłącz Vdd do komponentu Vdd, a Vss do komponentu Vss. Utwórz sobie potem jakieś złącze gdzie podłączysz Vdd jako "+" zasilania, a Vss jako "-" zasilania.

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 07 maja 2008, 23:41

W końcu na jakich układach chcesz to robić?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 08 maja 2008, 16:58

W końcu na jakich układach chcesz to robić?
Zaproponowałem koledze by użył czegoś nowocześniejszego zamiast starych i "oldskoolowych" liczników i transkoderów. Nazwy układów możesz odczytać z jednego ze schematów.

Barto
-
Kontakt:

Post autor: Barto » 11 maja 2008, 17:49

Został mi jeszcze jeden problem do rozpatrzenia, mianowicie drganie zestyków.Przeczytałem ze wystarczy wlaczyć rownolegle kondensator,tylko teraz nie wiem czy wzgledem elemantu(przełacznika) czy masy i o jakiej pojemności ?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 11 maja 2008, 20:06

Między dany sygnał a masę. Wystarczy 10nF, ale jak nie da rady to 100nF, więcej nie dawaj.
Tylko eliminacja drgań zestyków w tym układzie jest w sumie zbędna. Czasy taktowania są dość duże zatem drganie przez parę ms nic nie zmieni.

Barto
-
Kontakt:

Post autor: Barto » 12 maja 2008, 17:56

Analizując zaprojektowany układ złapałem sie na jednej rzeczy,przełacznik s1 mial sluzyć jako zmiana licznika z do n (włacznik off) na mod n (włacznik on).Wtedy mnie naszla watpliwość.;] Mianowicie wszystkie liczniki sa polaczone kaskadowo przez wyjscie "przepełnienia"wiec po zliczeniu 9 impulsów przy 10 wystawia 1 na to wyjscie i powoduje ze na kolejnym liczniku pojawi sie liczba 1 pozniej 2 itp.Teraz nurtuje troche moze dziwne pytanie czy po wystawieniu jedynki na wyjscie przepelnienia licznik przepełniony sie zatrzyma ?......czy automatycznie sie wyzeruje i zacznie zliczać od poczatku 1 2 3 4 ... ? przy niepolaczonym wejsciu resetujacym?

jesli automatycznie nastapi wyzerowanie po przepelnieniu to przy planowanej funkcji do n ostatnia kaskada sie nie zatrzyma tylko wyzeruje i licznik niezadziala.

Wiec jak to z tym jest ? ;]

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 12 maja 2008, 18:21

Wszystko powinny wyjaśnić przebiegi jakie znajdziesz w danych katalogowych.

Autoresetowanie całej kaskady licznika po przepełnieniu miija się z celem. Ewentualnie jak masz chęci to możesz dorobić jakiś układ, który po stwierdzeniu przepełnienia całej kaskady zatrzyma zliczanie i będzie mrugał wyświetlaczami (np. wykorzystaj wejście LAMP TEST).

ODPOWIEDZ