układ '90 oraz '47 i eagle
-
ZbeeGin
Kolego, czytaj ze zrozumieniem i czytaj wszystko. Przeież to napisałem:
A bramki AND i jej funkcje przecież znasz (?).Jak sterować kropką? Jeśli założymy, że sygnał zegarowy będzie miał stałą częstowliwość przy obu zakresach - co jest Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem - to sytuacja będzie następująca: Przy zakresie 9.9999 sygnał zegarowy podajesz bezpośredniio do licznika i zapalasz segment "h" na pierwszym wyświetlaczu. Przy zakresie 99.999 sygnał zegarowy przepuszczasz dodatkowo przez licznik do 10 - w celu jego podzielenia (prescaler) a zapalasz seg. "h" na drugim wyświetlaczu. Za pomocą kilku dodatkowych bramek można to ładnie zrealizować.
-
ZbeeGin
Zbuduj sobie na płytce stykowej (bread board) i sprawdź... Eewentualnie częściowo możesz sprawdzić działanie w symulatorze logicznym.Barto pisze:Poprawilem schemat,choć nie jestem pewien czy bedzie dobrze działał ;].
http://www.elektroda.net/download/file1356.html
http://www.softronix.com/logic.html
Przez bramkę lub przez diody (też zrobią sumę). Inaczej będzie stan hazardu.Zastanawiam sie czy przed wejsciem clk do pierwszedo liczniaka nie dac bramki or.
Przecież, Eagle połączy piny zasilające. Podepnij tylko wyprowadzenia jakieś z VCC i GND by móc to zasilanie podłączyć z zasilacza. No i nie zapomnij o przełączniku S3.Barto pisze:Na jakim etapie mam podłaczyć zasilanie do układów ....po przeniesieniu na plytke ?
-
ZbeeGin
-
ZbeeGin
-
ZbeeGin
Analizując zaprojektowany układ złapałem sie na jednej rzeczy,przełacznik s1 mial sluzyć jako zmiana licznika z do n (włacznik off) na mod n (włacznik on).Wtedy mnie naszla watpliwość.;] Mianowicie wszystkie liczniki sa polaczone kaskadowo przez wyjscie "przepełnienia"wiec po zliczeniu 9 impulsów przy 10 wystawia 1 na to wyjscie i powoduje ze na kolejnym liczniku pojawi sie liczba 1 pozniej 2 itp.Teraz nurtuje troche moze dziwne pytanie czy po wystawieniu jedynki na wyjscie przepelnienia licznik przepełniony sie zatrzyma ?......czy automatycznie sie wyzeruje i zacznie zliczać od poczatku 1 2 3 4 ... ? przy niepolaczonym wejsciu resetujacym?
jesli automatycznie nastapi wyzerowanie po przepelnieniu to przy planowanej funkcji do n ostatnia kaskada sie nie zatrzyma tylko wyzeruje i licznik niezadziala.
Wiec jak to z tym jest ? ;]
jesli automatycznie nastapi wyzerowanie po przepelnieniu to przy planowanej funkcji do n ostatnia kaskada sie nie zatrzyma tylko wyzeruje i licznik niezadziala.
Wiec jak to z tym jest ? ;]
-
ZbeeGin
Wszystko powinny wyjaśnić przebiegi jakie znajdziesz w danych katalogowych.
Autoresetowanie całej kaskady licznika po przepełnieniu miija się z celem. Ewentualnie jak masz chęci to możesz dorobić jakiś układ, który po stwierdzeniu przepełnienia całej kaskady zatrzyma zliczanie i będzie mrugał wyświetlaczami (np. wykorzystaj wejście LAMP TEST).
Autoresetowanie całej kaskady licznika po przepełnieniu miija się z celem. Ewentualnie jak masz chęci to możesz dorobić jakiś układ, który po stwierdzeniu przepełnienia całej kaskady zatrzyma zliczanie i będzie mrugał wyświetlaczami (np. wykorzystaj wejście LAMP TEST).