Napięcie elektryczne stałe

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Quentin
Użytkownik

Napięcie elektryczne stałe

Post autor: Quentin » 04 maja 2008, 20:07

Witam :-)

Uczę się aktualnie o napięciach i natknąłem się na coś takiego jak napięcie elektryczne stałe. Najprościej mówiąc jest to napięcie, gdzie polaryzacja zacisków baterii pozostaje stała - to znaczy plus baterii nie może zamienić się z minusem baterii miejscami :?:

spark
Użytkownik

Re: Napięcie elektryczne stałe

Post autor: spark » 04 maja 2008, 20:22

Quentin pisze:Uczę się aktualnie o napięciach i natknąłem się na coś takiego jak napięcie elektryczne stałe. Najprościej mówiąc jest to napięcie, gdzie polaryzacja zacisków baterii pozostaje stała - to znaczy plus baterii nie może zamienić się z minusem baterii miejscami :?:
Nóżek nie ma to się nie zamienią miejscami :P

Naięcie stałe to napięcie, które utrzymuje stałą wartość w czasie.
Jeśli coś ma potencjał 5V i jest napięciem stałym to za sekundę też będzie miało 5V za godzinę będzie miało 5V i za miesiąc również będzie miało 5V...

Jeśli mówimy o źródle napięciowym idealnym oczywiście...

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 05 maja 2008, 22:39

Bateria jest tego przykładem, ale nie patrz na to jak na rzecz fizyczną. Masz 2 kabelki wychodzące z pudełka, lub ściany. Jeśli na jednym z nich masz stale taki sam potencjał w stosunku do drugiego kabelka - mówimy o napięciu stałym. Jeśli na jednym w stosunku do drugiego napięcie zmienia biegun od + do - i wartość zmienia się jak sinusoida - mówimy o napięciu przemiennym (tak jak kabelki wychodzące z kontaktu). Przepraszam za duże uproszczenie.
Jeśli na tych kabelkach wartości napięcia zmieniają się różnie w czasie i nie zmieniają biegunowości - mówimy o napięciu zmiennym w czasie.

Quentin
Użytkownik

Post autor: Quentin » 06 maja 2008, 13:15

Aha, czyli jak będziemy mieć przełącznik, a do niego będą połączone kabelki z biegunów baterii (dwa kabelki z + i dwa z -), więc jeśli będziemy szybko go przełączać, wystąpi polaryzacja mierzona w Hz = napięcie zmienne. Jeżeli w ciągu sekundy przełączymy przełącznik dwa razy, na tak zwaną półfalę ujemną, a potem znowu na dodatnią (wystąpi okres), to otrzymamy napięcie zmienne o częstotliwości 1 Hz, zgadza się :?: (zgadzać się powinno, bo tak wyczytałem w książce Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz - Układy, no ale chcę się jeszcze upewnić :-P ).

Pozdro ;-)

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 06 maja 2008, 17:23

Zgadza się, tylko nie będzie to sinusoida (tak jak w sieci energetycznej) tylko przebieg prostokątny. :cool:

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 06 maja 2008, 18:54

Napięcie nie będzie zmienne tylko przemienne. Samo napięcie się nie zmienia. Zmienia się tylko kierunek prądu.

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 06 maja 2008, 19:52

ZbeeGin pisze:...Zmienia się tylko kierunek prądu.
A jak obwód jest otwarty i prąd nie płynie? :cool: :mrgreen: :razz:

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 06 maja 2008, 20:33

000andrzej pisze:A jak obwód jest otwarty i prąd nie płynie?
Nie ma prądu - nie ma napięcia. Prawo Ohma. Jak włączysz miernik to zamykasz obwód.
Ponadto GΩ, TΩ, itd to też rezystancja.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 06 maja 2008, 21:29

ZbeeGin pisze:
000andrzej pisze:A jak obwód jest otwarty i prąd nie płynie?
Nie ma prądu - nie ma napięcia.
Hmm, trochę mi głupio ale się nie zgodzę :) Stwierdzenie odwrotne owszem - bez napięcia nie ma prądu. Ale napięcie bez prądu może być, choćby naładowany kondensator. W teorii izolator jest idealny i prąd nie płynie, a jednak występuje różnica potencjałów a więc napięcie jest. To, że w praktyce istnienie napięcia zawsze powoduje przepływ jakiegoś prądu nie znaczy że jest odwrotnie, czyli że bez tego prądu nie ma napięcia.

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 06 maja 2008, 22:44

Ale koledzy - nie odbiegajmy od głównego tematu, bo naszemu koledze w głowie namącimy zamiast rozjaśnić. Są to dywagacje czysto akademickie. Zrobiłem małą dygresję i zrobiła się dyskusja. :wink:
Swoją drogą zgodziłbym się z przedmówcą (choć jak to pisałem - nie zastanawiałem się). Potencjał elektryczny ma każde ciało, a jak wziąć 2 ciała to będą 2 różne potencjały.
Wiadomo, że nie ma rzeczy idealnych więc idealne źródło napięcia (tak jak i prądu) nie istnieje.

Quentin
Użytkownik

Post autor: Quentin » 07 maja 2008, 14:27

ZbeeGin pisze:Napięcie nie będzie zmienne tylko przemienne.
Więc autor wyżej wymienionej książki najwyraźniej się pomylił (drugi raz zresztą, bo wcześniej też błąd wyłapałem), więc potem mi źle coś do głowy "wejdzie" i z czego ma się tu człowiek uczyć :?: :shock:

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 07 maja 2008, 16:04

Quentin pisze:
ZbeeGin pisze:Napięcie nie będzie zmienne tylko przemienne.
Więc autor wyżej wymienionej książki najwyraźniej się pomylił (drugi raz zresztą, bo wcześniej też błąd wyłapałem), więc potem mi źle coś do głowy "wejdzie" i z czego ma się tu człowiek uczyć :?: :shock:
pojęcia "zmienny" i "przemienny" potocznie stosowane zwyczajnie znaczą to samo (oba określają napięcie zmieniające swoją wartość/biegunowość w czasie) jednak to tylko potoczność. Warto też dodać że cały proces pomiaru jakie jest napięcie dodatnie/ujemne zależy od ustalonego wcześniej punktu odniesienia.

tak samo jak w życiu używa się określeń masa ciała i ciężar ciała... niby to samo i normalnie są oba pojęcia nawet zamieniane lecz każde z nich oznacza co innego (masa to wartość charakteryzująca materię a ciężar to siła z jaką ta materia działa w polu grawitacyjnym)

dlatego nie można jednoznacznie powiedzieć czy autor się pomylił czy nie, to już należy wyczytać z kontekstu jak to było w domyśle autora...

Quentin
Użytkownik

Post autor: Quentin » 07 maja 2008, 16:06

Czyli w napięciu zmiennym i przemiennym też występuje częstotliwość Hz :?:

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 07 maja 2008, 16:14

Herc to jednostka częstotliwości, a częstotliwość oznacza ilość cykli jakiegoś zjawiska w jednostce czasu. Używa się tego nie tylko w elektronice, a jeśli chodzi o pytanie to tak. Jeśli napięcie zmienia się w czasie o taką samą wartość, to mówimy o częstotliwości tych zmian.

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 07 maja 2008, 16:55

Rozpatrując na przykładzie sygnału sinusoidalnego:

Jeśli w ciągu 1 sekundy wystąpi jeden "brzuszek" dodatni i jeden "brzuszek" ujemny to wtedy częstotliwość takiego sygnału wynosi 1Hz zaś okres 1 sekunda. Porównaj sobie te dane do wcześniej podanych wzorów na częstotliwość i okres...

Jeśli w ciągu 1 sekundy wystąpią po 2 "brzuszki" dodatnie i ujemne wtedy mówimy, że sygnał ma częstotliwość 2Hz ale okres ma już 0,5s.

Co to jest ten okres?

Jest to czas w jakim dany sygnał zdąży wytworzyć jeden "brzuszek" dodatni i jeden ujemny. Jeśli mamy częstotliwość 2Hz to zauważ że w ciągu sekundy wykres został ściśnięty by mógł zmieścić kolejny okres (brzuch dodatni i ujemny) więc dlatego jeden okres wykonywany jest w przeciągu 0,5s (drugi również co daje nam razem 1sekundę w sumie w przeciągu której wystąpiły 2 okresy - 2Hz).

Idac dalej w sieci mamy sygnał sinusa 50Hz i okresie 1/50 (ze wzoru) co daje nam okres 0.02 sekund. Występuje 50 okresów w ciągu sekundy (50 brzuchów dodatnich i ujemnych).

Zablokowany