Uczę się aktualnie o napięciach i natknąłem się na coś takiego jak napięcie elektryczne stałe. Najprościej mówiąc jest to napięcie, gdzie polaryzacja zacisków baterii pozostaje stała - to znaczy plus baterii nie może zamienić się z minusem baterii miejscami
Napięcie elektryczne stałe
Napięcie elektryczne stałe
Witam 
Uczę się aktualnie o napięciach i natknąłem się na coś takiego jak napięcie elektryczne stałe. Najprościej mówiąc jest to napięcie, gdzie polaryzacja zacisków baterii pozostaje stała - to znaczy plus baterii nie może zamienić się z minusem baterii miejscami
Re: Napięcie elektryczne stałe
Nóżek nie ma to się nie zamienią miejscamiQuentin pisze:Uczę się aktualnie o napięciach i natknąłem się na coś takiego jak napięcie elektryczne stałe. Najprościej mówiąc jest to napięcie, gdzie polaryzacja zacisków baterii pozostaje stała - to znaczy plus baterii nie może zamienić się z minusem baterii miejscami
Naięcie stałe to napięcie, które utrzymuje stałą wartość w czasie.
Jeśli coś ma potencjał 5V i jest napięciem stałym to za sekundę też będzie miało 5V za godzinę będzie miało 5V i za miesiąc również będzie miało 5V...
Jeśli mówimy o źródle napięciowym idealnym oczywiście...
-
000andrzej
- Użytkownik
Bateria jest tego przykładem, ale nie patrz na to jak na rzecz fizyczną. Masz 2 kabelki wychodzące z pudełka, lub ściany. Jeśli na jednym z nich masz stale taki sam potencjał w stosunku do drugiego kabelka - mówimy o napięciu stałym. Jeśli na jednym w stosunku do drugiego napięcie zmienia biegun od + do - i wartość zmienia się jak sinusoida - mówimy o napięciu przemiennym (tak jak kabelki wychodzące z kontaktu). Przepraszam za duże uproszczenie.
Jeśli na tych kabelkach wartości napięcia zmieniają się różnie w czasie i nie zmieniają biegunowości - mówimy o napięciu zmiennym w czasie.
Jeśli na tych kabelkach wartości napięcia zmieniają się różnie w czasie i nie zmieniają biegunowości - mówimy o napięciu zmiennym w czasie.
Aha, czyli jak będziemy mieć przełącznik, a do niego będą połączone kabelki z biegunów baterii (dwa kabelki z + i dwa z -), więc jeśli będziemy szybko go przełączać, wystąpi polaryzacja mierzona w Hz = napięcie zmienne. Jeżeli w ciągu sekundy przełączymy przełącznik dwa razy, na tak zwaną półfalę ujemną, a potem znowu na dodatnią (wystąpi okres), to otrzymamy napięcie zmienne o częstotliwości 1 Hz, zgadza się
(zgadzać się powinno, bo tak wyczytałem w książce Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz - Układy, no ale chcę się jeszcze upewnić
).
Pozdro
Pozdro
-
000andrzej
- Użytkownik
-
ZbeeGin
-
000andrzej
- Użytkownik
-
ZbeeGin
Hmm, trochę mi głupio ale się nie zgodzęZbeeGin pisze:Nie ma prądu - nie ma napięcia.000andrzej pisze:A jak obwód jest otwarty i prąd nie płynie?
-
000andrzej
- Użytkownik
Ale koledzy - nie odbiegajmy od głównego tematu, bo naszemu koledze w głowie namącimy zamiast rozjaśnić. Są to dywagacje czysto akademickie. Zrobiłem małą dygresję i zrobiła się dyskusja. 
Swoją drogą zgodziłbym się z przedmówcą (choć jak to pisałem - nie zastanawiałem się). Potencjał elektryczny ma każde ciało, a jak wziąć 2 ciała to będą 2 różne potencjały.
Wiadomo, że nie ma rzeczy idealnych więc idealne źródło napięcia (tak jak i prądu) nie istnieje.
Swoją drogą zgodziłbym się z przedmówcą (choć jak to pisałem - nie zastanawiałem się). Potencjał elektryczny ma każde ciało, a jak wziąć 2 ciała to będą 2 różne potencjały.
Wiadomo, że nie ma rzeczy idealnych więc idealne źródło napięcia (tak jak i prądu) nie istnieje.
pojęcia "zmienny" i "przemienny" potocznie stosowane zwyczajnie znaczą to samo (oba określają napięcie zmieniające swoją wartość/biegunowość w czasie) jednak to tylko potoczność. Warto też dodać że cały proces pomiaru jakie jest napięcie dodatnie/ujemne zależy od ustalonego wcześniej punktu odniesienia.Quentin pisze:Więc autor wyżej wymienionej książki najwyraźniej się pomylił (drugi raz zresztą, bo wcześniej też błąd wyłapałem), więc potem mi źle coś do głowy "wejdzie" i z czego ma się tu człowiek uczyćZbeeGin pisze:Napięcie nie będzie zmienne tylko przemienne.![]()
tak samo jak w życiu używa się określeń masa ciała i ciężar ciała... niby to samo i normalnie są oba pojęcia nawet zamieniane lecz każde z nich oznacza co innego (masa to wartość charakteryzująca materię a ciężar to siła z jaką ta materia działa w polu grawitacyjnym)
dlatego nie można jednoznacznie powiedzieć czy autor się pomylił czy nie, to już należy wyczytać z kontekstu jak to było w domyśle autora...
Rozpatrując na przykładzie sygnału sinusoidalnego:
Jeśli w ciągu 1 sekundy wystąpi jeden "brzuszek" dodatni i jeden "brzuszek" ujemny to wtedy częstotliwość takiego sygnału wynosi 1Hz zaś okres 1 sekunda. Porównaj sobie te dane do wcześniej podanych wzorów na częstotliwość i okres...
Jeśli w ciągu 1 sekundy wystąpią po 2 "brzuszki" dodatnie i ujemne wtedy mówimy, że sygnał ma częstotliwość 2Hz ale okres ma już 0,5s.
Co to jest ten okres?
Jest to czas w jakim dany sygnał zdąży wytworzyć jeden "brzuszek" dodatni i jeden ujemny. Jeśli mamy częstotliwość 2Hz to zauważ że w ciągu sekundy wykres został ściśnięty by mógł zmieścić kolejny okres (brzuch dodatni i ujemny) więc dlatego jeden okres wykonywany jest w przeciągu 0,5s (drugi również co daje nam razem 1sekundę w sumie w przeciągu której wystąpiły 2 okresy - 2Hz).
Idac dalej w sieci mamy sygnał sinusa 50Hz i okresie 1/50 (ze wzoru) co daje nam okres 0.02 sekund. Występuje 50 okresów w ciągu sekundy (50 brzuchów dodatnich i ujemnych).
Jeśli w ciągu 1 sekundy wystąpi jeden "brzuszek" dodatni i jeden "brzuszek" ujemny to wtedy częstotliwość takiego sygnału wynosi 1Hz zaś okres 1 sekunda. Porównaj sobie te dane do wcześniej podanych wzorów na częstotliwość i okres...
Jeśli w ciągu 1 sekundy wystąpią po 2 "brzuszki" dodatnie i ujemne wtedy mówimy, że sygnał ma częstotliwość 2Hz ale okres ma już 0,5s.
Co to jest ten okres?
Jest to czas w jakim dany sygnał zdąży wytworzyć jeden "brzuszek" dodatni i jeden ujemny. Jeśli mamy częstotliwość 2Hz to zauważ że w ciągu sekundy wykres został ściśnięty by mógł zmieścić kolejny okres (brzuch dodatni i ujemny) więc dlatego jeden okres wykonywany jest w przeciągu 0,5s (drugi również co daje nam razem 1sekundę w sumie w przeciągu której wystąpiły 2 okresy - 2Hz).
Idac dalej w sieci mamy sygnał sinusa 50Hz i okresie 1/50 (ze wzoru) co daje nam okres 0.02 sekund. Występuje 50 okresów w ciągu sekundy (50 brzuchów dodatnich i ujemnych).