czy stacja kwalifikuje się do reklamacji?

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

czy stacja kwalifikuje się do reklamacji?

Post autor: Zenerek » 02 maja 2008, 20:49

Mam stację lutowniczą XY 168-3C (60W). Widzę, że większość z Was lutuje na temperaturze 320st. C. Nie wiem, czy coś jest nie tak, ale moja stacja ma niecały rok a od początku temperatura wydawała mi się za niska. Muszę lutować przy temp. 360 - 400st C, żeby wyszło to dość sensownie. Przy 320 muszę się nieźle natrudzić, żeby cyna się stopiła.
Nie wiem, czy reklamować tą stację. Jak mierzyłem termoparą, to temp. grota była jakieś 20 - 30st. niższa od ustawionej. Co o tym sądzicie :?:

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 02 maja 2008, 20:51

Mam stację Elwika - ustawiona temperatura to ok. 350st (wg. podziałki).
Nie uważam, by istniała potrzeba reklamacji - skoro stacja działa, lutować nią można bez problemów...

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 02 maja 2008, 21:00

No niby racja. Ale to znaczy, że gdy będę potrzebował 450stopni, czyli maksymalnej temp. na podziałce, to nie będę w stanie jej osiągnąć. A poza tym nie po to mam stację z podziałką, żeby temp. grota była aż tak daleka od rzekomo ustawionej.

Ale swoją drogą został mi miesiąc gwarancji, do tego nie mam zbyt wiele czasu, a poza tym nie chce mi się walczyć z wysyłaniem tego itp. Chyba jednak odpuszczę, może zajrzę do środka i znajdę tam jakiś sposób wyskalowania tego.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 02 maja 2008, 22:07

Zenerek pisze:Chyba jednak odpuszczę, może zajrzę do środka i znajdę tam jakiś sposób wyskalowania tego.
Nie wątpię - w mojej jest PR-ek w pętli sprzężenia zwrotnego. Jednak nie chce się mi kombinować - wyższej temp. niż 400st raczej potrzebować nie będę

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 03 maja 2008, 10:22

Ok, dzięki za zainteresowanie problemem. Nie wysyłam jej, przyda mi się ta stacja.

Zablokowany