Dziwny kondensator
Dziwny kondensator
-
000andrzej
- Użytkownik
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Jeżeli masz na myśli na przykład małe modele RC (zdalnie sterowane; do kupienia za parę złotych w sklepie z zabawkami) to zwykle montowany jest kondensator ceramiczny równolegle do silnika. Spełnia on funkcję filtra przeciwzakłóceniowego: jak wiadomo "cewka nie lubi" szybkich zmian prądu więc przy gwałtownym zaniku napięcia an silniku zapewne pojawią się jakieś śmieci które ma odfiltrować "ceramik".
Jeśli mowa o dużych silnikach na prąd zmienny to zamocowany przy nich kondensator to kondensator rozruchowy (choć to chyba nie jest precyzyjne sformułowanie). W niektórych przypadkach rozruch silnika bez tego kondensatora będzie niemożliwy.
O ile się nie mylę to wyjaśnienie znajduje się w tzw. trójkącie mocy- konkretnie mowa tutaj o parametrze cos fi ( idealnie by było gdyby wynosił on 1).
Jeśli mowa o dużych silnikach na prąd zmienny to zamocowany przy nich kondensator to kondensator rozruchowy (choć to chyba nie jest precyzyjne sformułowanie). W niektórych przypadkach rozruch silnika bez tego kondensatora będzie niemożliwy.
O ile się nie mylę to wyjaśnienie znajduje się w tzw. trójkącie mocy- konkretnie mowa tutaj o parametrze cos fi ( idealnie by było gdyby wynosił on 1).
A jak się oblicza taki kondensator przy siliku (chodzi o ten ceramiczny przeciwzakłuceniowy w modelach - zabawkach)? To znaczy że mam rozumieć, że kondensator ceramiczny zabezpiecza inne obwody przed zakłuceniami spowodowanymi cewką podobnie jak dioda 1N4148 chroni układy przed dużym impulsem spowodowanym gwałtownym wyłączeniem cewki przekaźnika. Zawsze z przekaźnikiem takie diody się montuje. Czy tak?gwozdex pisze:Jeżeli masz na myśli na przykład małe modele RC (zdalnie sterowane; do kupienia za parę złotych w sklepie z zabawkami) to zwykle montowany jest kondensator ceramiczny równolegle do silnika. Spełnia on funkcję filtra przeciwzakłóceniowego: jak wiadomo "cewka nie lubi" szybkich zmian prądu więc przy gwałtownym zaniku napięcia an silniku zapewne pojawią się jakieś śmieci które ma odfiltrować "ceramik".
-
000andrzej
- Użytkownik
Kondensator w takim silniku działa na fale elektromagnetyczne (szczególnie radiowe) jak osłona tłumiąca hałas przy falach akustycznych. Źródło hałasu będzie wytłumione.Neutron pisze: ...To znaczy że mam rozumieć, że kondensator ceramiczny zabezpiecza inne obwody przed zakłuceniami spowodowanymi cewką podobnie jak dioda 1N4148 chroni układy przed dużym impulsem spowodowanym gwałtownym wyłączeniem cewki przekaźnika...
Dioda w przekaźniku działa tak jak przelew w wannie. Będziesz miał za dużo wody to się przeleje a nie zaleje łazienki.
Nie wiem więc, czy kondensator można przyrównać do diody.
Nie do końca Ciebie rozumiem.000andrzej pisze:Kondensator w takim silniku działa na fale elektromagnetyczne (szczególnie radiowe) jak osłona tłumiąca hałas przy falach akustycznych. Źródło hałasu będzie wytłumione.Neutron pisze: ...To znaczy że mam rozumieć, że kondensator ceramiczny zabezpiecza inne obwody przed zakłuceniami spowodowanymi cewką podobnie jak dioda 1N4148 chroni układy przed dużym impulsem spowodowanym gwałtownym wyłączeniem cewki przekaźnika...
Dioda w przekaźniku działa tak jak przelew w wannie. Będziesz miał za dużo wody to się przeleje a nie zaleje łazienki.![]()
Nie wiem więc, czy kondensator można przyrównać do diody.
-
000andrzej
- Użytkownik
Tzn, że układ bez kondensatora może działać w nieskończoność, tylko będzie siał zakłócenia w radiu i TV, (stąd porównanie kondensatora do tłumienia emisji hałasu) zaś przekaźnik bez diody będzie działał, ale w niesprzyjających warunkach może zepsuć pozostałą część układu. Dlatego porównałem diodę do przelewu w wannie.
Dzięki, teraz rozumiem, a jak policzyć taki kondensator?000andrzej pisze:Tzn, że układ bez kondensatora może działać w nieskończoność, tylko będzie siał zakłócenia w radiu i TV, (stąd porównanie kondensatora do tłumienia emisji hałasu) zaś przekaźnik bez diody będzie działał, ale w niesprzyjających warunkach może zepsuć pozostałą część układu. Dlatego porównałem diodę do przelewu w wannie.
-
000andrzej
- Użytkownik