Skasowany dysk - Pomocy!!!

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Skasowany dysk - Pomocy!!!

Post autor: Kulpina » 24 kwie 2008, 17:38

No więc jak w temacie.

Historia choroby:
Komputer się knocil od dłuższego czasu. Chodził bardzo powoli,więc włączałem hiberacje, zeby się szybciej wlączał, ale czasami po wlączeniu go z taiej hibernacji sam sie resetowal a potem dosyc (bardzo dosyć) dlugo sprawdzal dysk w poszukiwaniu blędów. Po takim sprawdzeniu zwyle się zacinał należalo wtedy ręcznie wcisnąc reset i uruchamial sie normalnie. Raz tylko zdarzylo się, ze chcial sprawdzić dysk po raz drugi i dzisiaj znowu wyciął taki numer. Dzisiaj nie miałem cierpliwość i jak pisało wcisnij dowolny klawisz, aby anulować wcisnołem dowolny - reset. Od tego momentu na ekranie po włączeniu wyświetla się tylko migająca: "_" w lewym górnym rgu ekranu :/ i komputer nie rusza...

Pytania
Jest na to jakas rada? co sie zepsulo? jak to naprawić? HELP

Objawy:
U mojego kolegi wykryło ten dysk jako 2TB, gdzie partycje które normalnie mają po 20gb (są 2 todysk 40gb) mają po 80GB i jest 700GB nie zpartycjonowanego miejsca :/ Może cos jest nie tak z MBR czy jaksie to zwie, oby tylko jako to naprawić PLISSS....

Porozpaczajmy sobie trochę:
Mialem tam płytke z autotraxa donoewgo projektu. Nie zrobilem kopi zapasowej. Archiwum z gg z kilku ostatnich lat tegomi szoda bo nie doodtworzenia ręcznie.[/b][/u]

[ Dodano: 2008-04-24, 18:39 ]
P.S. sorki za blędy,ale siedze na laptopie i sie jeszcze nie przyzwyczailem do klawiatury :/

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 24 kwie 2008, 17:45

Próbowałeś potem zainstalować sysytem na tym dysku? I jaki duzy ten dysk?

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 24 kwie 2008, 17:47

Przecież jak zainstaluje sytem to złatwie wszystkie dane :/
a dysk jest 40GB

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 24 kwie 2008, 17:50

A to jest dysk na którym miałes system? i nie formatowałes go jeszcze? A jesli jest odpowiednio duzo miejsca to nie musisz kasować wszystkiego... Jeśli masz drugi dysk to na nim zainstaluj system

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 24 kwie 2008, 17:57

Kulpina pisze:Przecież jak zainstaluje sytem to złatwie wszystkie dane :/
a dysk jest 40GB
No nie koniecznie... takie są właśnie uroki wszechwspaniałego Windowsa All Edition.

Możesz partycjonować dyski bez utraty danych z wykorzystaniem linuxowej platformy.

Ze strony: http://sourceforge.net/project/showfile ... p_id=99853 ściągnij i wypal płytkę. Jest to "Inside Security rescue toolkit" wszystko co potrzebne do ratowania komputera. Uruchamiasz to ustawieniem biosa na bootowanie z płyty.

Znajdziesz tam wiele pożytecznych programów np. antywirusy, przeglądarki internetowe itp. itd.
Polecam program gparted, którym możesz dowolnie zmieniać wielkości partycji bez utraty danych.

Z drugiej strony ostrożnie, jednym kliknięciem załatwiłem sobie kiedyś pół dysku.
Kwestia doświadczenia...

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 24 kwie 2008, 18:04

u kolegi próbowałem to właczyć i wykrywa dysk dwie partyje nawet, ale pisze,ze sa niesformatowane i nic sie nie da zrobic
Paragon partition manager sobie nie radzi, bo uważa partycje za invalid i nic z tego. paragon na płycie bootowalnej tak samo sobie nie radzi. i tu jest klopot. Ja już nie chce nawet odzyskać tego systemu tylko niektore dane z dysku a reszta pójdzie na format

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 24 kwie 2008, 18:09

próbowales jakims DOSowym programem dostać się do informacji??

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 24 kwie 2008, 18:14

Ostatnio zmieniony 24 kwie 2008, 18:18 przez ZbeeGin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 24 kwie 2008, 18:14

a jakim? Ja sie na tym nie znam za bardzo :/ ale już razsobie tak zalatwilem dane tym razem chce to odzyskać, bo straty sa wieksze :neutral:

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 24 kwie 2008, 22:33

Ja do odzyskania danych używałem programu Easy Recovery... Jego obsługa jest intuicyjna i bardzo prosta. Trzeba tylko wiedzieć jaki system (NTFS, FAT) był na dysku. Powodzenia życzę.
PS. Mnie udało się odzyskać 90% danych.
ZbeeGin podał linki do bardzo podobnego programu- spróbuj ich użyć.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 26 kwie 2008, 20:09

Live CD z linuksa, to z regóły pomaga. Miałem na lapku kiedyś taki problem, zaczeło się na błędach a skończyło na posypanych danych... Wtedy znajomy na wszelki wypadek zrobił kopie dysku (fizyczną, bit za bitem), a dopiero później dopiero Live CD i parę programów z linuxa. Ponieważ nie znam się na tym radzę poszukać kogoś robiącego w tym temacie, chyba że masz system FAT32 wtedy płytka z Win98 autobotująca i DOS i dasz rade :D. Wbrew pozorom z DOSem i paroma programami można wszystko :)

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 27 sie 2008, 17:24

Temat troche stary, ale pozwole sobie jeszcze dodać, że zakończenie szczęśliwe. Kupiłem PCformat i na płytce był program ontrack easy recorvery. oradził sobie pięknie i odzyskałem dane :mrgreen:

ODPOWIEDZ