Kolorowe wydruki z BASCOM AVR

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Kolorowe wydruki z BASCOM AVR

Post autor: Kulpina » 24 kwie 2008, 11:45

Mam pytanie, czy da się w jakiś sposób uzyskać kolorwy wydruk z Bascom avr? Można to gdzieś ustawić w opcjach?, alebo może jakiś pomysł jak przenieść to do innego programu i z niego wydrukować na kolorowo? Oczywiście nie chodzi mi tu o kopiowanie pokolei każdego polecenia :mrgreen:
Wydruk kolorowy jest wygodniejszy, czarnobiały jest bardzo nieprzyjemny i cięzko jest później się mu przyjrzeć, a czasami chce tezpomyśleć nad programem nie siedząc przy komputerze

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 24 kwie 2008, 11:51

Witam!
Ja kopiuje sobie program do Worda i z niego drukuje już w kolorze. Co prawda gdyby zaszła konieczność wydzielenia jakiejś części listingu lub kilku takowych to mogłoby się to stać uciążliwe. Ja potrzebowałem kolorowy wydruk całości, zatem Ctrl+C ; Ctrl+V i po sprawie. Pozdrawiam.

[ Dodano: 2008-04-24, 12:53 ]
Teraz popatrzyłem do BASCOMA i tam jest funkcja "Color" ( Opcje-> Drukarka). Zaznacz to bedzie drukować w kolorze (mam wersję 1.11.9.1).

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 24 kwie 2008, 11:59

Ale w jaki sposób kopiujesz do worda? ja jak przenosze to znowu mam wszystko czarne :) nie chodzi mi o to, żeby wszystko mieć na czerwono np. :mrgreen: tylko, żeby konkretne polecenia były pokolorowane IF THEN na niebiesko, komentarze na zielono :) itd :mrgreen:

U mnie nie ma polecenia kolor jest tylko BLACK and White, które odznaczyłem, ale nic to nie dało :mrgreen:

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 24 kwie 2008, 18:00

Kulpina, jakbyś użył wyobraźni i przeszukał dostępne opcje menu w BASCOMie to znalazłbyś polecenie "Export to RTF". Wczytując taki plik do Worda, Writera, czy innego edytora WYSIWYG otrzymałbyś listing w kolorze.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 24 kwie 2008, 18:09

O dziex to poszukam, ale jak narazie to niemam co Ekport to rtf, bo wszystkie dane łącznie z tym programem i hdd padly :/
A gdzie dokladnie jest to eksport?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 25 kwie 2008, 5:22

Przecież najprostsze rozwiązanie to zaznaczyć w Opcje -> Drukarka kolorowy wydruk a poóźniej to robisz co chcesz rownież wydruk do pdf jeśli masz zainstalowanego kreatora pdf lub wydruk do pliku.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 26 kwie 2008, 17:52

Ale właśnie nawet jak zaznacze, żeby nie drukowało na black and white to tonic nie daje.Natomiast polecenie eksport to rtf jest martwe klikam przyciski na tym sie konczy bascom wogle nie reaguje...

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 26 kwie 2008, 20:05

Kulpina pisze:Natomiast polecenie eksport to rtf jest martwe klikam przyciski na tym sie konczy bascom wogle nie reaguje...
Zamiast wypisywać takie bzdury, sprawdziłbyś najpierw czy w katalogu gdzie jest plik BAS pojawił się plik o takiej samej nazwie tylko z rozszerzeniem RTF.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 27 kwie 2008, 14:48

A rzeczywiście pojawił się, ale w życiu bym sie nie domyślił, że program automatycznie go tam umieści zamiast zapytac się gdzie zapisać. Dzienki za pomoc kolory w pliku już są :)

ODPOWIEDZ