Stawiasz mnie
gwozdex w trochę niewdzięcznej roli, ponieważ moja opinia jest subiektywna. Ktoś inny może mieć inne zdanie, które też jest warte rozpatrzenia. Ja używałem zestawu dla układów
CoolRunner (XPLA), który nie jest już produkowany i obecnie chyba jest nie do kupienia. Można skorzystać z promocji w Kamami i nabyć
ten zestaw startowy. Nie mam zdania co do tego zestawu, bo nie miałem okazji go używać (fazę "kitową" mam dawno już za sobą). Sens zakupu kitu uruchomieniowego jest uzasadniony w przypadku gdy nie masz możliwości technologicznych na wykonanie PCB dla układu z rozstawem poniżej 1 mm. Z reguły gotowe kity zawierają układy o większych zasobach, co daje większe pole do popisu. Przykładowo w/w zawiera układ z rodziny CoolRunner 2 z 256 makrocelami. Nie jest to największy układ, ale z górnej półki (w sensie zasobów). Równie dobrze możesz nabyć układy w obudowie PLCC (ja bym celował w układy z rodziny XC9500XL), dla których dostępne są odpowiednie podstawki, ale tu rodzi się problem, ponieważ w tym wariancie występują układy o małych zasobach, a to zawęża możliwości 'zaszalenia na całego'.
W kwestii programatora, to w Kamami możesz taki nabyć
taki lub zrobić własny
taki
W sensie zestawu max wypasionego to można by rozważyć z Kamami ZL9PLD+ZL10PLD+ZL4PRD czyli łącznie
taką zabawkę (ale to już jest FPGA).
W kwestii oprogramowania, to należy wejść na stronę
www.xilinx.com i stamtąd pociągnąć bezpłatny oprogramowanie WebPack. Oprogramowanie jest bez limitów czasowych, czyli jak ściągniesz, to używasz bez ograniczeń. Aby ściągnąć, to trzeba się zarejestrować. Jedyny ból, to objętość ściąganego pliku. Obecka wersja 9 to plik ponad 1.5 giga.
Literatura, to jak wyżej napisałem, książka autorstwa pana Skahill lub ewentualnie cechy podręcznika ma
ta książka wydana przez WKŁ. Nie jest to pozycja tak obszerna, ale jest do rozpatrzenia, zawsze o wątpliwościach można podyskutować na forum. Przydatną może okazać się ostatnio wydana w BTC
ta o układach FPGA. Pomimo, że w tytule dotyczu układów FPGA, wiele poruszonych tematów można przećwiczyć w oparciu o układy CPLD. W samym VHDL'u nie ma znaczenia na jaki układ jest generowany opis. Tak przez analogię, to nie ma znaczenia na jaki procek przykładowo AVR piszesz program w C. Jeżeli nie użyjesz specyficznych dla danego modelu procka wynalazków, to program program będzie dzialać na innych. Podobnie tu, jak przykładowo nie użyjesz zasobów BlockRAM lub bloku DCM typowych dla układów SPARTAN, to taki układ możesz zimplementować w układzie CPLD.