Układy FPGA - parę pytań.

Dyskusje ogólne na temat "cyfrówki" czyli wszystko o TTL/CMOS, językach VHDL i VERILOG, bramkach, rejestrach, przerzutnikach... Dobre miejsce na pytania odnośnie uniwersalnych programatorów (np. Willem) a także podłączania własnych peryferiów do komputera PC.
Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 04 gru 2007, 14:00

Gutek pisze:No racja z tą obudową.Z tego wynika ze w FPGA trzeba z bramek robic przerzutniki itp a w CPLD już one są ?Poszukam jakiś podstaw czy kursów w EP chyba było coś .Napewno mam kurs w gazecie o FPGA (bodaj SPARTAN 3) ale nie wszytskie odcinki.Musze sie rozejrzec jeszcze za Jakimis wiadomosciami o CPLD .
Traktuj, że w ukadach PLD (CPLD i FPGA) są bramki i przerzutniki. To nie Twój problem. W VHDL'u, VERILOG'u czy rysując schemat, mówisz: "poproszę przerzutnik" i go masz. Nie rozpatruj tematu w kategorii: jak zrobić z bramek przerzutnik lub rejestr.
Jeżeli nie masz pełnego kursu z EP, to ma stronie www.kamami.pl są do pociągnięcia odcinki w PDF'ach. Prawdę mówiąc, to trudno to nazwać kursem VHDL'a. Z tej lektury nie nauczysz się VHDL'a. Jeżeli poszukujesz czegoś w rodzaju podręcznika, to zainteresuje się tą książką .
Ida święta i powiedz, że chcesz taką pod choinkę :mrgreen:

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 04 gru 2007, 14:29

VHDL wykorzystywany jest w CPLD i FPGA ?Czytałeś tą ksiązkę korzystałeś z niej ?

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 04 gru 2007, 14:54

Wszystkie książki pokazane tutaj są moją własnością, czyli do nich zaglądaem, i opinie wyrażone o nich są moimi subiektywnymi opiniami. Jeżeli pytasz o książkę Skahill'a to zawiera ona oprócz syntaktyki języka rozważania na temat filozofii związanej z tematem.
A w VHDL'u piszesz zarówno na CPLD jak i na FPGA. Otwierając projekt określasz jaki układ chcesz użyc i oprogramowanie będzie wiedzieć co zrobić.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 04 gru 2007, 17:38

Witam!!!
W takim razie ja miałbym pytanie (szczególnie do Kolegi gawła ale nie tylko), mianowicie jaki "zestaw" powinienem zakupić żeby zacząć zabawę z CPLD? Chodzi mi o zestaw typu książka, programator, zestaw startowy itp. Zaznaczam ze nawet nie widzałem Veriloga czy VHDL,a. Docelowo mam zamiar pracować na FPGA, ale słuchając waszych sugestii zacznę od "początku"- od CPLD. Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.
PS. powiedzmy, że mogę rozdysponować 250zł. :wink:

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 04 gru 2007, 19:49

Stawiasz mnie gwozdex w trochę niewdzięcznej roli, ponieważ moja opinia jest subiektywna. Ktoś inny może mieć inne zdanie, które też jest warte rozpatrzenia. Ja używałem zestawu dla układów :arrow: CoolRunner (XPLA), który nie jest już produkowany i obecnie chyba jest nie do kupienia. Można skorzystać z promocji w Kamami i nabyć ten zestaw startowy. Nie mam zdania co do tego zestawu, bo nie miałem okazji go używać (fazę "kitową" mam dawno już za sobą). Sens zakupu kitu uruchomieniowego jest uzasadniony w przypadku gdy nie masz możliwości technologicznych na wykonanie PCB dla układu z rozstawem poniżej 1 mm. Z reguły gotowe kity zawierają układy o większych zasobach, co daje większe pole do popisu. Przykładowo w/w zawiera układ z rodziny CoolRunner 2 z 256 makrocelami. Nie jest to największy układ, ale z górnej półki (w sensie zasobów). Równie dobrze możesz nabyć układy w obudowie PLCC (ja bym celował w układy z rodziny XC9500XL), dla których dostępne są odpowiednie podstawki, ale tu rodzi się problem, ponieważ w tym wariancie występują układy o małych zasobach, a to zawęża możliwości 'zaszalenia na całego'.
W kwestii programatora, to w Kamami możesz taki nabyć taki lub zrobić własny taki
W sensie zestawu max wypasionego to można by rozważyć z Kamami ZL9PLD+ZL10PLD+ZL4PRD czyli łącznie taką zabawkę (ale to już jest FPGA).
W kwestii oprogramowania, to należy wejść na stronę www.xilinx.com i stamtąd pociągnąć bezpłatny oprogramowanie WebPack. Oprogramowanie jest bez limitów czasowych, czyli jak ściągniesz, to używasz bez ograniczeń. Aby ściągnąć, to trzeba się zarejestrować. Jedyny ból, to objętość ściąganego pliku. Obecka wersja 9 to plik ponad 1.5 giga.
Literatura, to jak wyżej napisałem, książka autorstwa pana Skahill lub ewentualnie cechy podręcznika ma ta książka wydana przez WKŁ. Nie jest to pozycja tak obszerna, ale jest do rozpatrzenia, zawsze o wątpliwościach można podyskutować na forum. Przydatną może okazać się ostatnio wydana w BTC ta o układach FPGA. Pomimo, że w tytule dotyczu układów FPGA, wiele poruszonych tematów można przećwiczyć w oparciu o układy CPLD. W samym VHDL'u nie ma znaczenia na jaki układ jest generowany opis. Tak przez analogię, to nie ma znaczenia na jaki procek przykładowo AVR piszesz program w C. Jeżeli nie użyjesz specyficznych dla danego modelu procka wynalazków, to program program będzie dzialać na innych. Podobnie tu, jak przykładowo nie użyjesz zasobów BlockRAM lub bloku DCM typowych dla układów SPARTAN, to taki układ możesz zimplementować w układzie CPLD.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 04 gru 2007, 20:21

Dziękuję Ci serdecznie!
Oczywiście rozpatrzę opinię innych osób... Jeśli takowe się pojawią :) Co do tego zestawu startowego to może masz rację (wykonywałem już obwody o mniejszym rozstawie niż 1mm). Wyobraziłem sobie to tak jak np. zestaw AVT-3500 ale widzę, że się myliłem. Poza tym mam dość dużą płytkę stykową, więc chyba zrezygnuję z kitu, ale to się zobaczy.
Jeszcze raz wielkie dzięki i jeśli masz jeszcze jakieś uwagi to chętnie posłucham. Pozdrawiam, powodzenia.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 04 gru 2007, 20:28

gwozdex pisze:Jeszcze raz wielkie dzięki i jeśli masz jeszcze jakieś uwagi to chętnie posłucham. Pozdrawiam, powodzenia.
Chyba istotne informacje są już zawarte w temacie i kilku rozważaniach pod wspólnym tytułem "Gumowej logiki". Pozostało ćwiczyć, myśleć i ewentualnie pytać.

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 04 mar 2008, 22:54

Kupiłem książkę "Układy FPGA w praktyce" Bardzo mi sie podoba.Jednak teraz muszę stanąć przed kupnem jakiejs płytki testowej tak by było łatwej niż bawić sie ze sprzętem nie sprawdzonym ( To chyba na później ).Autorzy polecają Zestawy Z BTC ZL10 + ZL11 a do tego programator. Musiałbym chyba sprzedać mojego GeForce'a 8600 GTE żeby kupić komplet narzędzi :D

P.S Widzicie jakaś alternatywę panowie?

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 04 mar 2008, 23:25

Alternatywy są zawsze...
To zależy w jakim stopniu chcesz się pobawić. Wiele ćwiczeń z książki można wykonać w oparciu o układy CPLD (przykładowo obsługa klawiatury - projekt zmieści się w CPLD, nie musi być używany FPGA). Wtedy możesz sobie kupić sam układ CPLD (ja bym celował w rodzinę XC9500XL) i taki układzik można zajeżdzać do śmierci. W kwestii programatora, to również możesz zaoszczędzić i wykonać własny. Jego opis jest w grupie artykułów "Gumowej logiki" https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=371 lub kupić odpowiednik w Kamami (funkcjonalnie są to identyczne rozwiązania). Jeżeli jednak celujesz w układy FPGA, to można rozważyć zakup samego modułu zawierającego układ FPGA a błytę bazową możesz zrobić sam. Nie ma w tym żadnej wiedzy magicznej & tajemnej. Potrzebne jest zasilanie napięciem o wartości +5V, kilka LED'ów, przycisków itp. Jeżeli potrzebujesz jakiegoś wyświetlacza, to prędzej bym proponował wyświetlacz 7-segmentowy (lub dla większego bajeru 14-segmentowy). Sam moduł ma wyprowadzenia GOLDPINOWE o typowym rozstawie, więc możesz kupić damską połowę do GOLDPINów i zrobić płytę bazową samodzielnie.

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 05 mar 2008, 13:16

Dzienki no programator fajny .Chyba tak zrobie ze kupie ZL11 czyli moduł DIP PLD .Pozostaje problem buforów zamieniajacych poziomy napiec i peryferia .

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 05 mar 2008, 13:37

To żaden problem. Stosujesz układy z rodziny 74LVX lub 74LVC. Sprowadza się to praktycznie układów '244 lub '245 w zależności od potrzeb i upodobań. Sawsze można przeanalizować bazówkę z Kamami i stamtąd zaczerpnąć kilka pomysłów. Z punktu widzenia technologicznego, to największy problem masz pokonany - raster wyprowadzeń samego SPARTAN'a. Pozostałe układy to obudowy SO-20 a to dzisiaj nie stanowi problemu.

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 08 mar 2008, 1:27

Odnośnie FPGA to mam takie śmieszne pytanie ( dla niektórych ). Otóż czy można napisać przetwornik analogowo cyfrowy ( w vhdlu )?

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 08 mar 2008, 16:24

Układy logiki programowalnej są elementami cyfrowymi i nie przetwarzają sygnałów analogowych. Jeżeli jednak na zewnątrz zostaną dobudowane niezbędne elementy, jak przetwornik CA i komparator, to można opisać w VHDL'u odpowiednią obsługę. Takie coś jest podstawą systemów perzetwarzania DSP.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2008, 19:37 przez gaweł, łącznie zmieniany 1 raz.

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 12 mar 2008, 0:04

A czy ktoś z Was ma może takie coś jak manuale do vhdla ( najlepiej po polskiemu lub po angielsku ).

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 12 mar 2008, 10:13

aktus pisze:A czy ktoś z Was ma może takie coś jak manuale do vhdla ( najlepiej po polskiemu lub po angielsku ).
Czy chodzi ci o naukę języka VHDL?

ODPOWIEDZ