Małe schematy

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Małe schematy

Post autor: olo16 » 28 lut 2008, 14:32

Pomyślałem, że założę temat z różnymi małymi, ale przydatnymi scematami. Jednym z nich jest prościutki przetwornik A/C. Układ składa się z kilku wyjść cyfrowych i takiej samej liczby rezystorów. Jest to modyfikacja... dzielnika napięcia.

Opis schematu:
QA - wyjście analogowe
QD - jakieś wyjście cyfrowe
QD1 - MSB
R3 = R2 * 2
R2 = R1 * 2
i tak dalej.

Czekam na opinie i inne scematy. Jak mi znowu coś przyjdzie do głowy, to napiszę.
Załączniki
AC.GIF
schemat
(1.12 KiB) Pobrany 4572 razy

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 28 lut 2008, 19:07

A sprawdzał Kolega działanie takiego dzielnika rezystorowego, np. po użyciu z CD4029?Uważam osobiście,że brakuje tam rezystorów pomiędzy rezystorami już istniejącymi.
Poza tym we współczesne mikrokontrolery wbudowane są o wiele lepsze przetworniki AC/CA, a układzik zaproponowany przez Kolegę może mieć zastosowanie w prostych układach cyfrowych.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 28 lut 2008, 19:32

M@ciej pisze:A sprawdzał Kolega działanie takiego dzielnika rezystorowego, np. po użyciu z CD4029? Uważam osobiście,że brakuje tam rezystorów pomiędzy rezystorami już istniejącymi.
Niczego tam prawie nie brakuje. Nie jest to klasyczna drabinka R-2R tylko sieć rezystorów potęgowych. Jeśli sąsiednie rezystory będą się różnić o 2R (w kierunku LSB) i ½R (w kierunku MSB) to taki przetwornik będzie działał jak najbardziej poprawnie.
Jedno co brakuje moim zdaniem to rezystora o wartości R z wyjścia drabinki do masy.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 28 lut 2008, 21:57

W oparciu o podaną zasadę działania był zbudowany przetwornik CA do komputera Commodore C64 zwany popularnie COVOX. Przykład pokazany jest na rysunku poniżej:
Obrazek

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 29 lut 2008, 11:57

Widziałem w akcji podobne urządzenie podłączone do portu Centronics komputera PC a sam kiedyś robiłem coś takiego na Amstrada/Schneidera. Można było też spotkać schematy stereofonicznych przetworników na centronics z dwoma układami scalonymi dla PC.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 29 lut 2008, 17:50

Coś czułem, że nie odkryłem Ameryki, ale jest do moim zdaniem pożyteczny układ.
Nie zrobiłem testów, jedynie symulację :sad: .
Jest jednak wada - większość układów ma różną wydajność prądową wyjść w zależnści od ich stanu.
Ale można zrobić ciekawe eksperymenty np. odwrócić klejność (LSB-MSB) rezystorów :wink: .
Warto by też było dodać na wyjściu wtórnik napięciowy.
ZbeeGin pisze:Jedno co brakuje moim zdaniem to rezystora o wartości R z wyjścia drabinki do masy.
Do czego miałby służyć taki rezystor?
Jak napisałem w pierwszym poście, czekam też na inne małe, niekoniecznie związane z A/C schematy.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 29 lut 2008, 17:54

olo16 pisze:Do czego miałby służyć taki rezystor?
Gdyż układ ma działać napięciowo jak dzielnik.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 29 lut 2008, 22:55

M@ciej pisze:Poza tym we współczesne mikrokontrolery wbudowane są o wiele lepsze przetworniki AC/CA
No nie byłbym taki pewien. Mam płytkę uruchomieniową z atmega128 i swego czasu potrzebowałem przetwornik C/A i po przejrzeniu not okazało się że on takich nie ma ... chyba :P Zastosowałem wtedy podobną drabinkę, ale moim zdaniem ciekawszą wersję bo zrobioną z rezystorów o takiej samej wartości: Schemat. Zamiast rezystorów 20k dałem po dwa 10k szeregowo, wszystkie smd i ten układzik spisywał się na prawdę ładnie, pomijając to że wymaga tyle nóżek procesora ilo bitowy jest :) Fajnie że nie robi się offtop :mrgreen:

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

t

Post autor: M@ciej » 01 mar 2008, 0:14

No dobra. Jak już mamy się bawić w małe układziki, to ja zapodam nieco inny. Najprostszy chyba regulator PWM na 2 tranzystorach i MOSFECie + garstka elementów biernych.Układ opracowałem sam,ale jest tak banalny,że nie czuje się jego autorem.Takie coś na prawde nie trudno wymyślić.

Schemacik
Ostatnio zmieniony 01 mar 2008, 17:40 przez M@ciej, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 03 mar 2008, 11:19

I drugi przetwornik CA, opisany w "Mikroprocesorowej oślej łączce": LINK
Stała czasowa RC MUSI byś dużo większa niż okres przebiegu z PWM.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 05 mar 2008, 0:08

Regulator można by rozbudować,to fakt. Mosfeta zamienić na taki z kanałem P i wałczyć w gałąź zasilania. Jeszcze tylko dioda,dławik i kondensator o niskim ESR i mamy regulowany zasilacz,ale bez sprzężenia zwrotnego,więc napięcie wyjściowe mogłoby być niestabilne.

ODPOWIEDZ